Skip to content

Terugblik trainingen ‘betrayal trauma’

In 2023 hebben we 4 keer een training ‘Herstel van betrayal trauma’ georganiseerd. 3 van deze trainingen waren online (4 avonden) en 1 training vond plaats in Hoofddorp. Tijdens deze trainingsbijeenkomsten staan we stil bij de impact van betrayal trauma en wat nodig is om daarvan te helen. De bijeenkomsten worden afgewisseld door theorie, persoonlijke opdrachten en groepsgesprekken.

Een aantal reacties van deelnemers:

Ik vond het een leerzame training. Er waren veel praktische tips waar ik veel mee kan (tuin, omgaan met triggers, voorbeeld van vloedgolf, grond onder jet voeten, grenzen aangeven). De focus lag minder op de partner, maar in eerste instantie op jezelf. (deelnemer online trainingen februari-april 2023)

Ik heb meegenomen dat een betrayal trauma een serieus trauma is wat niet vanzelf overgaat. Hiervoor handvatten gekregen en naslagwerk om nog eens over na te denken. Aanvankelijk voelde het onveilig, omdat je elkaar niet kent maar door de groep te splitsen wordt het gevoel van onveiligheid weggenomen. Ook de afwisseling tussen theorie en daarna doorpraten in de groepjes is fijn.

Heel fijne ervaring. Ik heb geleerd veel meer aandacht aan mijn eigen herstel richten. Ik vond openheid en betrokkenheid van andere deelnemers heel fijn. Persoonlijke contact met de trainster en praktische oefeningen waren helpend voor mij.

Ik heb het als zeer fijn en veilig ervaren. Vele inzichten rijker. Wat vooral is blijven hangen is het stukje van op je eigen eiland gaan staan en toekijken, wat jouw partner gaat doen.

Ik heb deze activiteit als leerzaam ervaren. Ik heb geleerd wat betrayal trauma is wat voor gevolgen het heeft voor je zelfbeeld en hoe je ermee om kunt gaan in het dagelijks leven, mbt triggers. Ik vond het fijn dat het een kleine groep was en we in subgroepjes doorspraken over bepaalde vragen. Het was helpend om inzicht te krijgen in: wat gebeurt er bij mij en hoe kan ik mezelf daarin steunen. Het doorpraten met elkaar helpt om mijn eigen deel onder woorden te brengen.

Het was een veilige omgeving waarin ik meer inzicht kreeg in de stappen naar genezing en herkenning vond.

Het was een overzichtelijk en praktisch programma wat heel fijn is om het te kunnen toepassen in je leven. De trainster kan zich erg goed verwoorden, situaties inschatten en daar juist op reageren.

Waar ik eerst een beetje spijt had van mijn aanmelding, omdat ik het toch wel heel wat vond: met onbekenden of bekenden…pittige items delen, was dat na 1 avond al over. Het was fijn om met vrouwen die hetzelfde meegemaakt hebben, samen na te denken over de zaken die zo herkenbaar zijn. Dat je er niet alleen in bent. De handvatten die we gekregen hebben over zelfzorg, omgaan met triggers, daar kan ik wat mee.

Het was heel fijn om andere partners van seksverslaafden te ontmoeten. Ik voelde me gehoord, gezien en niet meer zo alleen. Het werd voor mij helder wat een trauma is. Erg fijn om te weten dat alle gevoelens die ik voel, volkomen normaal zijn. Bij de oefening veilig/ onveilig werd mooi beeldend hoe lastig ik het vind om grenzen aan te geven. Maar ook dat ik meer hierin naar mijn gevoel moet luisteren.

De training zat goed in elkaar. Het was waardevol voor mij om te zijn geweest Er werd integer en op respectvolle manier omgegaan met ons. Het in groepjes uiteen gaan en inzoomen op eigen situatie gaf ook inzichten. Eigenlijk merkte ik dat ik hoewel ik door de jaren heen heel veel inzichten heb gekregen ook na m’n burn-out nog veel in de overleefmodus zit. En voor mij is het woord trauma nieuw Ik merkte dat ik door jullie heel serieus als kostbaar vaatwerk werd gezien die dag. Graag zou ik mezelf ook meer serieus nemen maar zit ik te worstelen hoe ik dat vorm kan geven in m’n leven

De volgende training
Wil jij ook deelnemen aan een zoomavond over ‘Betrayal trauma’? Kijk in onze agenda voor volgende data waarop we deze trainingen organiseren.

Back To Top