Reacties deelnemers echtparendagen

"Het mooie vond ik dat de meeste mensen die ik gesproken hebt toch voor hun huwelijk gaan ...en erin geloven dat er een weg van herstel is. "

"Deze dag was voor mij een aanmoediging om me echt toe te wijden aan mijn vrouw en kinderen. "

"Super dat deze dagen bestaan! En dat we handvaten kregen. Het is een verdrietig onderwerp maar fijn dat wij ook hoop kregen. "

Lees meer reacties

Verslag echtparendag 17 november 2018

Op zaterdag 17 november 2018 organiseerden wij weer een echtparendag. 29 stellen namen daaraan deel. Stellen die voor het eerst deze dag bezochten, luisterden naar de lezing van Wilbert Weerd (www.dichterbijherstel.nl en auteur van Vrij van Porno) over 'Samen werken aan herstel (van vertrouwen).' Andere stellen volgden de interactieve lezing 'Putgesprekken' door Ferdinand Bijzet (www.relatie-herstel.nl en initiatiefnemer van S.A.M.E.N.) of de workshop 'Samen verder met vallen en opstaan' van Harko Ijkema (therapeut en auteur van Strijdlust).

Reacties:

Na afloop van elke echtparendag vragen we aan deelnemende echtparen om hun reactie. Met hun toestemming delen we een aantal van de reacties die we binnenkregen:  

deelnemers die voor het eerst naar een echtparendag kwamen: 

Het was plezierig, veilig, leerzaam, veel herkenning, prettig om anderen te ontmoeten in dezelfde situatie, goed verzorgd, geen veroordeling, open, mooie liederen gezongen die goed werden begeleid, heel lieve mensen in de leiding van de dag, getuigenis was bijzonder om te horen maar ook wel confronterend dat het na zoveel jaar nog zoveel emotie geeft en impact heeft. (echtpaar)

De omgeving voelde vertrouwd. De lezing van Wilbert was voor mij het hoogte punt. Vooral vanuit de lezing van Wilbert heb ik dingen meegenomen. O.a. dat de wortel van mijn verslaving bloot moet. Maar ook de herkenbaarheid uit het verloop van de verslaving. Geduld met mijn vrouw hebben wist ik wel, het was goed om het nog een keer te horen. (man)

Deze dag was heel herkenbaar maar toch ook leerzaam, aangrijpend. (man)

Heel positief er heerste een warme en vertrouwde sfeer. De echtparendag gaf mij nog meer Hoop op "genezing"voor mijn man. (vrouw)

Deze dag was afwisselend, informatief, verrijkend, aanzet tot verder nadenken en gesprek. Er was vooral veel herkenning: er zijn meer stellen die hiermee worstelen. Ook zien we dat er grote verschillen kunnen zijn in de stadia waar stellen in dit proces zijn, zodat je zicht krijgt op waar je nog doorheen moet/naar toe moet. Opnieuw gemerkt dat verslaving echt een coping mechanisme is om pijn/emotie weg te drukken en dat het belangrijk is om juist daarmee aan de slag te zijn. (echtpaar)

In het begin van de dag was ik heel emotioneel, de tranen bleven komen toen ik naar de liedjes luisterde. Ik voelde God zijn aanwezigheid en ik voelde pijn dat ik zo weg van hem ging. Het was op het moment zo fijn om hem dichtbij te hebben. Ik was blij dat mijn man met mee was. Ik was zo bang om naar deze dag te komen en ons pijn zo blootte geven, maar het deed zo goed. De gesprekken waren heel concreet. Ik heb hoop gekregen. Het was heerlijk naar de mensen kijken die het hebben overwonnen. Zij waren onze sterren, onze hoop. Bedankt (vrouw)

We hebben de dag ervaren als leerzaam en warm. (echtpaar)

Het was een goede/ pittige dag. Het was goed om samen (bezig) te zijn. Hoewel het anders heeft uitgepakt dan ik hoopte. (vrouw)

De warme ontvangst deed me welkom voelen en deed mijn drempelvrees overwinnen. Het was een drukke en intensieve dag en heel emotioneel. Spanning was voelbaar maar het is dan ook een zeer gevoelig thema. De aanwezigheid van anderen voelde aan dat ik niet alleen sta en dat nog anderen met deze verslaving worstelen. De combinatie met het gezang deed me goed en gaf ruimte in mijn hoofd. De dag was intens maar ook snel voorbij. En het deed deugd om eindelijk eens een weekendje samen weg te zijn! De lezingen van Wilbert heeft me meer inzicht gegeven en helpt me om mijn vrouw haar gevoelens en mijn verslaving beter te begrijpen en te plaatsen. Ik probeer over mijn emoties te praten, en heb emotie-kaarten gekocht om in ons gezin hierover te spreken. Het gevoel dat ik overhoud aan het persoonlijk gebed van de hulpverleners ga ik niet vergeten. (man) 

deelnemers die voor de 2e, 3e of 4e keer naar de echtparendag kwamen:  

Aangezien het de tweede keer was dat we samen naar de echtparendag zijn geweest kenden we al meerdere mensen en was het ook fijn hun weer te ontmoeten. Het samen zingen is ook iets waar ik erg van kan genieten. Het programma was erg waardevol. Het samen bezig zijn en in gesprek gaan geeft verbinding, aangezien wij lastig met elkaar praten over gevoelens was dit echt een leer moment. Ook het vervolgprogramma met Ferdinand was erg leerzaam en toch interactief wat openheid gaf en ook zichtbare reacties. Ook bij ons kwamen er tranen los en konden we openlijk over onze gevoelens spreken. Door de nieuw vorm van de cursus hebben we echt de gelegenheid gekregen om met elkaar te spreken over de putgesprekken. Iets wat we te weinig met elkaar doen maar waar je dan ook echt de tijd voor neemt. (man)

Wat we meenemen is vooral dat we samen al een heel eind zijn opgetrokken om de problemen te tackelen. De presentatie van Wilbert hielp om de focus scherp te houden. (echtpaar, vierde keer echtparendag)

Ik neem mee dat ik voor een 'putgesprek' mijn eigen gevoelens niet volledig hoef te negeren/op zij te schuiven. Ze mogen er zijn en benoemd worden, wel zaak om te blijven luisteren. (man)

Het was een hele fijne dag. Veel gedeeld met elkaar. Het vervolgprogramma 'Samen verder met vallen en opstaan' hebben wij als zeer prettig ervaren. Omdat we in de groep genoeg te bespreken hadden. We konden heel open zijn want er was genoeg tijd. En daar is deze dag toch voor. We zijn jullie en jullie team zeer dankbaar dit was echt weer een stapje dichterbij voor ons herstel. (vrouw)

Wat wij meenemen is dat er hoop is dat er uiteindelijk volledige bevrijding van seksverslaving mogelijk is. Dat het belangrijk is om samen bezig te zijn met dit onderwerp. (echtpaar)

Wij hebben deze dag handvatten gekregen voor het voeren van putgesprekken en geleerd om boosheid proberen te signaleren en tijdig uit te spreken. (echtpaar)

De echtparendag heeft ons geleerd de mooie van het "lelijke" te onderscheiden. We leerden dat we mogen genieten van de soms moeilijke gesprekken tussen man en vrouw omdat ze ons alleen maar dichterbij elkaar brengen. (vrouw)

Wat voor mij heel erg fijn is, dat het een dag is met een mix van herkenning, face your pain, genade, aanbidding, hoop, vergeving, vragen en antwoorden. We gaan altijd weer opgebouwd weer naar huis (man)

Deze dagen zijn goed verzorgd. Er zijn allerlei soorten hulpverleners waar je met je vragen heen kan. (vrouw)

Het was de tweede maal dat ik met mijn partner deelnam aan het echtparenweekend. De eerste maal was het allemaal heel spannend om lotgenoten te ontmoeten. Het was toen een heel fijne, respectvolle ervaring. Nu voelde het al echt vertrouwd aan, ook omdat we echtparen ontmoetten van de vorige echtparendag. We begrijpen mekaar (het verdriet, de boosheid, de angst...) en we hebben hiervoor echt niet veel woorden nodig...De therapeuten/ervaringsdeskundigen helpen op deze echtparendag hoe we verder moeten in herstel en dit is zo bijzonder. Ik voel ook tijdens de echtparendag 'HOOP'....De hoop op herstel voel je mede dankzij de oprechte en pakkende getuigenissen van koppels in herstel en dankzij alle echtparen die mee actief zijn binnen kostbaar vaatwerk. Hartelijk dank 'kostbaar vaatwerk' (Anita en co) om zoveel steun te bieden! (vrouw)

 

Wil jij ook, samen met je partner deelnemen aan een echtparendag? 
De volgende wordt gehouden op 18 mei 2019
Kijk hier voor meer informatie. 

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter