"Ik heb geleerd hoe verstrekkend de gevolgen zijn van een seksverslaving en het heeft mij ertoe aangezet om bepaalde stappen te zetten en grenzen te stellen."

Meer reacties van deelnemers 'Dealen met een seksverslaafde' 

"Ik ben dankbaar dat dit onderwerp er voor ons is om echt handvatten te krijgen om voor onszelf te zorgen."

Meer reactie van deelnemers 'Een sterkere ik' 

Reactie deelnemers 'Dealen met een seksverslaafde' 

Verschillende keren organiseerden wij de training 'Dealen met een seksverslaafde'. We hebben aan deelnemende vrouwen gevraagd om te beschrijven hoe ze de training 'Dealen met een seksverslaafde' ervaren hebben. Onderstaand publiceren we - met toestemming - de reacties van een aantal vrouwen. 

Ik heb deze dag als heel prettig ervaren, ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb. Het was enorm emotioneel, maar ik denk dat me toch ook een spiegel voorgehouden is. Deze dag heeft me in elk geval weer aan het denken gezet, ook ik heb een rugzakje. Wat ik voornamelijk heel erg fijn heb gevonden is om eindelijk van de trainers te horen dat de fout niet bij mij lag. Deze erkenning en al dat begrip heeft me enorm gesterkt. Ik geef mijn man nu 'rustig' de kans om ook hulp te zoeken. Pas hierna kunnen we 'samen' aan de slag. Deze wetenschap geeft mij in elk geval het gevoel 'goed' bezig te zijn en geeft me een heleboel rust. Ik vind het ook geweldig dat ik dezelfde 'aandacht en liefde' krijgt terwijl ik niet gelovig ben. (juni 2020)

Ik vond het heel nuttig. Er werden door Wilbert bepaalde zaken heel duidelijk uitgelegd. En dat Hebben we mee genomen naar ons gesprek met onze hulpverlener. (juni 2020)

Het was heel fijn om (h)erkenning te krijgen en weer te weten dat ik niet de enige ben. (juni 2020)

Ik heb de trainingsdag als een grote toevoeging ervaren. Er is ruimte voor ieders verhaal, er wordt goede uitleg gegeven, er is veel informatie en vooral een hoop herkenning en saamhorigheid. Het is uiteraard intens, maar in die veilige omgeving is het fijn om er helemaal te mogen zijn met je vragen en verdriet. (november 2019)

Het is zo goed en fijn om te midden van de ellende handvatten aangereikt te krijgen hoe hier mee om te gaan en overeind te blijven. (november 2019)

De opzet van de dag heb ik als prettig ervaren. Het kunnen vertellen van ieders eigen verhaal en daarop toegespitst feedback krijgen. Tevens heb ik van de verhalen van anderen ook geleerd, terwijl ik best bang was dat ik daar enkel spanning van zou hebben. Dus naast de herkenning en het medeleven heeft het horen van andermans verhalen ook iets leerzaams. Ik denk dat er zo op een heel snelle manier veel ter sprake is gekomen en geleerd. Ik ben wat rustiger geworden in het gevoel te hebben nu te moeten kiezen en ben weer met nieuwe moed in gesprek gegaan met mijn partner. Ik zie sneller wat er gebeurt in het gesprek en kan en durf sneller te reageren/op te komen voor mijzelf met toch het respect naar de ander. Ik vond dat de houding van de trainers een prettige combi was van empathie tonen, kennis overdragen en gerichte feedback geven. Er werd snel doorheen geprikt zonder het al zelf in te vullen/het antwoord te geven. Er was ook veel kennis/ervaring. (november 2019)

De training was heel waardevol voor mij. Er was ruimte voor ieders verhaal en daaraan werd theorie gekoppeld. De verhalen van anderen maakten het zeer intens, want het is heftig om alle gebrokenheid te horen. Maar het geeft ook een stuk herkenning. Er was ook erkenning voor het lijden dat we meemaken. Dat doet goed! De theorie die gekoppeld werd aan de verhalen van de anderen, neem ik zelf ook mee. Dit geeft me meer inzicht in de problematiek en dat waardeer ik! Een tip die iemand anders kreeg, heb ik zelf die avond ook gebruikt en ik zag gelijk effect. Het was heel fijn dat er ook naar mijn verhaal werd geluisterd en dat ik daarop feedback kreeg. De vragen die gesteld werden heb ik meegenomen naar huis en de volgende dag heb ik daardoor tot de kern kunnen doordringen van wat het met mij doet. Dit heb ik ook naar mijn man kunnen communiceren. Ik voel me gezien en begrepen.(april 2019)

De trainers waren erg goed, ze vroegen door en trokken eruit wat erin zat. Ik heb meegenomen dat ik mijn emoties meer mag delen en voor mijn verdriet open mag staan en niet altijd sterk hoef te zijn. (april 2019)

Heel indrukwekkend, alle verhalen van de andere vrouwen, het raakte mij diep. Ik kan op dit moment geen stappen zetten, ben helaas mij zelf helemaal kwijt geraakt in deze relatie. Eerst dus mijzelf terug vinden. Wel heel fijn wat Wilbert aanreikt, heel waardevol. Ik vond de dag een hele fijne ervaring om je hart zo te kunnen delen. (april 2019)

Ik heb de training als zeer verrijkend ervaren. Het was ondanks de vele heftige verhalen van iedereen toch heel mooi om zo je diepste gevoelens met elkaar te delen. Wat ik zelf heel prettig vond is dat er met deze training echt tijd is om even op je persoonlijke situatie in te zoomen. Daar is tijdens de workshops op de ontmoetingsdag toch minder tijd voor. Tuurlijk krijg je dan ook tips enzo maar ik vind het soms lastig om die dan op je eigen situatie toe te passen. Ik heb nu meer inzicht gekregen in mijn situatie. Begrijp ook beter waarom ik reageer zoals ik reageer. Ook veel geleerd van de verhalen van de andere deelneemsters en de feedback die zij kregen. Ik had veel om te overdenken op weg terug naar huis. Kortom een zeer waardevolle dag die echt om is gevlogen. Had achteraf nog wel veel meer willen vragen. Maar voor we het wisten was het al 4 uur. Ik vond de trainers heel kundig en inlevend. Erg knap hoe snel Wilbert de situaties in beeld heeft en hier praktische tips voor heeft. Hij vertelt er dan ook nog even bij hoe je je dan nu waarschijnlijk voelt. Wat dan nog klopt ook . (april 2019)

Ik vind het een prima dag. Vanaf het begin voelde ik me thuis. Ik ben met een volle tas vol hoop thuis gekomen. Er gebeurt niets zomaar, in elk verhaal heb ik mezelf herkend. Dankzij deze dag heb ik mezelf en verslaving beter kunnen begrijpen. (april 2019)

Ik heb de training als zeer goed ervaren. Ik voelde me gesterkt en bevestigd. Goede locatie en heel goed verzorgd. Ik zal Kostbaar Vaatwerk zeker aanbevelen! 's Avonds heb ik verteld aan mijn vriend hoe de dag was en dat heeft ons geholpen om verder op onszelf te reflecteren. Ik heb een heel fijn weekend hierdoor gehad! (september 2018)

Ik heb de training als heel positief ervaren; openheid, respect voor elkaar en vanuit de trainers, een sfeer van betrokkenheid, veel inzicht gekregen in korte tijd over (eventuele) achterliggende patronen. De begeleiding heb ik als professioneel ervaren en m.n. Wilbert. Zo direct begrijpend wat er speelt, met welke gevoelens en in welk verband etc. Ontzettend veel inzicht! Beiden ook heel betrokken, veel ruimte gevend voor openheid en kwetsbaarheid, kortom beiden zorgend voor een veilige en vertrouwde omgeving. Nogmaals, hartelijk dank voor deze intensieve, maar prachtige dag! Ik wens jullie van harte de zegen en wijsheid van de Heere toe, Zijn liefde om dit werk te kunnen doen en zo nog voor heel veel mensen van betekenis en tot zegen mag zijn! (september 2018)

De training heb ik als heel fijn ervaren. In de verhalen de herkenning. De lezing van Wilbert vond ik erg duidelijk en verhelderend. Met name de cirkel van wat wij voelen, hoe we het uiten, wat mannen daaruit opmaken, en hoe zij daar weer op reageren. Dat vond ik een heel leerzame. (september 2018)

De training heb ik ervaren als goed; heel intensief, emotioneel, maar ook bemoedigend. Het was fijn om erkenning te krijgen en om kennis te nemen van de informatie die in de lezing werd gegeven. Met de adviezen van Wilbert in mijn achterhoofd ben ik voor mijn gevoel steviger in mijn schoenen gaan staan richting mijn man en zijn pornoverslaving; ik durf nu een andere toon aan te slaan. Ik ben me bewust geworden van de noodzaak om hem niet de regels te laten bepalen van waar ik de grens trek en er voor te zorgen dat de consequenties die daaruit voortvloeien voor hem voelbaar worden. (september 2018)

Zelf vond ik de dag goed om bij te wonen. Goed om bezig te zijn met wat je doel is en waar je heen gaat werken/ leven. Het heeft mij ertoe gezet om na te denken over mijn grenzen, mijn verantwoordelijkheid in dit verhaal maar ook dat het vooral zijn verantwoording is. Bedankt voor deze dag! Ik hoop en bidt dat er nog veel vrouwen mede daar deze dagen meer rust krijgen in hun leven, kunnen delen en op weg gaan naar herstel. (september 2018) 

Super dag!!! Heel confronterend en emotioneel. Ik was met veel warmte ontvangen wat hielp me ontspannen en makkelijk in gesprek te gaan. Dacht nooit dat ik over mijn situatie zo open bij aanwezigheid van een groep mensen kon praten, maar dat is me gelukt. Dat gaf me een soort opluchting en zekerheid. Nu weet ik wat ik moet doen als mijn man mogelijk weer terugvalt. Voor deze training wist ik het niet meer. Nu zijn mijn twijfels weg. (juni 2017)

Ik heb de training als fijn en zeer nuttig ervaren. De herkenning van de problematiek en de besproken handvatten om deze problemen aan te pakken. Geleerd om vanuit mezelf te gaan praten en niet in verwijten of feitelijkheden. Zeggen hoezeer de problematiek mij raakt en vanuit daar mijn grenzen aan geven. (juni 2017)

De dag heeft me geholpen in een stukje erkenning. Ik heb altijd het gevoel gehad dat het aan mij lag dat ik met bepaalde dingen zat of moeilijk vond. Ik vond het heel fijn om te breken met het gevoel van angst om er over te praten, de groepsgesprekken hebben mij hierbij geholpen. Vond het ook fijn te praten met anderen en mezelf de ruimte te gunnen om het verdriet over de situatie toe te laten. Mijn man en ik hebben heel veel gesprekken naderhand gehad. Hij gaat nu ook in therapie bij Wilbert. We geloven dat onze relatie gaat herstellen en we zijn nu op dit moment dichterbij elkaar dan ooit. Daar ben ik heel dankbaar voor. (juni 2017)

Ik heb de dag als intens en emotioneel ervaren, maar als goed. Ik vond de informatie een goede mix tussen realistisch, maar toch ook hoopgevend. Na jaren alleen geworsteld te hebben was het zwaar, maar ook helend om over dit probleem in openheid te spreken. Ik heb geleerd hoe verstrekkend de gevolgen zijn van een seksverslaving en het heeft mij ertoe aangezet om bepaalde stappen te zetten en grenzen te stellen. (juni 2017)

Een hele fijne dag, die je laat zien dat je niet de enige bent met zo'n groot geheim binnen de relatie. Tevens heel fijn om te weten dat er hoop en hulp is. (juni 2017)

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter