Reactie deelnemers training 'Een sterkere ik' 

Verschillende keren organiseerden wij de training 'Een sterkere ik'. We hebben aan deelnemende vrouwen gevraagd om te beschrijven hoe ze de training ervaren hebben. Onderstaand publiceren we - met toestemming - de reacties van een aantal vrouwen.   

De training heb ik positief ervaren, het was voor mij goed om meer vrouwen te ontmoeten met vergelijkbare pijn. In zwakheid en kracht vond ik ons samen erg mooi. De kracht die zichtbaar werd in de speloefeningen vond ik leerzaam, zichtbaar werden persoonlijke grenzen en leerpunten hierin. Wat ik leerde was het belang van goede grenzen voor mijn eigenwaarde, kostbaar hoe dit me duidelijk werd in de praktische oefeningen in combinatie met de theorie. Dit oefen ik nu bewuster. / De regels voor bescherming naar buiten toe en naar de deelnemers onderling vond ik heel fijn, prettig hoe Barbara dit aangaf en hanteerde tijdens de dag. Ook hoe emoties opgevangen werden ervoer ik als kundig, zo kon ik er voor mezelf zijn en neigingen om voor de ander te zorgen loslaten. (november 2019)

Ik heb vandaag vooral meegenomen dat mijn verdriet van mij is en dat ik er mee om kan gaan door mijn eigen grenzen te leren stellen. (november 2019)

Ik ben denk ik weer een stapje verder gekomen op mijn weg naar herstel (november 2019)

Heel prettig gegeven training en veel interactie met de trainers en de groep. Meegenomen: ontdekt dat ik aan het einde van mijn proces aan het komen ben en dat ik daar heel blij mee ben. Leerzaam om opnieuw naar mijn grenzen te kijken en daarin verder te groeien. (november 2019)

Het was een heel goede dag! Een kleine groep, die-ondanks de verschillen- veel gemeen had, waar er ruimte was voor ieders verhaal. Waar ik ruimte ervoer om aan te geven wat ik fijn vond en wel of niet wilde, maar ook op zoek naar wie ik zelf ben/ wat ik nodig heb en hoe ik dat kan bereiken. Goed om te ontdekken wat er in mijn eigen 'ei' zit, een ware eye-opener ;). In mijn eigen proces was de dag helemaal goed, het past precies bij waar ik bezig ben! Barbara is een heel gedreven en ervaren hulpverlener! (april 2019)

Wat ik persoonlijk als lastig ervaren heb, is dat er 2 vrouwen bij waren, waarbij hun mannen gebroken hebben met porno en waarbij de relatie weer in de lift zit, vooral wat betreft communicatie onderling. terwijl dit bij ons helemaal niet zo is. Ik ben heel blij voor hun hoor, maar merkte dat je dan op verschillende hoogtes zit. Misschien kan dit juist voor andere al fijn worden ervaren, helaas heb ik dit niet als fijn ervaren. (zegt wat over me zelf hoor, niet over jullie) - (april 2019)

Ik vond het fijn om met lotgenoten te zijn en te zien hoe het anderen vergaat die al langer in dit proces zitten. Het was voor mij een zinvolle training dit me liet inzien dat ik in de verbinding mijn autonomie verlies en andersom en dat ik mensen over mijn grenzen laat gaan als ze mij liefdevol benaderen. (april 2019)

Ik vond deze dag prettig en opbouwend. Het was een mooi goed gevulde dag met luisteren en actief - oefeningen doen. Ik heb meegenomen dat ik echt geliefd ben door de Vader en dat het goed is om grenzen aan te geven. Ook het kijken naar je delen ook die die je eigenlijk niet wil laten zien....en daarbij het voorbeeld van de bal die omhoog springt (gelanceerd wordt) als je het onderdrukt. (september 2018)

Ik vond het eerst een beetje ongemakkelijk maar al snel voelde het beter. Ik vond het stukje van het ei en van autonomie en verbinding heel leerzaam. (september 2018)

Ik vond het fijn dat de training gericht was op onszelf, niet op het gedrag van onze mannen. Ik heb meegenomen dat ik goed naar mezelf mag luisteren, dat dat prima is. En dat niet per definitie de gevoelens van de ander belangrijker zijn dan de mijne. En dat ik mijn eigen innerlijke grenzen serieus mag nemen. Mooie groepsgrootte en boeiend dat er zoveel verschillende leeftijden waren. (september 2018)

Ik heb de dag als heel positief ervaren. De sfeer was goed, goede en prettige begeleiding. Ik heb van de oefeningen geleerd: ik ontdekte hoe weinig ruimte ik vaak voor mezelf in durf te nemen bij de ander (bij de oefening met het touw) en dat ik mijn grenzen nog veel steviger aan kan geven. En ook hoeveel verdriet er toch nog zit. En ook dat ik weer een stuk verder ben dan de vorige keer. (april 2018)

Het was een heel confronterende dag, maar ook heel goed om bij te wonen. De oefeningen waren lastig maar als heel positief ervaren. Het bevestigde een aantal dingen voor mijzelf en hierdoor weet ik dat ik op het goeie spoor zit. Nog wel hard werken maar ik voel wel dat ik sterker wordt. Heel naar dat het zo broodnodig is maar wat verzetten jullie ontzettend veel goed werk. Ik hoop dat God de kracht geeft om hiermee door te kunnen gaan zolang dit nodig blijkt. (april 2018)

Mijn voornemen om die dag gewoon mijzelf te zijn lukte en dat heeft tot resultaat dat ik me sterker voel. Het is een reden om dat te blijven doen en daarin heeft de training een stimulerende werking gehad. Ik vond de training goed en ben blij dat ik hem heb gedaan. (april 2018)

Ik keek erg uit naar deze training. Vond de dag heel heftig. Vooral de verhalen van alle vrouwen. Hakte er zo ontzettend in. We waren ook met veel. Was voor mij net teveel van het goede, waardoor mijn hoofd zo vol zat dat de training zelf er eigenlijk niet meer bij paste. Dat vond ik erg jammer. Ik schrok zelf erg van de opdrachten die we moesten doen. Waren allemaal ver buiten mijn comfort zone, waardoor ik me heel slecht op mijn gemak voelde. Als ik dit van tevoren had geweten had ik waarschijnlijk niet gekomen. Maar aan de andere kant dan had ik ook de ervaring gemist. Het heeft me namelijk wel enorm aan het denken gezet over mijzelf. Het zegt wel iets over mezelf dat ik er zo slecht mee om kan gaan. Al met al erg confronterend allemaal! (april 2018)

Meteen toen ik binnen kwam kom ik mijn tranen niet bedwingen weet niet of het allemaal om mijn eigen verdriet was of het gezamenlijke , wat een pijn! Wat mis ik het mensen om mij heen te hebben waar ik heel transparant kan zijn en hier over kan praten. Heb door jullie ontdekt dat ik eigenlijk niemand vertrouw, met de groep ben ik achter gekomen dat ik me niet veilig voel. Terwijl iedereen denkt dat ik een "pittige tante ben" wat voel ik mij gebroken en klein en bang en onzeker door dat de kaalvreter zo veel heeft leeggeroofd. Daar dank jullie voor ! (april 2018)

Het was een zware dag vond ik alle verhalen van vrouwen horen en de pijn zien die het allemaal met zich mee brengt. De training heb ik als zeker fijn ervaren Barbara legde alles goed uit, en ook de oefeningen waren goed om te doen. (april 2018)

Ik heb de trainingsdag als leerzaam ervaren. Vooral de oefeningen waren voor mij confronterend. Daardoor kwam naar voren dat ik conflicten vermijd en over mijn grenzen heen laat gaan. Overigens wist ik dit al, maar het werd meer zichtbaar, ook naar anderen toe. Het informatieve gedeelte vond ik ook boeiend. Er werd goed uitgelegd hoe bepaalde patronen ontstaan vanuit de jeugd en hoe coping gedrag ontstaat. Ik voelde me gesterkt en gehoord aan het einde van de dag. Ik kon weer vooruit. (april 2018)

Ik heb de training als goed ervaren. Ik was eerst heel gespannen, maar dat ging al snel weg. Ik voelde mij op mijn gemak. Ik heb meegenomen dat ik moet kijken naar de emotie die ik niet toe sta. Belang van een goede verbinding tussen autonomie en verbinding. Belang van duidelijk communiceren en je grenzen aangeven.(juni 2017)

Het was een goede dag. Goed zo samen te zijn en dat wat ons zo pijn doet te kunnen delen samen. Het heeft mij gestimuleerd om erop te letten dat ik meer autonoom handel door mijzelf vaker de vragen te stellen: wat wil ik?, wat heb ik nu nodig? en wat vind ik nu fijn? Verder om aan de gang te gaan om beeldend weer bij mijn emoties te kunnen komen. (juni 2017)

Ik heb het als heftig maar wel heel prettig ervaren, ik vond het ook fijn dat er op de dag zelf alleen vrouwen uitgenodigd werden en geen stellen aangezien ik in een scheiding zit. Voor mij waren de oefeningen erg confronterende maar wel bevestigend. Ik heb gemerkt hoe moeilijk ik het vind om me eigen ruimte in te nemen en grenzen te stellen, vooral bij de oefening waarbij je een circel met een touw moest maken. Ik weet nog niet zo goed hoe ik de opgedaane kennis in praktijk kan omzetten, grenzen stellen vind ik gewoon erg moeilijk. Maar we hebben het ook gehad over voelen, waar je behoefde aan hebt en wat je zelf fijn vind en niet, dat kan al in kleine dingen in praktijk worden gebracht en daar ben ik al wel mee bezig. De gewaarwording alleen al was erg nuttig. (juni 2017))

Ik vond het een fijne dag. De groepsgrootte was precies goed: niet te veel zodat iedereen aan de beurt kwam en niet te klein waardoor het niet steeds op mij gefocust was en ik gewoon alles ook tot me kon nemen. Ik vond het een heel waardevol onderwerp - een sterkere ik - omdat ik merk dat ik en de andere vrouwen pijn hebben en onzekerheden, en dat de verslaving van de man ons soms zo in beslag neemt dat we onszelf vergeten. Ik ben dankbaar dat dit onderwerp er voor ons is om echt handvatten en opbouwing te krijgen om voor onszelf te zorgen. ik ervaarde dat zelf ook zo: even mijn tijd voor mijn emoties en hoe ik verder mag gaan. Ik heb meegenomen dat ik meer authenticiteit wil ontwikkelen en ben dankbaar daar meer informatie over gehad te hebben. Ook de afwisseling van theorie met praktijk door spellen/oefeningen vond ik fijn. (juni 2017)

Het was een bijzonder fijne dag!! Waarin ik veel warmte en geborgenheid heb ervaren. Beide trainers stelden zich kwetsbaar op en vertelden ook uit ervaring. Zij lieten ook blijken hoe belangrijk het is om niet  gefocust te zijn op het verbonden zijn met de ander, en jezelf daarbij weg te cijferen, maar om de autonomie van jezelf te blijven ontwikkelen, waardoor je uiteindelijk sterker wordt om je op een gezonde manier te verbinden met de ander. Dat vond ik heel leerzaam! Een naar binnen kijker.. (juni 2017)

Help, mijn man heeft een porno- of seksverslaving. Wat kan ik doen?

Als je erachter bent gekomen dat je partner porno- of seksverslaafd is, staat je wereld waarschijnlijk helemaal op zijn kop. Gevoelens en gedachten die je wellicht nooit eerder hebt gehad, zijn je leven binnengestormd en kunnen je volledig in beslag nemen. Je vraagt je af of de pijn ooit weg zal gaan, of het ooit nog goed kan komen en wat je kunt doen nu je in deze situatie bent beland. Lees verder...

Activiteiten voor (ex-)partners van seksverslaafden 

We organiseren verschillende trainingen. Daarnaast kun je lid worden van ons forum om in gesprek te gaan met lotgenoten en kun je persoonlijk contact opnemen met een medewerker van onze organisatie. 

Activiteiten voor stellen

Op 26 september staat een echtparendag gepland en van 27 tot en met 29 november is er een echtparenweekend in Grönebach, Duitsland. Beide activiteiten zijn bedoeld voor stellen die  samen willen werken aan herstel van hun relatie na porno- of seksverslaving. 

Kijk voor alle activiteiten in onze agenda.

Op de hoogte blijven?

Iedere maand sturen wij een nieuwsbrief met informatie over onze activiteiten, nieuwe artikelen op onze website en nieuws uit ons netwerk. Wil je deze nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan aan: 

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter