In de afgelopen maanden heb ik het meermaals gehoord: “De verslaving is een probleem van jou man. Het heeft niets…
Ik heb net ontdekt dat mijn man seksverslaafd is. Wat nu?
Ik heb nog maar heel kort geleden ontdekt dat mijn man seks verslaafd is. Pornosites, zelfbevrediging, chatten met andere vrouwen etc. Ik ben er helemaal kapot van. Het voelt alsof mijn hele wereld in elkaar gestort is. Ik kan alleen maar huilen, of woedend zijn. Ik word gek van alles wat er maar door mijn hoofd gaat vanaf dat moment en ik kan het niet meer stoppen. Alles is anders geworden. Wat moet ik nu doen?
‘Paulien’
Antwoord van Anita
Beste ‘Paulien’,
Als je ontdekt dat je man seksverslaafd is, kom je in feite in een crisis terecht. Dat is wat er nu met je gebeurt: je wereld staat op zijn kop en niets lijkt meer wat het was. Het is heel normaal dat je in zo’n situatie overweldigd en heen en weer geslingerd wordt door al die emoties die nu door je heen zullen gaan: wanhoop, angst, woede, schaamte, schuld, opluchting, walging etc
Ik hoop dat het je goed doet om te weten dat het normaal is wat je nu voelt. Andere vrouwen in dergelijke situaties ervaren dit ook. Vanaf het ene op het andere moment ontdek je dat je partner er in feite een dubbelleven op na houdt en dat doet enorm veel met je. Daar kun je niet aan voorbijgaan, al zou je dat misschien heel graag willen. Voor nu – in deze crisis – is het volgende belangrijk:
- Geef jezelf ruimte voor de gevoelens die je nu hebt. Ga op zoek naar manieren om je gevoel te uiten en om stil te staan bij wat deze ontdekking met je doet. Sommige vrouwen vinden het bijvoorbeeld prettig om een dagboek bij te houden. Anderen gaan schilderen of muziek luisteren. Het maakt niet zoveel uit hoe je het gaat doen, als je maar ruimte geeft aan die emoties. Niet wegstoppen dus – al is dat soms nog zo verleidelijk. Ga er ook mee naar God toe. Stort je hart uit bij Hem.
- Neem in ieder geval 1 persoon uit jouw omgeving in vertrouwen. Je hebt iemand dichtbij nodig die er voor je is, die kan luisteren en je een spiegel voor kan houden. Dat kan een goede vriendin zijn, een familielid of bijvoorbeeld de voorganger uit je gemeente
- Neem geen ingrijpende, grote beslissingen. Op dit moment ben je niet in staat om alle voors en tegens helder tegen elkaar af te wegen. Doe dat pas als er een periode van rust aangebroken is.
- Ga stil staan bij wat jij nu wilt en nodig hebt. Wellicht ben jij – net als veel andere vrouwen – geneigd om je nu te focussen op je partner (Waar is hij mee bezig? Wat kan ik doen om te zorgen dat hij ermee stopt etc), maar het is voor jou belangrijk om de focus te verleggen naar jouzelf: wat wil jij en wat heb jij nodig? Van hem, van anderen, van jezelf? Ga daarbij stilstaan, vraag aandacht hiervoor en ga invulling geven aan datgene wat je nodig hebt.
Hartelijke groet,
Anita