Ga naar hoofdinhoud

Ik vond het weekend echt een verrijking voor onze relatie. Van tevoren had ik echt heel veel zin in het weekend, maar zag ik er ook wel tegenop omdat het wel pittig zou worden. Maar gelijk bij de voorstelronde was er al zoveel openheid in de groep dat ik het echt als een veilige plek heb mogen ervaren met allemaal gelijkgestemden. Iedereen zat er met hetzelfde doel. Voor mij is het heel helpend geweest om ruimte aan mijn eigen gevoel te mogen geven. Iets wat ik van tevoren niet had gedacht te zullen ervaren. Ook onze openheid naar elkaar heeft daardoor veel meer ruimte gekregen. We kunnen nu rustig met elkaar in gesprek. Daardoor kunnen we er meer voor elkaar zijn in plaats van dat ik er alleen voor mijn vrouw wil zijn en mezelf op de achtergrond plaats. Deze verandering helpt ons samen verder in ons herstel omdat we er nu echt voor elkaar kunnen zijn.

Man, deelnemer echtparenweekend 2020

Het weekend was heerlijk, als een warm bad en een bubbel waar je even met z’n tweeën inzit. Ongestoord samen heel intens bezig zijn met elkaar en je relatie. Écht een relatie APK. Persoonlijk heb ik geleerd om dingen gelijk uit te spreken naar mijn man. En onbewust trek ik dit door naar heel veel andere dingen zoals mijn werk. Dit gaat nu bijna moeiteloos en ik merk dat het me zoveel ruimte en rust geeft in mijn hoofd. Ook in onze relatie heeft het veel gebracht. We zijn ons nu nog meer bewust van de verbinding en hoe belangrijk het is om deze te blijven behouden en eraan te werken als je even voelt dat het er niet is. Het was fijn om te merken dat er écht kennis aanwezig was. Maar dat er ook ruimte was voor een grapje tussendoor.

Vrouw, deelnemer echtparenweekend 2020

Ik vond het weekend heel verrijkend, maar ook enorm intensief. De gebrokenheid die je opnieuw zag bij andere stellen deed heel veel met me. De sfeer was heel fijn en gemoedelijk. Voelde me echt op mijn gemak het weekend. Ik ben weer gaan inzien hoe lang de weg van herstel duurt en dat we daarin goed op weg zijn, maar er nog lang niet zijn. Ik ben dit weekend gaan inzien dat het echt nodig is dat ik aan de slag ga met mijn pijn, die enorm diep en veilig weggestopt zit, maar mij, en daarmee ook ons, wel enorm in de weg zit. Maar ook dat ik mijn grenzen beter mag gaan aangeven. Het heeft ons samen gebracht dat we weer intens in gesprek zijn gegaan over vele moeilijke onderwerpen en in elkaars hart mochten kijken.

Vrouw, deelnemer echtparenweekend 2020

Ik vond het erg fijn dat er echt vanuit de gedachte van herstel gewerkt wordt. Dit merk je door alles heen en geeft vooral hoop. Een weekend lang gesprekken voeren die er toe doen is absoluut pittig en ik heb er ook wel even van bij moeten komen na het weekend. Wat ik vooral goed vond , was om te ervaren dat pijnlijke gesprekken ook goed zijn en juist ook weer voor verbinding kunnen zorgen.

Man, deelnemer echtparenweekend 2020

Het was een ontzettend fijn weekend. De lezingen waren erg aansprekend en herkenbaar, en ik heb er veel van geleerd. Het was fijn om daarna binnen echtparentijd en groepstijd erover door te kunnen praten. De sfeer die er hing was heel prettig en onbevangen, vanaf het kennismakingsrondje was de spanning eraf, iedereen zit in hetzelfde schuitje en komt om hard te werken aan z’n verslaving en z’n huwelijk. Er kwamen veel confronterende en pijnlijke dingen naar boven. Dit is ook bij mijn man gebeurd, het heeft bij hem ook veel inzichten gegeven, zelfs dingen die na 2,5 jaar therapie nog niet naar boven zijn gekomen. Het was een fijne afwisseling tussen de verschillende onderdelen. De Afscheidsdienst was een prachtige afsluiting van het hele weekend. Dit heeft me ook echt op een bijzondere manier geraakt, en ik heb er de hele week nog met een warm hart op kunnen terug kijken.

Vrouw, deelnemer echtparenweekend 2020

​Ontzettend waardevol, ook al keek ik erg tegenop vooraf. Het was fijn om andere stellen te ontmoeten die je echt 100% begrijpen en waarmee je daarom ook echt alles mee kunt delen.  ​Voor onze relatie heeft het weekend ontzettend veel betekend, hebben bepaalde nieuwe inzichten gekregen die we nu ook echt toe kunnen passen in onze relatie. Voor mezelf heb ik duidelijk gekregen dat mijn (onbewuste) reactie in bepaalde situaties totaal niet goed werkt. Het weekend heeft me nu ook echt inzicht gegeven in de pijn die mijn vrouw heeft door mijn verslaving, ben me daar meer bewust van geworden.
​Ondanks de corona is er een prachtig weekend in elkaar gezet! Persoonlijk vond ik alles goed op elkaar afgestemd qua tijd zodat ook alles belangrijk was en niets onnodig.

Man, deelnemer echtparenweekend 2020

Het weekend heb ik als super waardevol ervaren. Het past in het hele proces van verwerken, therapie en gesprekken en laat duidelijk zien in welke fase wij samen zitten. Het gehavende schip spraak mij erg aan en is een beeld wat ik niet zal vergeten. Verder wil ik vasthouden dat vertrouwen, intimiteit en seksualiteit niet los van elkaar kunnen bestaan. Ik mag wel zeggen dat er een wonder is gebeurd dit weekend. We mochten weer even bij elkaar naar binnenkijken. Het gevoel wat er jaren niet was ervaren. Dat geeft echt hoop en kracht om verder te gaan met de gesprekken en om elkaar weer meer en meer te leren kennen en elkaar echt te ontmoeten. De groepsgesprekken zijn mij alles meegevallen en zijn ook goed geweest. Er was vertrouwen en ruimte om eerlijk je verhaal te doen en het voelde veilig genoeg om de vragen te beantwoorden ook over hele intieme onderwerpen.

Vrouw, deelnemer echtparenweekend 2020

Ik vond het best wel spannend en zag er wel een beetje tegenop, maar na afloop van het weekend kan ik zeggen dat ik het als heel positief heb ervaren en dat ik blij ben dat we er samen naar toe geweest zijn. Ik heb er van meegenomen hoe mooi God alles bedoeld heeft in het huwelijk, het belang van je binnenste buiten keren – geen geheimen- en dat je pas intiem met elkaar kan zijn als er echte verbinding is in een veilige omgeving Voor onze relatie heeft het betekend dat we weer een blik in elkaars binnenste mochten hebben en dat we weer iets mochten voelen van de vonk die er was, maar die we in de loop van de jaren kwijtgeraakt waren. Het programma zat naar mijn idee prima in elkaar. Het is fijn dat er na de lezingen tijd is om er samen over na te praten en ook in de groepjes. De afscheidsdienst was heel fijn en bemoedigend en ook de muzikale inbreng en het persoonlijk gebed heb ik als heel fijn ervaren.

Man, deelnemer echtparenweekend 2020

Het weekend heb ik als positief en zeer intensief ervaren. Het was voor mij heel fijn dat we in een christelijke sfeer over onze problematiek konden praten. De verbondenheid met de andere echtparen die in een vergelijkbare situatie zitten vond ik fijn. Je weet allemaal waar het over gaat en de gevoelens die ik heb begrijpen zij en ik begrijp hen ook. Dat is voor mensen die hier geen ervaring mee hebben toch best lastig, ook al bedoelen ze het goed. Ik kan ze dat ook niet goed uitleggen.
Ik merkte dat de onderwerpen van de lezingen wel binnenkwamen. Bepaalde gevoelens van wat de verslaving bij mij teweegbrengt heb ik toch wel weggestopt na de terugval van mijn man. Vooral toen Anita haar brief voorlas kwam dat heftig binnen. Zo herkenbaar eigenlijk en nog steeds aanwezig. Ik heb na dit weekend wel de overtuiging dat we hulp moeten zoeken. We willen kijken of we bij in relatietherapie kunnen.

Vrouw, deelnemer echtparenweekend 2020

Het was een heel fijn weekend, waar veel gedeeld kon worden in vertrouwelijkheid. De sfeer was prettig. En fantastisch dat je voelt bij allen dat bij de gebrokenheid van deze wereld er EEN is die met ons meestrijd. Dat we het bij Hem moeten zoeken. Mijn idee is bevestigd dat intimiteit het begin is van seksualiteit. Dat de verbinding echt nodig is voor een goede relatie. Ook mijn man ziet dit nu in en dat is een rijk gevoel. Het programma zat erg goed in elkaar, de afwisseling is prettig. Op deze manier kun je het goed volhouden.

Vrouw, deelnemer echtparenweekend 2020

Het weekend heeft mij veel gebracht. De lezingen rond de thema’s vond ik boeiend en boden mij meer inzicht. Bij het thema wantrouwen trof het mij hoeveel pijn en verdriet dit allemaal bij de vrouw kan veroorzaken. Dat weet je al wel, maar dit keer kwam het dieper binnen, vooral door de brief die Anita voorlas. De start van zo’n weekend is natuurlijk spannend maar gaandeweg groeide ook de band met de andere deelnemers en zag ik ook meer ontspannenheid bij de andere stellen.
Het weekend heeft mij meer inzicht gegeven in de stappen die ik moet zetten in de relatie richting herstel. Het weekend bracht hart en verstand dichterbij elkaar, waardoor ik het ook kon voelen wat het met mij deed. De verschillende programma onderdelen vond ik erg goed op elkaar afgestemd, goed om na de lezing eerst als echtpaar met goede verwerkingsvragen bezig te zijn en dan door te praten in de kleine groep.

Man, deelnemer echtparenweekend 2020

Back To Top