In de afgelopen maanden heb ik het meermaals gehoord: “De verslaving is een probleem van jou man. Het heeft niets…
Mijn man heeft jarenlang gelogen. Hoe weet ik of hij nu de waarheid vertelt?
Hoe ga je om met de onzekerheid of je alles weet wat er gebeurd is na jaren van leugens? Mijn man heeft aan alle vormen van internetseks gedaan en heeft ook telefonisch met meerdere vrouwen, waaronder escorts en kennissen, seksueel contact gehad. Bovendien heeft hij na maanden liegen toegegeven vreemd te zijn gegaan. Hoe kan ik ermee omgaan dat ik niet weet of het de waarheid is dat hij 1 keer is vreemd gegaan en niet veel vaker? Hoe kan je vechten voor een relatie als je geen idee hebt wat er allemaal gebeurd is en waar je man over liegt en verzwijgt?
‘Ruth’
Antwoord van Anita
Beste ‘Ruth’
Wat verdrietig dat er zoveel gelogen is, dat er zoveel gebeurd is in de verslaving van je man en dat er ook sprake was van daadwerkelijk vreemdgaan. Heftig! Ja, en dan snap ik dat je je afvraagt hoe je moet omgaan met de onzekerheid dat je niet weet of hij de waarheid spreekt. Ik zie soms vrouwen die dit gevoel zo onverdraaglijk vinden dat ze het als het ware wegstoppen en ervoor ‘kiezen’ hun partner te vertrouwen op zijn woord. Eigenlijk is dit geen vertrouwen; het is het negeren van je wantrouwen en het lost nooit iets op. Sterker nog: het wantrouwen blijft de kop opsteken en zal uiteindelijk alleen maar erger worden.
Ik zou daarom zeggen: neem je wantrouwen en angst serieus. Hij heeft in het verleden tegen je gelogen, dus je kunt op dit moment niet weten of hij de waarheid spreekt. Jouw wantrouwen mag de ruimte krijgen en kan – als jij dit serieus neemt – je ook helpen om jezelf te beschermen tegen nog meer leugens en schade. Het kan je helpen om de stap te nemen om heel goed voor jezelf te zorgen, door 1 of 2 mensen in je omgeving in vertrouwen te nemen, om ‘nee’ te gaan zeggen tegen dingen die niet oké voelen, door na te denken over wat jij nu nodig hebt van je partner om je veiliger te voelen in de relatie etc.
Áls je partner werkelijk stappen gaat zetten op weg naar veranderingen, dan ga je dat zien en merken en dan zal ook je vertrouwen – stapje voor stapje – weer kunnen groeien. De veranderingen die je dan kunt zien zijn bijvoorbeeld deze: hij neemt verantwoordelijkheid voor zijn verslaving, hij zoekt hulp, hij is open en transparant over wat hij allemaal gedaan heeft tijdens zijn verslaving, hij stopt met het beschuldigen van jou of anderen, hij heeft berouw, hij heeft oog voor de gevolgen die zijn ontrouw voor jou heeft, hij is minder passief, hij respecteert jouw grenzen, wordt milder etc etc.
Als je dit soort veranderingen níet ziet: dan is het wijs om jezelf en je hart te beschermen en na te gaan denken over het stellen van gezonde grenzen en zorg gaan dragen voor jezelf. Wellicht is er professionele hulp nodig voor jou om dit te kunnen doen.
Als hij dit soort stappen wél neemt: ook dan zal het lang duren voor je hem weer op zijn woord zal geloven. Jouw wantrouwen mag er ook dan gewoon zijn. In feite is het zo, dat je dan gedurende een periode – als het ware vanaf een afstandje – moet gaan gaan bekijken of die veranderingen blijvend zijn, en of het voor jou weer zo veilig wordt dat je je weer aan hem kunt verbinden. Voor dit traject heb je vaak hulp nodig in de vorm van bijvoorbeeld relatietherapie, waar jullie samen kunnen ontdekken of de relatie voldoende basis heeft om te werken aan herstel van vertrouwen, liefde, verbinding en intimiteit binnen jullie relatie.
Hartelijke groet,
Anita