Wat is de juiste houding tav mijn partner?

Mijn man is verslaafd en ik vind dat enorm moeilijk om mee om te gaan. Ik confronteer en controleer etc, maar vermoed dat ik zelf ook behoorlijk mede-afhankelijk ben geworden. En ik vraag me af: Wat is nou de juiste houding die je als partner van een verslaafde aan zou 'moeten' nemen?

V. 

Ik denk dat de goede houding t.o.v. een verslaafde bestaat uit twee aspecten: grenzen stellen en liefhebben. Het lijkt vaak of die twee niet bij elkaar horen, maar ze hebben alles met elkaar te maken. 'Tough love' noemt Gary Chapman dat. Het is liefde die durft te confronteren en zegt: 'Ik houd teveel van je om toe te zien hoe jij jezelf, onze relatie en mij aan het beschadigen bent. En daarom ... ' (zie ook een Q&A van Gary Chapman over 'tough love')

En dit begrip, dat je kunt vertalen met 'harde liefde', kwam ik onlangs opnieuw tegen in een e-book van de Amerikaanse website Covenant-Eyes: 'Porn and your husband'. De door hen geformuleerde voorbeeldantwoorden kun je natuurlijk niet klakkeloos overnemen, maar het geeft je wellicht een idee hoe 'harde liefde' eruit kan zien. Het beschrijft de twee verschillende houdingen die je kunt hebben als reactie op de vraag of je partner al dan niet bereid is om te werken aan herstel en kan jou wellicht weer een stukje verder helpen.

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter