Skip to content

Terugblik echtparendag 1 juni 2024

Op 1 juni 2024 was er weer een echtparendag voor stellen die verlangen naar (verder) herstel voor hun relatie na porno- of seksverslaving. 15 stellen namen deel aan deze dag. Ze luisterden naar de lezing over ‘Herstel van vertrouwen’ of deden mee aan één van de vervolgprogramma’s ‘Opnieuw verbinden’ of ‘Muurtjes’.

Aan deze dag werkten de volgende therapeuten mee:


Na afloop van elke echtparendag vragen we aan deelnemende echtparen om hun reactie. Met hun toestemming delen we een aantal van de reacties die we binnenkregen:  

  • Ik vond het heel bijzonder om met zo veel stellen samen te zijn die allemaal in het zelfde schuitje zitten. (vrouw)
  • We hebben het als positief ervaren. Fijne ontmoetingen. (samen)
  • Het programma was gevarieerd: getuigenis en lezing en samen doorpraten. Het heeft mij (man) Man: inzicht gegeven en hoop dat herstel kan plaatsvinden. Wat voor mij (vrouw) nieuw was, dat het herstel langer duurt als de man zijn verslaving niet uit zichzelf vertelt. Door het gesprek dat we met een hulpverlener hadden, hebben we ook inzicht gekregen in onze houding naar elkaar. (samen)
  • Ik vond het een positieve dag. Het was voor mij wel veel zingen en het geloof. Maar als niet praktiserende gelovige weet ik waar jullie voor staan. Dus ik accepteer het en vind het ook wel mooi. Het was fijn om met gelijkgestemden te praten. Veel herkenning en erkenning. Ik zie vooral dat wij al veel gedaan hebben voor ons beider herstel. Dat geeft vertrouwen. (man)
  • Erkenning , herkenning (wat juist zo fijn en bijzonder is), confronterend, waardevol. Wij hebben geleerd dat ” muurtjes” er mogen zijn, ipv dat we dachten dat ze moesten zakken. We hebben geleerd om ze te aanvaarden en te bespreken met elkaar: wat die “muurtjes” zijn en waarom ze er zijn.(samen)
  • Ik vond het een goede dag. Het was veilig om je verhaal te kunnen delen. Ik heb vooral meegenomen dat het goed is om je verhaal te kunnen delen met lotgenoten. Dat was nieuw voor mij. Ik heb niet echt iets nieuws gehoord (en dat is ook goed), ik heb vooral bevestiging en bemoediging ervaren. Ik vond de liederen ook goed gekozen, confronterend en bemoedigend. (man)
  • Vooral voor mijn man was het fijn en helpend om stellen in vergelijkbare omstandigheden te spreken. Ik merkte dat ik op de vrouwendag en door het forum al veel kennis had verzameld. Mooi om samen te kunnen doen, fijn dat het zo georganiseerd werd voor ons, al was het best spannend van te voren. (vrouw)
  • De echtparendag was erg verbindend voor ons. We vonden het prettig om in een omgeving te zijn waar dit soort onderwerpen vertrouwelijk en zonder oordeel bespreekbaar zijn, en om daarin herkenning te vinden bij andere stellen. (samen)
  • Het was goed om weer bepaald te worden bij het werken aan onze relatie. Ik heb de dag als positief ervaren. Opnieuw weer ervaringen van anderen opgedaan en ervaringen van onszelf mogen delen. (man)
  • Ik vond de echtparendag op zich wel mooi, maar ik geef persoonlijk toch de voorkeur aan een heel weekend. Dan is er toch meer rust en meer contact met anderen. Dat heeft voor mij ook altijd wel wat tijd nodig, denk ik. (vrouw)

Willen jij en je partner ook deelnemen aan een echtparendag? De volgende dag staat gepland op 16 november 2024. Kijk hier voor meer informatie of om je aan te melden.

Willen jullie liever een langer de tijd nemen om stil te staan bij jullie herstel? Wij organiseren een echtparenweekend in Duitsland van 4 t/m 6 oktober. Kijk hier voor meer informatie.

Back To Top