Reacties deelnemers echtparendagen

"Het mooie vond ik dat de meeste mensen die ik gesproken hebt toch voor hun huwelijk gaan ...en erin geloven dat er een weg van herstel is. "

"Deze dag was voor mij een aanmoediging om me echt toe te wijden aan mijn vrouw en kinderen. "

"Super dat deze dagen bestaan! En dat we handvaten kregen. Het is een verdrietig onderwerp maar fijn dat wij ook hoop kregen. "

Lees meer reacties

Reacties deelnemers echtparendagen

Na afloop van elke echtparendag vragen we aan deelnemende echtparen om hun reactie. Met hun toestemming delen we een aantal van de reacties die we binnenkregen:  

Deze dag was boven verwachting. Mijn man was bang dat hij als man als 'zondebok' zou worden beschouwd, maar dit werd totaal niet genoemd. Dat maakte dat hij zich veilig voelde. De sfeer was fijn en veilig. De intro van Anita zorgde er zeker ook voor dat we ons op ons gemak voelden. Het programma paste precies bij de situatie waarin we ons op dit moment bevinden. Veel leermomenten die we meenemen. Aan het eind van de dag was ik wel helemaal gesloopt :-) - vrouw, eerste keer echtparendag mei 2019

Ik vond deze dag erg fijn. Ik kreeg de bevestiging dat het normaal is om door diverse stappen van herstel te gaan. Fijn om met mensen te praten die hetzelfde ervaren. - vrouw, eerste keer echtparendag mei 2019

Ik vond deze dag positief. Wat ik er o.a. van meeneem is dat ik niet verslaafd bén, maar een verslaving héb; mijn identiteit is anders - een geliefd kind van God. 
Als je moeite hebt met niet naar seks kijken, kom naar de echtparendag! Je bent en staat niet alleen! Kom en breng het in het licht. - man, eerste keer echtparendag mei 2019

Het was niet fijn om er naar toe te gaan maar vanaf de start was het duidelijk dat er een groot stuk van onze relatie niet open is. Twee jaar geleden kwam de sexverslaving aan het licht en inmiddels hebben wij een omgangsvorm gevonden die gedeeltelijk werkt (het dagelijks leven loopt) maar die ons niet dichter bij elkaar brengt. Wij zijn in een impasse beland. Op de echtparendag was vanaf de eerste zin die Anita uitsprak het probleem in onze relatie boven tafel. We zijn gekomen om een gezamenlijke taal te gaan spreken.Met het leren spreken in deze gezamenlijke taal zijn wij nu begonnen. Dat was goed.  Door de erkenning die we beide hebben ervaren voelden we ons gesterkt. Aan het einde van de dag waren we heel moe. - echtpaar, eerste keer echtparendag mei 2019

Ik vond deze dag erg opbouwend en inspirerend. Het was een mooie combinatie tussen aanbidding/gebed, getuigenissen, aanbieden van informatie en 'delen in groep'. Ik heb meer mogen leren over de diepere gevolgen (voor mijn geliefden) van mijn gedrag, communicatie en keuzes. En hoe ik hier praktisch beter mee om kan gaan voor mezelf maar ook naar mijn partner toe. - man, eerste keer echtparendag mei 2019

Kwetsbaar maar veilig. Er was herkenning en erkenning. - vrouw, eerste keer echtparendag mei 2019

Ik (wij) heb deze dag voor de tweede keer bezocht. Het is altijd een beetje dubbel gevoel. Enerzijds zwaar omdat het voortdurend raakt aan mijn pijn. Anderzijds fijn omdat die pijn daardoor ook erkenning krijgt en veel herkenning ook door het zien en horen van hoe andere vrouwen hier in staan.  Heel prettig ook om 1 dag niet je woorden in te hoeven slikken, gewoon helemaal open te kunnen zijn, geen geheimen, jezelf zijn, echt zijn. In onze relatie is rond de seksverslaving van mijn man ongeveer alles gepasseerd dat de schade verhoogt, bleek uit de toespraak van Anita. Daardoor begrijp ik, en hopelijk ook mijn man, beter waarom die schade zo enorm is en de weg van herstel zo moeizaam. In de gespreksgroep kwam door een oefening vrij helder naar voren dat ik niet erg open sta voor mijn man. Dat is geen verassing, maar dit maakte wel meer inzichtelijk dat het de toenadering van mijn man naar mij toe ook flink bemoeilijkt. Aan mij de taak, met hulp van God, om dit te gaan doorbreken. - vrouw, tweede keer echtparendag mei 2019

Het was heel positief. Opbouwend en stimulerend om er helemaal voor te gaan. Ook inhoudelijk goede balans, met voor ons zeer relevante inhoud. - man, eerste keer echtparendag mei 2019

We hebben het ervaren als een bijzondere dag waarin het prettig was om met elkaar van gedachten te wisselen. Het was prettig zoals de dag is opgezet. Betrouwbaar, vertrouwelijk, integer, ondanks het moeilijke onderwerp is het makkelijk om je open te stellen. Er wordt vanaf het begin een veilige omgeving gecreëerd. Het heeft ons geleerd om meer open naar elkaar te zijn en we hebben daarvoor momenten in de week gecreëerd om met elkaar in gesprek te gaan. Omdat je er de hele dag mee geconfronteerd wordt wordt je je wel bewust van de ernst van de verslaving en welke invloed die kan hebben bij de vrouw en dus op de relatie. Het is bijzonder dat jullie Kostbaar Vaatwerk hebben opgericht en dat jullie er zoveel tijd en energie insteken om andere mensen met deze problematiek te ondersteunen en te helpen. Daarvoor onze dank! - echtpaar, eerste keer echtparendag mei 2019

Wij zijn voor de 2e keer geweest en vonden het een hele warme en vertrouwde sfeer. Door het volgen van het vervolgprogramma "stilstaan bij coping" hebben wij een veel beter inzicht gekregen over de manier hoe wij met onze gevoelens en emoties kunnen omgaan. - echtpaar, tweede keer echtparendag mei 2019

Het was plezierig, veilig, leerzaam, veel herkenning, prettig om anderen te ontmoeten in dezelfde situatie, goed verzorgd, geen veroordeling, open, mooie liederen gezongen die goed werden begeleid, heel lieve mensen in de leiding van de dag, getuigenis was bijzonder om te horen maar ook wel confronterend dat het na zoveel jaar nog zoveel emotie geeft en impact heeft. (echtpaar, 1e keer echtparendag november 2018)

De omgeving voelde vertrouwd. De lezing van Wilbert was voor mij het hoogte punt. Vooral vanuit de lezing van Wilbert heb ik dingen meegenomen. O.a. dat de wortel van mijn verslaving bloot moet. Maar ook de herkenbaarheid uit het verloop van de verslaving. Geduld met mijn vrouw hebben wist ik wel, het was goed om het nog een keer te horen. (man, 1e keer echtparendag november 2018)

Deze dag was heel herkenbaar maar toch ook leerzaam, aangrijpend. (man, 1e keer echtparendag november 2018)

Heel positief er heerste een warme en vertrouwde sfeer. De echtparendag gaf mij nog meer Hoop op "genezing"voor mijn man. (vrouw, 1e keer echtparendag november 2018)

Deze dag was afwisselend, informatief, verrijkend, aanzet tot verder nadenken en gesprek. Er was vooral veel herkenning: er zijn meer stellen die hiermee worstelen. Ook zien we dat er grote verschillen kunnen zijn in de stadia waar stellen in dit proces zijn, zodat je zicht krijgt op waar je nog doorheen moet/naar toe moet. Opnieuw gemerkt dat verslaving echt een coping mechanisme is om pijn/emotie weg te drukken en dat het belangrijk is om juist daarmee aan de slag te zijn. (echtpaar, 1e keer echtparendag november 2018)

In het begin van de dag was ik heel emotioneel, de tranen bleven komen toen ik naar de liedjes luisterde. Ik voelde God zijn aanwezigheid en ik voelde pijn dat ik zo weg van hem ging. Het was op het moment zo fijn om hem dichtbij te hebben. Ik was blij dat mijn man met mee was. Ik was zo bang om naar deze dag te komen en ons pijn zo blootte geven, maar het deed zo goed. De gesprekken waren heel concreet. Ik heb hoop gekregen. Het was heerlijk naar de mensen kijken die het hebben overwonnen. Zij waren onze sterren, onze hoop. Bedankt (vrouw, 1e keer echtparendag november 2018)

We hebben de dag ervaren als leerzaam en warm. (echtpaar, 1e keer echtparendag november 2018)

Het was een goede/ pittige dag. Het was goed om samen (bezig) te zijn. Hoewel het anders heeft uitgepakt dan ik hoopte. (vrouw, 1e keer echtparendag november 2018)

De warme ontvangst deed me welkom voelen en deed mijn drempelvrees overwinnen. Het was een drukke en intensieve dag en heel emotioneel. Spanning was voelbaar maar het is dan ook een zeer gevoelig thema. De aanwezigheid van anderen voelde aan dat ik niet alleen sta en dat nog anderen met deze verslaving worstelen. De combinatie met het gezang deed me goed en gaf ruimte in mijn hoofd. De dag was intens maar ook snel voorbij. En het deed deugd om eindelijk eens een weekendje samen weg te zijn! De lezingen van Wilbert heeft me meer inzicht gegeven en helpt me om mijn vrouw haar gevoelens en mijn verslaving beter te begrijpen en te plaatsen. Ik probeer over mijn emoties te praten, en heb emotie-kaarten gekocht om in ons gezin hierover te spreken. Het gevoel dat ik overhoud aan het persoonlijk gebed van de hulpverleners ga ik niet vergeten. (man, 1e keer echtparendag november 2018) 

Aangezien het de tweede keer was dat we samen naar de echtparendag zijn geweest kenden we al meerdere mensen en was het ook fijn hun weer te ontmoeten. Het samen zingen is ook iets waar ik erg van kan genieten. Het programma was erg waardevol. Het samen bezig zijn en in gesprek gaan geeft verbinding, aangezien wij lastig met elkaar praten over gevoelens was dit echt een leer moment. Ook het vervolgprogramma met Ferdinand was erg leerzaam en toch interactief wat openheid gaf en ook zichtbare reacties. Ook bij ons kwamen er tranen los en konden we openlijk over onze gevoelens spreken. Door de nieuw vorm van de cursus hebben we echt de gelegenheid gekregen om met elkaar te spreken over de putgesprekken. Iets wat we te weinig met elkaar doen maar waar je dan ook echt de tijd voor neemt. (man, 2e keer echtparendag november 2018)

Wat we meenemen is vooral dat we samen al een heel eind zijn opgetrokken om de problemen te tackelen. De presentatie van Wilbert hielp om de focus scherp te houden. (echtpaar, vierde keer echtparendag november 2018)

Ik neem mee dat ik voor een 'putgesprek' mijn eigen gevoelens niet volledig hoef te negeren/op zij te schuiven. Ze mogen er zijn en benoemd worden, wel zaak om te blijven luisteren. (man, 2e keer echtparendag november 2018)

Het was een hele fijne dag. Veel gedeeld met elkaar. Het vervolgprogramma 'Samen verder met vallen en opstaan' hebben wij als zeer prettig ervaren. Omdat we in de groep genoeg te bespreken hadden. We konden heel open zijn want er was genoeg tijd. En daar is deze dag toch voor. We zijn jullie en jullie team zeer dankbaar dit was echt weer een stapje dichterbij voor ons herstel. (vrouw, 2e keer echtparendag november 2018)

Wat wij meenemen is dat er hoop is dat er uiteindelijk volledige bevrijding van seksverslaving mogelijk is. Dat het belangrijk is om samen bezig te zijn met dit onderwerp. (echtpaar, 2e keer echtparendag november 2018)

Wij hebben deze dag handvatten gekregen voor het voeren van putgesprekken en geleerd om boosheid proberen te signaleren en tijdig uit te spreken. (echtpaar, 2e keer echtparendag november 2018)

De echtparendag heeft ons geleerd de mooie van het "lelijke" te onderscheiden. We leerden dat we mogen genieten van de soms moeilijke gesprekken tussen man en vrouw omdat ze ons alleen maar dichterbij elkaar brengen. (vrouw, 2e keer echtparendag november 2018)

Het was een fijne dag. Vooral fijn om andere stellen te spreken over hun worstelingen. Het heeft me geleerd dat ik niet lichtzinnig moet doen over het in de put zitten van mijn vrouw en haar daar mag bijstaan en er niet voorbij lopen, maar ook afdalen in haar put. (man, 2e keer, echtparendag juni 2018)

We zijn enorm dankbaar voor de echtparendag. We hebben nieuwe hoop, begrip en handvatten om verder te gaan.  (echtpaar, 1e keer echtparendag juni 2018)

Ik vond het erg fijn om daar te zijn. De herkenning bij andere vrouwen, de adviezen die je elkaar kon geven. Vooral het gevoel niet de enige te zijn. Ook de respectvolle manier waarop over zowel man als vrouw gesproken werd sprak mij aan. (vrouw, 1e keer echtparendag juni 2018)

Het was intensief, maar ook wel weer goed, om zo samen daar mee bezig te zijn. Complimenten voor de organisatie!!! T was een fijne dag, met heel veel informatie. (vrouw, 2e keer echtparendag juni 2018)

Zeer zorgvuldig georganiseerd, verhelderend en ondersteunend (man, eerste keer echtparendag juni 2018)

Ik vond het een (schrale) troost dat ik niet de enige ben met deze ervaring in de relatie. Uiteraard wist ik dat al, maar nu heb ik het gezien en gevoeld. (vrouw, eerste keer echtparendag juni 2018)

Een mooie, maar ook heftige dag waar je stilstaat bij wat de verslaving met je doet en heeft gedaan. Zowel voor de vrouw als voor de man. Pak deze kans samen aan!! (echtpaar, 2e keer echtparendag juni 2018)

Het was een heel verzorgde dag ' daar kan ik erg van genieten' het was een zware dag emotioneel die dingen naar boven brengt die je het liefst weg stopt. Aan het gesprek met de hulpverleenster heb ik het meest gehad en bracht ons als koppel denk ik het meest vooruit. (vrouw, tweede keer echtparendag juni 2018)

Aan het begin van de dag was het nog wat onwennig en spannend, maar gaandeweg de dag valt die spanning weg en merk je (h)erkenning bij en van andere echtparen en medewerkers. Goede afwisseling tussen het thema en tijd voor elkaar. Bijzonder dat er zoveel medewerkers betrokken zijn op deze dag. (echtpaar, eerste keer echtparendag juni 2018)

Een geweldige dag. Nieuwe inzichten verworven over verslaving en herstel. Sterke format om te kunnen delen met andere echtparen. Eindelijk wat hoopgevende verhalen in mijn herstel. (man, eerste keer echtparendag juni 2018)

Positief ervaren. Goed om onder elkaar te zijn en om te merken dat je niet de enige bent. Ook goed om de verhalen van anderen te horen. Ik heb meegenomen dat het mogelijk is om te veranderen. Om je verantwoordelijkheid te nemen. En dat het belangrijk is om als man en vrouw naar elkaar te luisteren. We zijn nu meer met elkaar in gesprek. (man, eerste keer echtparendag juni 2018)

Heel positief. Een open en eerlijke sfeer waar zowel de man als de vrouw zich op z'n gemak voelt. Verder vond ik de sfeer heel liefdevol, begrijpend, en totaal niet veroordelend. De locatie, en het eten en drinken was uitermate goed geregeld. (man, eerste keer echtparendag juni 2018)

Het begon ongedwongen met koffie/thee met heerlijke koek. God loven en prijzen wat ik heel belangrijk en fijn vind. Daarna heel moedig van het echtpaar wat ze samen hebben meegemaakt ieder op z'n eigen manier,om dat met ons te delen. In kleine groepjes was heel fijn,er kwam heel veel los en boven tafel met heel veel emoties. De laatste lezing ging wat snel. Afgesloten met mooie liederen die mooi bij het onderwerp en onze emoties paste . Een hele mooie dag. Dank jullie wel. (vrouw, eerste keer echtparendag juni 2018)

Confronterend en met name in de gespreksgroep ben ik enorm getroffen door de openheid van iedereen. Nu pas besef ik wat ik mijn vrouw aangedaan heb. Een groot deel van haar leven verwoest!! Wat ik meeneem van de echtparendag is dat ik meer aandacht heb voor haar. Ik ben een stuk opener geworden en vraag ook steeds wat ze ergens van vind en wat ze voelt. Ik laat haar merken dat ik om haar geef en dat ze belangrijk is voor mij. Ga hier vooral mee door. Je ogen gaan open!! (man, eerste keer echtparendag juni 2018)

Voor het eerst sinds het herstel van onze relatie, hebben wij deelgenomen aan de echtparendag. Mijn man vond het best spannend om te gaan, omdat hij dacht dat er veroordelend naar de mannen gekeken/gesproken zou worden. Het tegendeel bleek waar! Het was fijn om met zoveel echtparen samen te zijn. Ook de gesprekken in de kleine groep waren echt waardevol. Er was ruimte om je verhaal te vertellen, maar ook het delen van de pijn en het verdriet wat er is. We mochten elkaar tips geven en bemoedigen en voor elkaar bidden. (echtpaar, eerste keer echtparendag juni 2018)

We zagen er best tegenop, ´t is ons érg meegevallen! Zo fijn om te merken dat andere ´gewone mensen´ met dezelfde dingen worstelen. Ook fijn om te ervaren hoe behulpzaam jullie willen zijn. (echtpaar, eerste keer echtparendag november 2017)

T was hartverwarmend !!! Overweldigend !!! Gewoon geweldig !! De catering was ook top!!! (vouw, eerste keer echtparendag november 2017)

Bijzonder mooie dag. Heel fijn om juist samen ermee aan de slag te gaan. Normaal doen wij dit ieder apart. De verhalen en presentaties waren heel verhelderend en herkenbaar. Mooi dan juist om de andere kant te kunnen en mogen begrijpen. Ik heb er van geleerd dat we goede stappen maken. heel herkenbaar waar we nu staan en waarom we op bepaalde manier op elkaar reageren. Hier gaan we zeker mee verder nu. (man, eerste keer echtparendag november 2017)

Ik heb de echtparendag als heel intensief ervaren. Maar ook als goed. Ik vond het ontspannen om met andere echtparen met dezelfde problematiek de dag door te brengen. Het ervaringsverhaal van het echtpaar maakte diepe indruk op mij. Wat een verademing was het voor mij, om een man te horen spreken, die zich nergens meer achter verschuilde, maar open en eerlijk was over zijn daden. En daar ook volledig verantwoordelijkheid voor droeg. En om vervolgens te zien dat er zoveel hersteld was in dat huwelijk, dat was prachtig om te zien. En het gaf me een klein beetje hoop voor mijn eigen huwelijk. Omdat God dezelfde God is die het huwelijk van dat echtpaar heeft gered en hersteld. (vrouw, eerste keer echtparendag november 2017)

Positief in de zin van: goed georganiseerd, vriendelijk, begeleiders goed benaderbaar, compleet programma. De dag zelf vond ik zwaar en emotioneel. Het is wel heel veel onrecht wat de vrouwen wordt aangedaan. En dat ze dan zo positief aan de dag meewerken: diep respect. De presentatie van Wilbert was zeer herkenbaar. Het leek wel of hij hier in huis was geweest. Bijna letterlijk zijn sommige dingen die hij aanhaalde hier bij uitgesproken. Erg leerzaam. (man, eerste keer echtparendag november 2017)

Wij hebben de dag als zeer nuttig ervaren. De reden dat we daar aanwezig waren was natuurlijk niet om blij van te zijn. Toch voelden we een bepaalde verbondenheid. Zelfs met de andere aanwezigen, hoewel we daar niemand van kenden. Het contact ging eigenlijk vanzelf. Ook de hulpverleners weten goed waarover ze praten. Misschien wel omdat ze ooit zelf hetzelfde ervaren hebben. (man, eerste keer echtparendag november 2017)

Een goed bedoeld initiatief van echtparen die anderen willen helpen. Wat ik heb gemist is, wat zegt de Bijbel en waar we heen moeten met verwerking van zo'n onmogelijke proces. Ondanks de vriendelijke liederen en goed bedoelde lezingen en de muzikale omlijsting die goed zijn bedoeld, is er maar EEN die werkelijk harten kan neigen en ogen openen, maar die ook weet wat nodig is èn nuttig is in het proces, hoe onmogelijk de weg ook schijnt en hulpverleners hun best doen. (man, eerste keer echtparendag november 2017)

Het was een goede dag, maar ook wel op een of andere manier overweldigend. Indrukwekkend getuigenis, een mooi stuk theorie van Wilbert en Anita en groepjes waarbij je ziet dat er nog zoveel herstel nodig is, ook bij ons zelf is er weer meer te herstellen. Ik merk dat er nog veel te winnen valt door bij haar of liever met elkaar in de put te gaan zitten en te praten. Voor mezelf is deze dag naar boven gekomen dat ik naast de mannengroep die ik volg, behoefte heb aan aanvullende individuele therapie. Ik heb daar inmiddels al actie op ondernomen. (man, eerste keer echtparendag november 2017)

Prettig om te ontdekken dat je niet de enigste bent die te kampen heeft met hetzelfde probleem. De workshop en in kleine groepjes door praten waren erg leerzaam. Ik heb geleerd hoe we onze relatie kunnen gaan herstellen, door kleine stapjes te maken, goed te luisteren naar elkaar, en door op God te vertrouwen. (vrouw, tweede keer echtparendag november 2017)

We zijn al heel lang samen onderweg en we leken een heel eind te zijn in ons herstel. Maar ik ontdekte, dankzij de lezing van Ferdinand, dat ik mijn pijn en emoties maar weinig ruimte heb gegeven. En dat laten we er nu zijn, ik mag ieder dag vertellen over mijn pijn, huilen en mijn boosheid kwijt. Deze dag was voor ons een APK voor onze relatie. Het gaf ons weer nieuwe verhalen en inzichten. (vrouw, meerdere keren echtparendag november 2017)

Ik vond deze dag waardevol. Openhartige en respectvolle houding van de deelnemers, waarbij mijn problemen ook bij anderen zichtbaar waren. Dat geeft mij hoop voor de toekomst. Ik heb geleerd dat we tijd moeten geven en nemen om elkaar op de " blauwe plekken" te steunen en vinden. (man, meerdere keren echtparendag november 2017)

Het was heel positief. Mooi om samen met je partner mee te maken en elkaars emoties te zien op zo een kwetsbaar moment. Dit gaf mij een gevoel van wederzijds begrip en saamhorigheid. Ook het praatje vond ik heel pakkend. (vrouw, eerste keer echtparendag november 2017)

De herstel dagen bij kostbaar vaatwerk hebben een uniek karakter. De eerlijkheid waarmee deelnemers hun verhaal vertellen heeft mij wel geraakt. Ook geven de lezingen en gesprekken inzichten die de reguliere hulpverlening niet altijd geeft. Het is heel bijzonder om een dag op te trekken met andere stellen die ook worstelen met het thema seksverslaving binnen hun relatie. (man, tweede keer echtparendag november 2017)

Mijn ogen zijn opengegaan voor de moeite en pijn die ook de mannen hierin doorstaan. Het ervaringsverhaal van het echtpaar vond ik zo confronterend. De gebrokenheid die ik zag bij die man maakte mijn hart zachter. En mijn ogen gingen open voor de pijn en moeite die ook zij ervaren. Ik zat teveel vast ik mijn eigen pijn en verdriet om dat te kunnen zien. Ook merkte ik dat er bij veel mannen terugkomt dat ze geen goede band hebben met hun vader, althans geen emotionele band. Dit is ook bij mijn man het geval... Voor ons was de lezing van Ferdinand ook heel leerzaam! Hoe om te gaan met boosheid. Iets waar we veel tegenaan lopen. Ferdinand gaf goede tips en was heel fijn om naar te luisteren. Hij had van ons nog een uur door mogen gaan! (vrouw, tweede keer echtparendag november 2017)

Het was overweldigend, emotioneel, herkenning, bemoedigend. We vonden het van te voren wel heel spannend maar gaandeweg de dag viel dat helemaal van ons af.  We kregen allebei echt een boost om weer door te gaan. Niet dat we wilden afhaken, maar we kregen weer frisse moed. (echtpaar, eerste keer echtparendag november 2017)

Intensief, emotioneel, heftig, met indrukwekkende momenten zoals het getuigenis. Fijn om (h)erkenning te zien. (echtpaar, eerste keer echtparendag november 2017)

Kostbaar Vaatwerk is fantastisch,als er sprake is van verslaving. Zeer de moeite waard om meer over deze materie te weten te komen . Vooral opbouwend voor je huwelijk. (vrouw, meerdere keren echtparendag november 2017) 

Deze dag heb ik als herkenbaar en leerzaam ervaren. Fijn om te zien dat we niet het enige stel zijn die met deze problematiek te kampen heeft!! Ook erg waardevol om te zien dat vrijheid mogelijk is en ook noodzakelijk om een goed huwelijk te kunnen hebben samen. Dit geeft mij het besef om met Gods Hulp volledig vrij te willen komen van mijn verslaving. Heb er ook het vertrouwen in gekregen dat dit ook kan! Ik kan het dan ook iedereen aanbevelen die twijfelt of hij/zij hier wel of niet naar toe zou moeten gaan! Heb ook gezien welke gevolgen de verslaving heeft voor de vrouw, deze zijn bij alle stellen hetzelfde heb ik gemerkt. Het was écht leerzaam en nuttig en heeft een diep besef gegeven wat de zonde heeft verwoest en wat Gods genade vermag om mensen opnieuw met elkaar te verbinden. (man, eerste keer echtparendag mei 2017)

Het was een goede dag, die goed gepland was. Persoonlijk zouden wij het niet erg vinden om langer in de groepjes te praten. Wij hebben het als heel fijn ervaren, omdat er wordt begrepen hoe je je voelt. Het was heel erg fijn om andere stellen te spreken die in een soortgelijke situatie zitten en dat ze qua leeftijd bij ons in de buurt zaten. Wij hebben het idee dat deze dag heeft bijgedragen aan een stukje verbinding tussen ons. (echtpaar, eerste keer echtparendag mei 2017)

Het was voor mij heel confronterend, intensief, maar het besef dat je gevoel niet raar is, en veel vrouwen hetzelfde doormaken en beleven, voelde als een soort bevestiging. Het niet alleen staan en het delen met elkaar voelde als een warme deken. Daarbij heel leerzaam!! ( Wij) Heb(ben) jaren doorgemodderd, en gestreden. Zat naast het vriendin zijn, ook in een reddersrol. Mezelf vaak en veel verweten. De knop was al iets aan het omgaan,maar deze dag heeft mij een zet gegeven; ik ga en wil met deze gevoelens aan de slag. Wil hierbij graag hulp. Jullie zijn echt super om deze dagen te organiseren. Ook voor mannen die zicht kwetsbaar durven opstellen is het een dag waarbij ogen open kunnen gaan, en het feit dat er veel emoties naar boven kwamen liet ook zien hoe heftig deze verslaving is en hoe eng en moeilijk het is om te beseffen wat het met hun vrouw of vriendin doet. Het los te laten. Vind het ontzettend dapper van veel echtparen om door deze strijd heen te komen. Dit gaat niet zonder gebed en hulp van God. Heel en heel erg bedankt voor alles!! (vrouw, eerste keer echtparendag mei 2017)

Leerzaam, confronterend, herkenning, bemoedigend, een plaats waar ik mijn pijn en verdriet niet hoef te verbergen.Wat ik meegenomen heb van deze dag is dat het oké is dat het pijn en verdriet doet (ook al is dat moeilijk), ik hoef het niet af te sluiten en door te gaan. Ik mag rouwen en verdrietig zijn. En: het is belangrijk dat we hulp blijven zoeken in dit proces. (vrouw, eerste keer echtparendag mei 2017)

Wij vonden deze dag als heel waardevol. Aan het begin vonden we het best eng en spannend, maar door de goede begeleiding was dat snel over. De echtparentijd hebben we ook erg gewaardeerd. We hebben inzicht gekregen in de achterliggende oorzaken en we kunnen ons nu beter openstellen naar elkaar toe. We hebben ook weer hoop gekregen dat het nog goed kan komen, ook al is dit hard werken. Sinds deze echtparendag heeft onze relatie een nieuwe dimensie en verbondenheid gekregen. Er is wel veel verdriet om de verloren jaren naar boven gekomen, dit zorgt ook weer voor verbinding. Wij proberen sinds deze dag meer open naar elkaar te zijn. De gekochte boeken helpen ons ook enorm. (echtpaar, eerste keer echtparendag mei 2017)

Ik vond het prettig er bij te zijn; het geeft een soort van herkenning, een minder eenzaam gevoel. Warme ontvangst! Het is geruststellend en angstaanjagend tegelijk om te zien dat het allemaal "heel gewone" mensen betreft. Het is aan de buitenkant echt niet te zien. We hebben geleerd dat het goed is om te beseffen dat het probleem niet in de bloem boven de grond zit, maar in de wortels onder de grond (lezing wilbert) en dat het rottingsproces van de ene bloem kan overslaan naar de andere; en dat openheid een heel belangrijk punt is. (echtpaar, eerste keer echtparendag mei 2017)

Het is goed dat de dag er is om te merken en ervaren dat je niet alleen bent met een probleem. (man, vervolgprogramma mei 2017)

Vond de dag erg goed en zorgzaam,ook voor mensen in verschillende stadia. Ik ben echt overtuigd geraakt dat porno kijken schadelijk is. (man, eerste keer echtparendag mei 2017)

Het voelde goed om weer onder 'gelijkgestemden" te zijn en ervaringen te delen. Het was fijn om echtparen te ontmoeten die samen herstel hebben mogen ervaren. (vouw, vervolgprogramma echtparendag mei 2017)

Waardevol, goede gesprekken en contacten. (echtpaar, vervolgprogramma echtparendag mei 2017)

Wij hebben het weer als erg positief ervaren. Het is fijn om zo veel (h)erkenning te vinden en andere stellen te ontmoeten. Ook de uitgangspostie: op weg naar herstel vinden wij heel fijn. Wij vonden de gespreksgroepen erg fijn. Jammer dat daar de tijd soms een beetje kort in is om elkaar beter te leren kennen en elkaar te kunnen bemoedigen. Het is fijn om advies te geven/ krijgen hoe je met bepaalde situaties om moet gaan en je kunt toch iets intiemer doorpraten. We zien jullie organisatie als een zegen voor ons beiden. Niet alleen de echtparendagen maar ook de contactgroep en website helpen ons erg in ons proces. Hartelijk dank hiervoor en Gods onmisbare zegen hierin. (echtpaar, vervolgprogramma echtparendag mei 2017)

Wat ik meeneem is dat de verwachting om het vertrouwen weer 100% te krijgen niet nodig is. Mijn angst was dat dit weer moest gebeuren om een goed huwelijk te hebben. Het is me nu duidelijk geworden dat 80% ook genoeg kan zijn. Dit geeft veel rust. (vrouw, vervolgprogramma echtparendag mei 2017)

Wat ik meeneem van deze dag is dat heel veel geduld nodig is om langzaam vertrouwen te ontvangen. Verwacht niet teveel te gelijk. Vertrouwen ontstaat niet alleen door tijd maar ook door eerlijkheid en geduldig alles kunnen uitleggen. De grafiek tijden de lezing gaf een heel duidelijk beeld hierin. (man, vervolgprogramma echtparendag mei 2017) 

Het was weer heel bijzonder om te merken hoe ondanks samen spreken met onbekende mensen ons geheel veilig konden uiten over onze problemen, onze ervaringen van herstel, en voor het bespreken van (ook intieme) onderwerpen met elkaar. (man, echtparendag november 2016)

Zwaar, veel indrukken en nieuwe input. Heel helpend, bracht ons samen verder, dichter bij elkaar. We zijn erg blij dat jullie dit werk doen, het heeft ons al enorm veel geholpen, waarvoor dank! (vrouw, echtparendag november 2016)

Wij hebben deze dag als zeer positief ervaren. Een gestructureerde, informatieve dag met behulpzame en betrokken mensen. Onze complimenten! (echtpaar, echtparendag november 2016)

We bezochten al enkele jaren de echtparendag. Iedere keer was het bijzonder fijn opgezet. Er is een open en eerlijke sfeer. Iedereen kan wat zeggen en eventuele emoties tonen. We weten allemaal wat het is, dus schaamte is er echt niet. Deze dag, 5 november 2016, was de laatste keer dat we de echtparendag bezocht hebben. Het gaat heel goed tussen ons en daar zijn we blij en dankbaar voor. We probeerden wat uit te stralen dat het echt kan om van de verslaving af te komen. We bedanken Anita en alle anderen die leiding gaven aan deze dag! Heel erg bedankt voor al het goede en de openheid en we hebben veel respect voor jullie! Ook voor de anderen die de catering enz en boekentafel verzorgden. We kunnen terugzien op een, opnieuw, geslaagde dag. En we wensen anderen die (nog) met verslaving worstelen veel sterkte en genezing en doorzettingsvermogen toe! (vrouw, echtparendag november 2016)

Deze dag was zeer bijzonder en erg bemoedigend voor allebei. (echtpaar, echtparendag november 2016)

Echtparendag geeft mij veel herkenning waardoor de pijn weer boven komt, maar is denk ik wel nodig voor de verwerking en de heling van ons herstel. (vrouw, echtparendag november 2016)

De dag was fijn en opbouwend; de verhalen en informatie soms heftig. Ik denk dat er een passende balans was tussen gevoel voor de kwesties die er spelen en toch de dingen bij de naam noemen. Aandacht voor beide kanten en dus ook voor beide partners. ik voelde me al snel veilig en gerustgesteld in de ruimte waar we bijeenkwamen.
Respect en dankbaarheid aan alle mensen die zich hiervoor inzetten en deze unieke dag organiseren. Uniek omdat het mensen bij elkaar brengt die vaak middenin moeilijkheden zitten; uitreiken naar en ontmoeting met hen die het moeilijk hebben, dat getuigt voor mij van naastenliefde, heel warm en bijzonder. (man, echtparendag november 2016)

Spannend,leerzaam, zeer intensief, echtheid. Herkenning. Het was goed georganiseerd, we waren zeer gespannen maar dat gevoel werd snel weggehaald. (vrouw, echtparendag november 2016)

Het was voor ons de tweede keer dat wij een echtparendag bezochten, daarom was ik niet zenuwachtig of gespannen. Op deze dag ervaar ik steeds een warme plek voor de vrouw en respect voor de man. Dat maakt dat er openheid komt en kan zijn. Deze openheid helpt om hier thuis verder op te bouwen. Punten waarop ik met mijn man weer over door kan praten. (vrouw, echtparendag november 2016)

De waarheid die bevrijd. Als je geheimen en leugens eerlijk opbiecht en vertelt dat je het anders wilt is een weg naar gezamenlijk herstel echt mogelijk. (man, echtparendag november 2016)

We hebben de dag als heel fijn ervaren. Er was veel herkenning voor een ieder op eigen vlak. Het was ook fijn dat niemand veroordeeld werd en dat iedereen in liefde werd benaderd. Ook de therapeuten waren erg met iedereen begaan, heel mooi om te zien. Prachtig dat de dag ook gericht was op herstel, iets waar wij zo sterk naar verlangen. Mooi en bijzonder om dan positieve verhalen te horen van bv Anita en haar man, dat zij weer echt gelukkig kunnen zijn met elkaar! (echtpaar, echtparendag november 2016)

Ik heb van deze dag geleerd om  mijn vrouw ruimte te geven in haar verdriet. En dat God er is om mij bij te staan in mijn gevecht tegen mijn verslaving. Ik vond veel herkenbaarheid in de lezing van Wilbert. (man, echtparendag november 2016)

Ik heb me erg herkend in het verhaal van Anita. Vooral toen ze vertelde dat als ze boos was, ze ten diepste eigenlijk niet boos was, maar teleurgesteld, gekwetst en verdrietig. Ik merk dat bij me zelf ook heel erg. Ik kan lastig verwoorden wat ik voel en daardoor is boosheid makkelijker. Maar het zit eigenlijk veel dieper. Ook vond ik de cirkel van verslaving van Wilbert een eyeopener. De stappen die aan een bepaalde actie voorafgaan. (vrouw, echtparendag november 2016)

Fijn, herkenbaar en ook confronterend. We hebben geleerd dat communicatie heel belangrijk is en dat we daar aan moeten gaan werken. We hebben ons aangemeld voor relatie therapie. (vrouw, echtparendag november 2016)

Waardevol, herkenning, erkenning. Openheid, echtparentijd was echt heel goed. (echtpaar, echtparendag november 2016)

Herkenning. Inhoudelijk workshop erg goed en fijne balans tussen zwaar en ontspanning. Wonderlijk hoe kleine gesprekskring in kleine tijd zo vertrouwelijk en inhoudsvol kan zijn. (echtpaar, echtparendag november 2016)

Ik vond het een fantastisch fijne dag. De gebondenheid van de verslaving geeft op de echtparendag verbondenheid met elkaar   :) De ongedwongen sfeer,het welkom,de herkenning als je elkaar weer ziet, terwijl je elkaar toch amper kent. Wat lekkers bij de koffie, heerlijke lunch. Het zingen met elkaar, het gebed, de christelijke inslag is voor mij onmisbaar. (vrouw, echtparendag november 2016) 

Het mooie vond ik dat de meeste mensen die ik gesproken hebt toch voor hun huwelijk gaan ...en erin geloven dat er een weg van herstel is. Wat ik meeneem van deze dag, is dat het een strijd was ...is en blijft ...maar ook de hoop en het herstel...dat we een God hebben in de hemel die alles weet en ziet. (vrouw, eerste keer, echtparendag mei 2016)

Het was een goede dag. Van tevoren had ik geen idee hoe zo'n dag zou verlopen. Hoe gaat dat met al die echtparen, met hun gevoelens? En wat zal mijn man ervan vinden? Wat ik erg fijn vond was de rust, integriteit, duidelijkheid van programma's. Eigenlijk voelde ik me gelijk al behoorlijk op mijn gemak, omdat ik voelde: het is goed, het paste bij mij, omdat ik me zonder dat ik iets zou zeggen, toch begrepen voelde. (vrouw, eerste keer, echtparendag mei 2016)

Deze dag gaf mij veel herkenning, was bemoedigend en intensief. Wat ik meeneem is dat ik geen druk moet leggen op mezelf of mijn man en dat ik de verschillen moet accepteren die er zijn. (vrouw, 2e keer, echtparendag mei 2016)

Ik vond de dag leerzaam en intensief. Deze dag was voor mij een aanmoediging om me echt toe te wijden aan mijn vrouw en kinderen (man, 2e keer, echtparendag mei 2016)

Het was verbindend/samenbindend (zowel tussen ons samen als ook met andere stellen), bemoedigend, leerzaam, hoopgevend dat zoveel andere echtparen knokken voor herstel, heel goed verzorgd!, warm (sfeer). (echtpaar, 2e keer, echtparendag mei 2016)

Het was steunend, helpend, motiverend, openheid gevend. We zijn dichter bij elkaar gekomen! (vrouw, eerste keer, echtparendag mei 2016)

Het was goed! Het was confronterend,leerzaam. Liefde van GOD en echtgenoot ervaren (man, eerste keer, echtparendag mei 2016)

Heel fijn, leerzaam en heel open. (man, meerdere keren, echtparendag mei 2016)

Hartverwarmende dag ,liefdevol ,deskundige begeleiding ,zeer goede lezing door Wilbert. Mijn man z'n ogen zijn geopend door de lezing. Dat mijn pijn er mag zijn. Ik zie de toekomst hoopvol tegemoet. (vrouw, eerste keer, echtparendag mei 2016)

Het was een erg emotionele dag en daardoor ook heel vermoeiend. De presentatie van Wilbert, het verhaal van het jonge echtpaar, de gesprekken met elkaar en met anderen, de gesprekken onder leiding van de hulpverlener, al deze zaken hebben heel veel indruk gemaakt en ook heel veel los gemaakt. (echtpaar, eerste keer, echtparendag ei 2016)

Deze dag heeft me doen beseffen hoeveel mijn vrouw van mij houdt, dat ze nog steeds bij me is en niet in paniek is weggegaan. (man, eerste keer, echtparendag mei 2016)

Ik weet nu dat er ook hulp voor mij is. Dat ik niet alleen sta in dit proces. Ik heb ook de hoop gekregen om opwaarts te blijven gaan. (vrouw, eerste keer, echtparendag mei 2016)

Ik vond deze dag, verbazend genoeg, ontspannen ! Dat had ik van te voren al. Misschien omdat het voor ons de 2e keer was? De gesprekken in de kleine groep waren open en eerlijk en nuchter. Ik vind het altijd even wennen dat er op dit soort dagen meteen bijna bij binnenkomst gesproken wordt  over de verslaving en alles eromheen, een heel verschil met het (ons) leven van alle dag. Maar ook snel blijkt dat weer goed te zijn,  we delen ongeveer dezelfde sores. We ervaren dat het veilig is. (vrouw, tweede keer, echtparendag mei 2016)

Wij hebben het ervaren als open en gastvrij. Het is mogelijk om je kwetsbaar op te stellen. (echtpaar, tweede keer, echtparendag mei 2016)

Super dat deze dagen bestaan! En dat we handvaten kregen. Het is een verdrietig onderwerp maar fijn dat wij ook hoop kregen. (vrouw, eerste keer echtparendag november 2015)

We gingen vrij luchtig naar de echtparendag. Echt zo van, we zijn er al bijna, maar het is goed om alert te blijven. We kwamen aan en merkten dat er echtparen van alle leeftijden waren. Fijn om gelijk van elkaar te weten waarom je bij elkaar was. Eindelijk een plek waar je veilig en zonder schaamte over je problemen kon praten. De gespreksgroepen vond ik vrij heftig. Eindelijk kwamen er emoties los die je zolang had opgekropt en die nu eindelijk erkent en herkend werden. Ook een hele professionele begeleiding daarin, top! Het is natuurlijk best een drempel om samen naar zo'n dag te gaan, maar ik kan het elk echtpaar die met deze problemen zit, aanraden! (vrouw,eerste keer echtparendag november 2015)

Voor ons was deze dag nuttig en verhelderend (echtpaar, eerste keer echtparendag november 2015)

Deze dag had een open sfeer. Ik heb geen druk ervaren, noch tot geloof, noch mbt veroordeling van seksverslaving. Belangrijk stuk herkenning en strijd die andere echtparen geleverd hebben ervaar ik als steun. Wat ik meeneem: open moeten zijn en duidelijk zijn in je communicatie naar verschillende mensen en eerlijk zijn naar jezelf. (man, eerste keer echtparendag november 2015)

Goed georganiseerd en professioneel van opzet. Waardevol. (echtpaar, eerste keer echtparendag november 2015)

Deze dag was voor mij inzicht gevend, gebalanceerd, helpend & bemoedigend. Het is voor mij wat duidelijker geworden waar we nu zitten, waar we door heen gaan en waar we naartoe kunnen groeien (man, eerste keer echtparendag november 2015)

Het was vooral fijn om er samen heen te gaan. Dat mijn man het ook nuttig vond om er samen doorheen te gaan. Ik vond de getuigenis fijn. De toespraak goed al was het vooral 'theoretisch'. De groepjes waren goed. Goed geleid. (vrouw, eerste keer echtparendag november 2015)

Deze dag was voor ons goed, warm en open. Het was fijn zo mensen in hun kwetsbare gevecht te mogen ontmoeten. Wat we meenemen van deze dag is dat we ons in onze relatie vooral gaan focussen op verbinding. Het lijstje over intieme seks (t.o. pornoseks) uit de toespraak van Wilbert Weerd geeft daar tools voor. (echtpaar, eerste keer echtparendag november 2015)

Voor alle mannen die twijfelen of zij die stap durven nemen om naar een echtparen dag van Kostbaar Vaatwerk te gaan, gewoon doen. Er wordt je zoveel duidelijker wat het voor je vrouw betekend, wat je haar met je gedrag hebt aangedaan. (man,eerste keer echtparendag november 2015) )

Superfijn dat de echtparendagen er zijn! Wij vonden deze dag leerzaam, met goede lezingen. We zijn gesteund in ons proces; na vergeving is wantrouwen niet een gepasseerd station. Het is een opluchting te horen dat wantrouwen er mag zijn. Na afloop hadden we goede gesprekken met elkaar. (echtpaar, vervolgprogramma november 2015)

Ik was erg blij met de gelegenheid te kunnen komen en met de inhoud van de dag. Wat ik meeneem van deze dag is dat gewoon geen beeldmateriaal meer bekijken niet voldoende is. Ik wil de 'haak' van het gedrag op gaan lossen door te kijken waar mijn vluchtneiging in beginsel vandaan komt. Deze wens werd bij de dag versterkt. (man, vervolgprogramma november 2015)

Dit was de 2e keer dat we naar een echtparendag zijn geweest en ook deze keer was het fijn om er geweest te zijn. De 2e keer was voor ons sowieso minder spannend. Uiteindelijk vonden we het zelfs ontspannend, je mag hier jezelf zijn, dat voelde goed!  We zouden iedere maand wel naar zo'n dag willen :-) Het gevoel dat we elkaar begrijpen, omdat we weten waar een ieder doorheen gaat. We hadden een fijne gespreksgroep, dat liep op een fijne natuurlijke manier en we hebben goede gesprekken met elkaar gehad. We konden over en weer van alles delen. Het hoeft na 2 keer deelname dan wat ons betreft ook niet te stoppen. (echtpaar, vervolgprogramma november 2015)

Wat we meenemen van deze dag is: werken aan openheid, vertel elkaar wat je bezig houdt. Heb begrip voor wantrouwen, wals niet over gevoelens heen, maar laat gevoelens er zijn en sta er voor open. Neem ook zeker de tijd voor het herstelproces. Las bewust momenten in om de verbinding te zoeken met elkaar. (echtpaar, vervolgprogramma november 2015)

Ik vond het fijn om er weer te zijn. Ik merkte dat het voor mij goed is geweest, dat we toch al wel zo ver in herstel zitten dat we bijna kunnen zeggen dat het hersteld is. Dit was mijn laatste echtparendag, ik denk dat ik nu verder kan. (vrouw, vervolgprogramma november 2015) 

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter