Hoe bouw je (seksuele) intimiteit weer op?

Ik lees nergens op jullie website hoe vrouwen omgaan met intimiteit (seks), nadat ze de seksverslaving van hun man hebben ontdekt. Hoelang is er geen seksueel contact geweest en hoe bouw je dit dan weer op? Het is namelijk zo fragiel, vooral als het vertrouwen is beschaamd.

'Joan'

Beste 'Joan'

Dat is een goede vraag! Seksueel contact, en het herstellen daarvan, is inderdaad fragiel - kwetsbaar. En misschien is dat wel de reden dat je er niet zoveel over leest op onze website. Het voelt voor de vrouwen die hun verhaal delen voor de website al kwetsbaar om hun verhaal te vertellen. En praten over je seksuele relatie, en hoe zich die ontwikkelde, voelt dan nog een stapje moeilijker wellicht. Tegelijk is het belangrijk om hier meer over te weten te komen. Om te horen hoe dit bij andere vrouwen en stellen ging en wat in jouw situatie zou kunnen helpen om te herstellen.

Het allerbelangrijste daarover wil ik je graag meegeven. Ferdinand Bijzet - therapeut en bedenker van het online herstelprogramma S.A.M.E.N. zegt hierover iets heel waardevols. Hij maakt de vergelijking met een huis en legt uit dat de slaapkamer (seksualiteit) verbonden is met met de andere ruimtes in het huis (andere aspecten van de relatie). Hij schrijft: "Als je je onveilig voelt in de woonkamer, gang en keuken, dan zal het lastig zijn je in de slaapkamer bloot te geven."

Voor herstel van je seksuele relatie, is het dus belangrijk dat er herstel komt voor die andere aspecten van je relatie. Dus dat je samen gaat werken aan de 'woonkamer', de 'keuken' en de 'gang'. Daar bouw je het vertrouwen weer op, voel je je weer geliefd en leer je stappen te maken in emotionele intimiteit. En dat is nodig om het ook weer goed met elkaar te krijgen in de 'slaapkamer'.

In mijn boek 'Zijn lust en mijn leven' werk ik dat verder uit en geef ik tips die - als de woonkamer op orde is - je kunnen helpen om jezelf weer meer te geven in de slaapkamer. Ik leg ook iets uit over de plek van seksualiteit en onthouding als bijvoorbeeld de verslaving nog een rol speelt, of als het vertrouwen nog niet terug is. Wil je het boek bestellen? Dat kan hier. Je bent ook welkom op de  training 'Gezonde seksualiteit' die we regelmatig geven. En wil je graag anoniem met lotgenoten in gesprek over seksualiteit? Dan kun je ook lid worden van ons forum.

Hartelijke groet,
Anita

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter