Als je partner seksverslaafd is en met een ander naar bed is geweest, kan je relatie dan ooit nog goed komen en kan het vertrouwen terugkomen? En kan je gelukkig in die relatie zijn? Of kan je er beter mee stoppen?

Mijn partner is seksverslaafd. Kan onze relatie nog herstellen?

Als je partner seksverslaafd is en met een ander naar bed is geweest, kan je relatie dan ooit nog goedkomen en kan het vertrouwen terugkomen? 
En kan je gelukkig in die relatie zijn?
Of kan je er beter mee stoppen?
'Eva' 

Beste Eva,

De meeste mensen zullen, als ze nadenken over deze vraag, hem met 'nee' beantwoorden. Overspel betekent het einde van de relatie voor veel mensen. Ik begrijp die gedachte en heb hem zelf ook wel gehad: overspel is zo enorm beschadigend, zo verwoestend voor je huwelijk, dat het té kapot lijkt om ooit nog hersteld te kunnen worden.

En tóch geloof ik dat het ook anders kan. Ik zie dat ook in mijn werk voor Kostbaar Vaatwerk; huwelijken waar zóveel gebeurd is - zóveel ontrouw, zóveel leugens, zóveel beschadigingen - en die tóch herstellen. Ik kan dus niet anders dan je vraag beantwoorden met een 'ja'. Ja, het kan. Huwelijken kúnnen herstellen en vertrouwen kan weer opgebouwd worden als er sprake is geweest van overspel.

Maar dat gebeurt niet zomaar. De belangrijkste voorwaarde voor herstel is dat je man (ik ga er hier even vanuit dat het om je man gaat) radicaal kiest om te stoppen met het overspel en afstand te nemen van degene met wie hij overspel pleegde.  En dat je man radicaal kiest om te breken met zijn seksverslaving en daar hulp voor zoekt. En dat niet alleen; er moet ook de bereidheid zijn om de gevolgen van dat overspel onder ogen te zien: om oog te hebben dus voor de schade die is aangericht bij jou, om er alles aan te doen om jouw vertrouwen terug te winnen, bereid te zijn om jouw vragen te beantwoorden, daarin te volharden etc. Er ligt dus een hele grote taak voor je man.

Daarnaast is het belangrijk dat je als vrouw ook de stappen durft te nemen die nodig zijn. In de beginperiode is dat bijvoorbeeld om de pijn en de schade van het overspel en de verslaving onder ogen te durven zien en die te kunnen uiten naar je man. Het is ook nodig om na te denken over wat je als vrouw nodig hebt om (ooit) weer te kunnen vertrouwen en daar open over te communiceren met je man.

Als deze dingen gebeuren dan zal het vertrouwen langzaam maar zeker weer kunnen gaan groeien. Je zult weer verbinding gaan ervaren met elkaar. De pijn zal naar verloop van tijd daardoor ook minder worden. En ja, je kunt dus weer echt gelukkig worden in de relatie. Maar ik denk dat dat alleen kan als je allebei bereid bent om daaraan te werken, waarbij je het alle tijd geeft die daar voor nodig is én dat je samen door die hele diepe en vaak pijnlijke dingen durft heen te gaan. Soms ervaren echtparen zelfs dat hun relatie dan beter wordt dan voorheen.
De meeste echtparen hebben daar trouwens hulp bij nodig. In zó'n zwaar proces van herstel heb je iemand nodig die meekijkt, doorvraagt, onderliggende patronen aan het licht brengt, advies geeft en op weg helpt. Er zijn veel goede therapeuten die hierin helpend kunnen zijn.

Een therapeut zou ook helpend voor jou zelf alleen kunnen zijn als jij merkt dat je man helemaal niet bereid is om die nodige stappen te zetten. Als hij gewoon doorgaat met overspel, of contact blijft houden met die ander. Als hij helemaal geen oog heeft voor de schade die hij bij jou heeft aangericht, of gewoon door blijft gaan met zijn verslaving. Een therapeut kan jou dan helpen om een antwoord te vinden op de vraag: is het in deze situatie beter om te stoppen of niet?

Ik wens je veel wijsheid, maar ook troost toe bij alles waar je nu doorheen gaat.

groet, 
Anita

Ps. Een mooi boek dat gaat over herstel na overspel is: 'Een tweede kans' van Gary en Mona Shriver.
Op onze echtparendagen komt het thema 'herstel van vertrouwen' ook uitgebreid aan bod.


Verder lezen?

artikelen over relatieherstel na seksverslaving
verhalen van echtparen over relatieherstel na pornoverslaving

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter