Twee maanden onthouding; is dat wel een goed idee?

Mijn man is sexverslaafd en is hiervoor in therapie. We zijn weer nader tot elkaar gekomen sinds het is uitgekomen en willen we er weer voor gaan. Maar nu vragen ze in de therapie om gehele onthouding, dus helemaal geen sex voor 2 maanden. Komt dit vaker voor en vinden jullie dat achteraf een goed idee en wat is het doel hiervan?

"L"

Beste "L"

Therapeuten schrijven dat inderdaad regelmatig en steeds vaker voor: een periode van algehele onthouding van seks. 

Ik weet natuurlijk niet de precieze reden waarom je man dit voorgeschreven heeft gekregen, maar ik kan me voorstellen dat het bedoeld is om een patroon te doorbreken. Seksverslaafden gebruiken seks meestal als ‘oplossing’ voor een dieperliggend probleem. Porno kijken (of andere vormen van seks) helpt dan bijvoorbeeld om even niet de nare gevoelens van stress of afwijzing te ervaren. Het is als een drugs die verdovend werkt. Doordat je man twee maanden zijn ‘drugs’ niet mag gebruiken, zal hij meer geconfronteerd worden met de dieperliggende oorzaak die eronder zit en kunnen gaan leren hoe hij op een andere manier om kan gaan met de moeilijke gevoelens die hij met seks wilde verdoven. 

Daarnaast kan een periode van onthouding ook helpend zijn voor herstel van de relatie. Seksverslaving rooft intimiteit. Intimiteit heeft te maken met je ‘diepste binnenste’, met wie je werkelijk bent. Seksverslaafden verstoppen een deel van wie ze werkelijk zijn voor zichzelf en de ander. Als partner heb je dat soms al lange tijd gemerkt; dat het moeilijk is om echte verbinding te krijgen. En misschien heb jij ook wel geleerd om bepaalde kanten van jezelf te verstoppen. De periode van seksuele onthouding kan helpen om stapjes te nemen in het opnieuw verbinden met elkaar. Niet op een lichamelijke manier, zoals je wellicht gewend was, maar op andere manieren. Bijvoorbeeld door je emotioneel meer te verbinden met elkaar. 

Ik denk in je vraag te lezen dat het voor jou best lastig is dat – net nu jullie er samen weer voor willen gaan – die lichamelijke intimiteit er niet meer mag zijn. Misschien geeft het voor jou heel veel onrust, of maakt het je bang. Veel vrouwen zijn bang dat hun man weer zal terugvallen als er geen seks is in de relatie, en dat hij daar vervolgens niet eerlijk over is. Misschien speelt dat voor jou ook mee, of is er iets anders wat het voor jou moeilijk maakt. Kun je daar dan iets over delen met je man? Heel eerlijk je hart een stukje laten zien aan hem en vertellen wat je bang maakt, of boos of verdrietig? En kan hij dat dan echt horen, er voor je zijn, en ook iets delen over wat er in zijn hart gebeurt? Dat is emotionele verbinding. Dat is de verbinding waar je samen (verder) in kunt groeien – óók, of misschien wel júist – als de lichamelijke verbinding er even niet is. 

Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Laat het weten als je hier nog eens over door wilt praten. We zijn er graag voor je!

Hartelijke groet,
Anita

Stichting Kostbaar Vaatwerk   •     Bank: NL43 INGB 0007 5724 24     •   E-mail:   info@kostbaarvaatwerk.nl  •  Facebook    •   Twitter