Wat kan ik voor mijn vriendin doen?

Mijn vriendin vertelde me laatst dat haar man al jaren seksverslaafd is. Wat kan ik nog meer betekenen voor mijn vriendin, behalve een luisterend oor bieden? 

Wat goed dat je een luisterend oor wilt bieden aan je vriendin en zoekt naar manieren om haar bij te staan. Daarmee doe je al heel veel en ik denk dat dit het belangrijkste is: er gewoon zijn, naar haar verhaal luisteren en zo mogelijk ook met en voor haar bidden. Toch kan ik me voorstellen dat je advies wilt over wat je nog meer kunt doen. Hieronder een opsomming, beginnend bij wat je niet moet doen.

Wat je niet moet doen:

Uit mijn eigen leven en de verhalen van vrouwen, weet ik dat mensen die om de verslaafde en/of de partner heen staan, dingen kunnen doen of zeggen die de verslaving eerder in stand houden, dan dat ze helpen ermee te breken. Daarom eerst een paar dingen die je niet zou moeten doen:

1. Ga niet bagatelisseren.
Zeg dus niet: ‘ach het valt wel mee’, of ‘iedereen doet het toch?’. Juist dit zijn vaak de leugens die verslaafden gebruiken om hun gedrag goed te praten en die partners van verslaafden soms gebruiken om geen pijn te voelen of geen grenzen te hoeven stellen. Als een vriend of kennis hierin mee gaat praten, dan houdt dit de verslaving of het mede-afhankelijke gedrag van de partner alleen maar in stand.

2. Geef geen ‘snelle’ oplossingen
Als je jezelf nog niet verdiept hebt in wat seksverslaving is en wat nodig is om ervan af te komen, moet je geen oplossingen geven waarvan jij denkt of voelt dat dat zou helpen. Verschillende keren heb ik b.v. gehoord dat vrouwen het advies kregen om maar zo vaak mogelijk gemeenschap te hebben met hun man, dan zou het probleem vanzelf wel overgaan. Dit is een heel kortzichtige ‘oplossing’ die de verslaving en de onderliggende leugens eerder in standhoudt, dan deze oplost.

Wat je wel kunt doen:

  • Moedig haar aan om hulp te zoeken, om mensen in te schakelen en duidelijkheid te krijgen over wat zij nodig heeft. Zij kan voor zichzelf hulpverleningsgesprekken aanvragen, een cursus doen, deel gaan uitmaken van ‘partnergroepen’, deelnemen aan ons forum e.d.
  • Help haar om aandacht te geven aan wat de verslaving van haar man met haar doet. Veel vrouwen stoppen hun gevoel hierover heel snel weg. Hoe meer vrouwen beseffen wat het met ze doet, hoe beter ze in staat zijn om grenzen aan te gaan geven.
  • Stimuleer haar om zélf aan de slag te gaan met de dingen die zij kan gaan doen en niet de verantwoordelijkheid over te gaan nemen van haar man. Dus niet gaan controleren, niet zijn hulpverlener gaan bellen voor hem, niet eindeloos zich afvragen wat hij aan het doen is, maar wel: nadenken over grenzen stellen, mede-afhankelijkheid, verdriet uiten, God zoeken etc
  • Maak haar duidelijk dat in geval van een crisis of hele heftige emoties het niet verstandig is om grote beslissingen te nemen (zoals gaan scheiden).
  • Moedig haar aan om meer te weten te komen over deze verslaving. Een goed boek is: ‘onderweg naar vrijheid’ van Russell Willingham. Hierin staat een heel duidelijke appendix, speciaal voor vrouwen.
  • Moedig haar aan om God op de eerste plaats te zetten. Stimuleer gebed, bijbel lezen, bezoek gemeente, omgang met christenen. Probeer haar te laten beseffen dat alleen God Degene is die in al haar behoeftes kan voorzien.
  • Geef hoop door te zeggen dat het mogelijk is dat mannen hier van af komen en dat relaties hersteld kunnen worden. Wijs haar bijvoorbeeld op onze site of op de ervaringsverhalen op onze site.

Tot slot: besef dat je een vriendin bent en geen hulpverlener! Je kunt er voor haar zijn, maar je kunt niet alles. Geef tijdig grenzen aan als het jou teveel wordt.

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter