Mijn man heeft hulp gehad voor zijn seksverslaving en het gaat al een hele tijd goed met hem. Toch merk ik dat er bij mij altijd nog een stukje angst blijft zitten. Ik ben soms bang dat hij toch nog dingen voor zich houdt. En ik vraag me ook af of hij wel alles zou zeggen als hij weer een terugval zou krijgen. Jullie vertelden laatst op het forum hoe het nu alweer zoveel jaren goed gaat tussen jullie en je man. En ik vroeg me af: is bij jullie die angst helemaal weg, of hebben jullie dit soort gedachten ook nog wel?

Zou mijn man het wel zeggen als hij een terugval heeft?

Mijn man heeft hulp gehad voor zijn seksverslaving en het gaat al een hele tijd goed met hem. Toch merk ik dat er bij mij altijd nog een stukje angst blijft zitten. Ik ben soms bang dat hij toch nog dingen voor zich houdt. En ik vraag me ook af of hij wel alles zou zeggen als hij weer een terugval zou krijgen. Sarah en Siep, jullie vertelden laatst op het forum hoe het nu alweer zoveel jaren goed gaat tussen jullie en je man. En ik vroeg me af: is bij jullie die angst helemaal weg, of hebben jullie dit soort gedachten ook nog wel?

Een forumlid 

Sarah:

Zelf heb ik gemerkt dat dit soort gedachten in de loop der jaren steeds een beetje minder is geworden. Nu heb ik ze misschien nog wel eens, maar ik kan me niet eigenlijk op dit moment niet eens iets concreets herinneren. Dat geeft al aan dat áls er gedachten zijn, dat kleine flitsjes zijn die geen blijvende indruk achterlaten. Dat komt, denk ik, omdat dit soort dingen bespreekbaar zijn, ik heb geleerd om dit gewoon eerlijk aan te geven en mijn man heeft geleerd om daar begrip voor te hebben en rekening mee te houden. Hij geeft trouwens ook eerlijk aan waar hij soms nog mee te worstelen heeft. En ook dat zorgt voor een stuk vertrouwen.
Een andere belangrijke verandering is dat ik het idee heb dat mijn man zijn (enorme!) vermogen om te kunnen liegen is kwijtgeraakt. Waar hij vroeger mij recht in mijn gezicht stond voor te liegen (en ik hem geloofde) kan ik nu aan zijn gezicht en houding al zien als er iets is waar hij zich ongemakkelijk over voelt, maar wat niet eens met verslaving te maken heeft. Dat is een enorm verschil met vroeger en ook dat geeft een stuk vertrouwen, merk ik.

Siep:

Tijdens onze relatietherapie vertelde ik aan onze therapeut dat ik het zo moeilijk vond, dat ik zo makkelijk te bedriegen was/ben en helemaal niet doorhad wat zich in ons huwelijk had afgespeeld. Mijn therapeut stelde me toen toch wel gerust. Hij zei: "Maar vanaf nu heb jij een soort van voelsprieten, die jou alert houden op bepaalde triggers. Zodra jij merkt dat er één van die triggers opduikt, dan ga jij vragen stellen en dan wordt het vanzelf duidelijk wat er aan de hand  is; óf er is echt iets, óf je bent weer gerustgesteld."

We hebben het toen ook gehad over welke triggers ik dan in de gaten kon houden. Teruggetrokken gedrag bijvoorbeeld, of als hij niet lekker in zijn vel zit, of chagrijnig is. Als hij weinig kan hebben van mij en de kinderen. Dat hoeft dan niet meteen te betekenen dat het mis is, want iedereen heeft weleens van die momenten, maar het gaat er dan juist om dat je het bespreekbaar maakt. In het begin heb ik veel last gehad van die triggers als hij later thuis kwam van zijn werk, zelfs als hij had gebeld dat hij wat later kwam. Dit deed hij in de periode dat hij vreemdging namelijk ook en ik dacht toen echt dat het werken was. Maar dit soort dingen waren en zijn bespreekbaar en nu is het gewoon goed. We hebben altijd nog iedere dag even contact via een whats-appje. Hoe gaat het? Meestal hij eerst naar mij. En ik moet zeggen dat die angst dat hij een terugval heeft gehad, maar het me misschien niet zou zeggen, steeds minder wordt. En als die angst er weer is, dan gaan we daar gewoon het gesprek weer over aan. Ik denk dat het goed is/blijft om deze vragen en die angst nog af en toe terug te laten komen. 


Verder lezen?

artikelen over relatieherstel na seksverslaving
verhalen van echtparen over relatieherstel na pornoverslaving

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter