Mijn man is gestopt, maar houdt God erbuiten

Nadat mijn man heeft toegegeven dat hij al jaren seksverslaafd is, maar zegt dat hij ermee is gestopt,zie ik niet dat hij God zoekt en hem om kracht vraagt. Hij leest nooit in de bijbel en bidden vindt hij moeilijk. Heeft het gevoel dat de hemel is gesloten.

Ik heb het gevoel dat hij het in eigen kracht wil doen, en weet dat hem dat niet zal lukken. Dit geeft mij geen vertrouwen voor de toekomst en ik wordt hier erg angstig van. Hoe moet ik hier mee omgaan?

'Linda'

Deze keer hebben de vraag ook voorgelegd aan één van de hulpverleners die betrokken is bij onze stichting; Wilbert Weerd (praktijk 'Dichterbij Herstel' in Barneveld):

Wilbert:

Beste Linda,

Mooi dat je deze vraag voorlegt en zoekt naar wijsheid hoe je hiermee om moet gaan.Ik lees eigenlijk twee dingen in je vraag:

Ten eerste dat je zelf een bepaalde voorstelling hebt van wat je man zou moeten doen waaruit jij kan opmaken dat hij echt gestopt is met zijn seksverslaving en daar vrij van zal blijven. En daar heb je wel een punt! Als alleen het oude stopt, zonder dat het vervangen wordt door iets nieuws, ontstaat er een leemte die mogelijk de vatbaarheid voor terugval vergroot. Iets nieuws aangaan kan ook zijn dat er een verwerkingsproces van oude pijn op gang komt, het aangaan van nieuwe vrienden en sociale situaties, zorgen dat er minder stress is op werk, o.i.d.

Ik ben wel benieuwd of je ook tegen andere dingen aanloopt, of er reacties of houdingen van hem zijn die jou herinneren aan zijn verslavingstijd waardoor jij je nog steeds eenzaam of verlaten voelt? Als je gaat leren om die dingen met hem te delen, voorkom je dat je hem gaat vertellen wat hij moet doen (bv. stille tijd houden) en dat hij vervolgens in de weerstand komt. Probeer dit stuk bij jezelf te houden en de reden van je angst aan hem te laten zien, zodat je man kan reageren op je gevoel.

Deze angst is jouw thema ('tuintje') en daar kan hij een mooie/belangrijke rol in spelen, zodat het jullie zelfs dichterbij elkaar kan brengen. Je man zal zich hierdoor minder minder 'gestuurd' voelen. Hij wordt juist ingeschakeld om jou te helpen en heeft daardoor niet het gevoel dat hij het allemaal perfect moet doen, zodat jij maar niet bang bent. De grens die je zou kunnen stellen is dat jijzelf hier hulp bij wilt hebben samen met hem.

En dat is het tweede punt: hoe ga jij om met je eigen angst, zonder dat je alle aandacht op hem richt en van hem verlangt dat hij alle angst moet wegnemen? Probeer te voorkomen dat je in een impasse terecht komt waarin jij pas gerustgesteld bent als je man God gaat zoeken (want dan zal hij waarschijnlijk God juist níet zoeken.) Tegelijk kan hij zich er ook niet vanaf maken me: 'Ik ben gestopt, en dat ligt achter ons, dus nu vrolijk verder'. Hij moet betrokken raken bij jouw proces, pijn en angst. Veel succes en rust toegewenst!

Sarah:

Ik wil hier nog wel iets aan toevoegen wat mij indertijd geholpen heeft. Ik heb jarenlang geprobeerd om mijn man te laten doen wat ik graag wilde (inclusief Bijbel lezen, bidden, hulpverlening e.d) Ik deed dat op allerlei manieren, maar het had nooit het gewenste effect. Mijn man liet zich niet dwingen, of alleen maar voor een tijdje - om van het gezeur af te zijn - en om later gewoon weer te doen wat hij zelf wilde.  Ook ik moest dus leren om eerlijk,  vanuit mijzelf, te vertellen wat mij bang maakte en wat ik nodig had. Het hielp als ik mezelf steeds dwong om dat met ik-boodschappen te doen. Zo voorkwam ik dat ik op een beschuldigende, verwijtende manier met hem sprak. Probeer eens een open gesprek met je man aan te gaan, waarin je hem vertelt dat je bang bent voor een terugval en waarom. Wat heb je nodig om hem meer te vertrouwen? Waar verlang je naar? Probeer ook het gesprek over een terugval eens aan te gaan met hem. Hoe kijkt je man aan tegen een terugval? Wat heeft hij nodig om een terugval te voorkomen, en welke rol kun jij daarin misschien voor hem betekenen? Hoe kunnen jullie een (aanstaande) terugval herkennen en welke maatregelen/stappen kunnen jullie samen afspreken als er weer een terugval is?

Regelmatig organiseren wij echtparendagen voor stellen die samen willen werken aan herstel (van vertrouwen) van hun relatie. Jij en je man zijn van harte welkom om daaraan deel te nemen. Het is mogelijk om die dag ook een adviesgesprek met een hulpverlener te hebben. Wilbert is één van de hulpverleners die die dag aanwezig is en die een lezing zal verzorgen.

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter