Mijn vader is seksverslaafd en mijn moeder verbitterd. Wat kan ik doen? 

De relatie van mijn ouders is stuk gegaan doordat mijn vader verslaafd is aan porno en seks. Lange tijd zijn ze nog bij elkaar gebleven, maar sinds een tijdje definitief gescheiden. Wat mij nu enorm raakt, is de bitterheid te zien bij mijn moeder. Ik zag een boek op jullie site, maar dat is voor vrouwen die middenin een relatie zitten met een seksverslaafde. Al denk ik dat het laatste hoofdstuk van het boek haar wel zou helpen. Hebben jullie ook tips voor literatuur wat haar kan helpen? Ik zag dat jullie ook dagen organiseren voor ex-partners van, maar mijn ma is echt geen type die naar zo'n dag gaat.
Daarnaast zie ik mijn vader, aan de drank en eenzaam, niet in staat het roer om te gooien. Ik probeer hem te blijven bezoeken. Hebben jullie tips wat ik voor hem zou kunnen betekenen? (de gesprekken die 'ergens' over gaan, gaat hij met mij uit de weg, maar wellicht dat mijn broer hierin meer kan betekenen). 'A'

Dag 'A'

Wat een moeilijke situatie zit jij in. Als kind met een verslaafde ouder moet je om leren gaan met de problemen van je ouders. Dat is niet altijd even makkelijk. Met vragen zitten, je schuldig voelen, schaamte. Ik kan mij voorstellen dat je het gevoel hebt dat je er tussenin zit en je verantwoordelijk voelt voor zowel je vader als je moeder. Allebei worstelend met hun eigen problemen. 

Toen ik van mijn man ontdekte dat hij verslaafd was en hij de deur uit, moest worstelde mijn dochter ook heel erg met ons. Zij zag mijn boosheid en de ontreddering van haar vader. Zij schreef er later het volgende over; “Ik had een hekel aan mijn vader en tegelijkertijd was hij mijn vader en hield ik toch onvoorwaardelijk van hem. 's Nachts droomde ik over dat mijn ouders gescheiden waren en dat hij wegkwijnde in een lelijk flatje en niet voor zichzelf kon zorgen. Dat wenste ik ook niet voor hem. Die tegenstrijdigheid is denk ik waar ik het meest mee heb geworsteld, tezamen met het beeld wat ik van mijn vader had en wat hij geworden was. Ik ben erg loyaal en voel me erg snel verantwoordelijk. De loyaliteit naar mijn vader toe en de hekel die ik tegelijkertijd aan hem had vond ik erg zwaar”

Dan kom je, net zoals mijn dochter toen, in een positie te zitten dat je je verantwoordelijk voelt over beiden en er geen kant mee op kunt, maar wel heel graag wilt helpen.

Weet je, we kunnen wel heel veel literatuur opsturen wat je wel of niet moet, maar eigenlijk zou je samen met je broer in gesprek moeten gaan met je ouders en vertellen hoe jij je voelt en wat hun gedrag met jou doet en wat je graag zou willen. Je ouders moeten een keuze gaan maken om aan de slag te gaan met hun leven. Beiden zullen hulp moeten zoeken voor hun problemen.

De enige manier waarop je mensen tot een keuze kan motiveren is als je hen de gevolgen van hun gedrag laat zien op jou en je broer. 

Toen het tussen mij en mijn man niet goed ging, was ik heel erg in paniek en was ik uit het oog verloren wat mijn gedrag voor effect had op de kinderen. Ik had geen tijd of energie meer voor hen. Mijn dochter ging het gesprek met mij aan en kon vertellen wat het effect was van mijn gedrag.

Zij heeft later het volgende geschreven; “tussen mij en mijn vader heeft het een stuk langer geduurd. Ik moest het een plekje geven en vertrouwde hem niet meer. Dat moest ook weer groeien. Mijn vader moest het accepteren en moest aan de slag met zichzelf. Hierna konden we pas werken aan onze relatie”.

Heb je iemand in je omgeving waar je mee praten kunt? Dat helpt, kies iemand die je vertrouwt en waarmee je het fijn vindt om te praten. Of praat eens met een deskundige.

Je zou dan kunnen denken aan de volgende organisaties, bij de Brijder en de Hoop kun je ook digitaal contact zoeken.

groet, Brenda


Brenda is één van de medewerksters van Kostbaar Vaatwerk. Zij is gespreksleider van één van de gespreksgroepen voor partners. Tijdens de ontmoetingsdag op 9 maart verzorgt zij een workshop 'En de kinderen dan?'

Heb jij ook een vraag voor Brenda? Geef dan hier je vraag aan haar door.

 

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter