Mijn man heeft jarenlang gelogen. Hoe weet ik of hij nu de waarheid vertelt?


Hoe ga je om met de onzekerheid of je alles weet wat er gebeurd is na jaren van leugens? Mijn man heeft aan alle vormen van internetseks gedaan en heeft ook telefonisch met meerdere vrouwen, waaronder escorts en kennissen, seksueel contact gehad. Bovendien heeft hij na maanden liegen toegegeven vreemd te zijn gegaan. Hoe kan ik ermee omgaan dat ik niet weet of het de waarheid is dat hij 1 keer is vreemd gegaan en niet veel vaker? Hoe kan je vechten voor een relatie als je geen idee hebt wat er allemaal gebeurd is en waar je man over liegt en verzwijgt? 

'Ruth'

Antwoord:

Beste 'Ruth'

Wat verdrietig dat er zoveel gelogen is, dat er zoveel gebeurd is in de verslaving van je man en dat er ook sprake was van daadwerkelijk vreemdgaan. Heftig! Ja, en dan snap ik dat je je afvraagt hoe kun je ermee omgaan dat je niet weet of hij de waarheid spreekt. Ik zie soms vrouwen die dit gevoel zo onverdraaglijk vinden dat ze het als het ware wegstoppen en ervoor ‘kiezen’ hun partner te vertrouwen op zijn woord. Eigenlijk is dit geen vertrouwen; het is het negeren van je wantrouwen en het lost nooit iets op. Sterker nog: het wantrouwen blijft de kop opsteken en zal uiteindelijk alleen maar erger worden.

Ik zou daarom zeggen: neem je wantrouwen en angst serieus. Hij heeft in het verleden tegen je gelogen, dus je kunt op dit moment niet weten of hij de waarheid spreekt. Jouw wantrouwen mag de ruimte krijgen en kan – als jij dit serieus neemt – je ook helpen om jezelf te beschermen tegen nog meer leugens en schade. Het kan je helpen om de stap te nemen om heel goed voor jezelf te zorgen (bijvoorbeeld: zorgen dat je een veilige plek hebt, dat je mensen hebt die je in vertrouwen kan nemen, dat je nee durft te zeggen tegen dingen die niet ok voelen, dat je na kunt denken over wat jij nu nodig hebt van je partner om een klein beetje vertrouwen te kunnen opbouwen etc etc).

Áls je partner werkelijk stappen gaat zetten op weg naar veranderingen, dan ga je dat zien en merken en dan zal ook je vertrouwen – stapje voor stapje – weer kunnen groeien. Die veranderingen die je kunt zien zijn bijvoorbeeld: hij neemt verantwoordelijkheid voor zijn verslaving, hij zoekt hulp, hij stopt met het beschuldigen van jou of anderen, hij heeft berouw, is minder passief, respecteert jouw grenzen, wordt milder etc etc.

Als je dit soort veranderingen níet ziet: dan is het wijs om jezelf en je hart te beschermen en – met hulp – na te gaan denken over het stellen van gezonde grenzen en zorg gaan dragen voor jezelf. Wellicht is er professionele hulp nodig voor jou om dit te kunnen doen.

Als hij dit soort stappen wél neemt: ook dan zal het lang duren voor je hem weer op zijn woord zal geloven. Jouw wantrouwen mag er dan ook zijn. In feite is het dan zo dat je, gedurende een periode – als het ware vanaf een afstandje – kunt gaan bekijken of die veranderingen blijvend zijn, en of het voor jou weer zo veilig wordt dat je je weer aan hem kunt verbinden. Als de schade heel groot is in je relatie, dan heb je ook voor dit traject vaak hulp nodig in de vorm van bijvoorbeeld relatietherapie, waar jullie samen kunnen werken aan herstel van vertrouwen, liefde, verbinding en intimiteit binnen jullie relatie.

Hartelijke groet,
Anita

 

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter