Skip to content

Hoe kan ik aanvaarden wat mij is aangedaan?

Elke maand leggen we een aantal vragen van forumleden voor aan hulpverleners die betrokken zijn bij onze stichting. Sommige van deze vragen en antwoorden publiceren we ook op de website. Onderstaande vraag van een forumlid werd beantwoord door Barbara Wolff.

Mijn man is heel lang seksverslaafd geweest. Mede daardoor hebben we geen kinderen gekregen. Hij is nu gestart met therapie en gestopt met zijn verslaving. Nu voel ik de volle zwaarte van wat er in de afgelopen jaren is gebeurd. Mijn man kan het nu beter voelen omdat hij van de verslaving af is, zegt hij. Hij voelt zich er ook naar door en we praten er ook over. Hij bagatelliseert mijn gevoel en mijn verwijten, niet. Maar ik slaap slecht en ik voel de pijn. Hoe kom je als partner tot aanvaarding van wat je jarenlang is aangedaan?

‘M’

Antwoord van Barbara

Beste ‘M’

Goed dat je deze vraag met ons deelt. Naar om te horen dat je op dit moment veel pijn ervaart en slecht slaapt.
Op je vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Je zult begrijpen dat dit voor iedere  partner van” een verschillend proces is. Hierin zien we wel dat het heel helpend is als er constructieve gesprekken kunnen plaatsvinden.
Ik begrijp uit je verhaal dat jij en je partner er gelukkig over praten. Het doet me ook goed om te horen dat je aangeeft dat hij jouw gevoelens niet bagatelliseert. Ik merk wel dat ik benieuwd ben naar wat deze gesprekken daadwerkelijk met je doen. Ervaar je ze ook als helpend of merk je dat je alsnog wat mist in de communicatie? Je geeft aan dat je man nu beter kan voelen. Wat ik hier niet uit opmaak, is wat deze verandering met jouw doet. Geeft dit voor jouw een andere dimensie aan de gesprekken?

Binnen Kostbaar Vaatwerk kennen we het begrip van het kunnen hebben van “putgesprekken”. Dit is de plek waar je als stel in de diepte van de pijn/verdriet elkaar kunt ontmoeten en elkaar in de ogen durft aan te kijken. Waar men elkaar durft en kan vertellen wat deze situatie met je doet en alle emoties er ook mogen zijn. Dit is de plek waar men elkaar werkelijk kan zien en horen hoe moeilijk dit ook is. Hier is ook de plaats om te horen wat men nodig heeft van elkaar. Van hieruit wordt er weer opnieuw gebouwd. Van hieruit kan langzaam aan het herstel gewerkt worden. Voor velen vraagt dit vaak een lange tijd. Hier ruimte en tijd voor vragen en krijgen is nodig.

In je vraag word ik ook geprikkeld door het woord aanvaarden. Ik vind dit best wel een intens en groot verlangen. Aanvaarding gaat best diep. Als ik dit woord opzoek in een woordenboek, betekent dit aannemen, ermee akkoord gaan, accepteren.
Ja ik geloof dat ergens het nodig is dat je het accepteert als zijnde een feit. En toch zou ik liever willen zeggen dat ik je gun dat je “als partner van” mag en kan leren omgaan met wat je jarenlang is aangedaan.
Ik wens je heel veel sterkte toe in jouw proces.

Met vriendelijke groet,
Barbara Wolff – praktijk ‘Samen in praktijk’ in Wijchen (bij Nijmegen) – www.sameninpraktijk.nl

Back To Top