Ga naar hoofdinhoud
Gronebach uitzicht

Terugblik echtparenweekend november 2021

Van 12 tot en met 14 november 2021 organiseerden wij, samen met Dichterbij Herstel opnieuw een echtparenweekend in Heilbron in het mooie plaatsje Grönebach in Duitsland. Tijdens dit weekend stonden de volgende onderwerpen centraal: ‘Vertrouwen’, ‘Intimiteit’ en ‘Seksualiteit’. Na elke lezing was er tijd voor ieder stel om samen in gesprek te gaan aan de hand van vragen en opdrachten. Daarna werd er in kleine groepen verder doorgepraat. Tussendoor genoten we van heerlijke maaltijden en was er tijd voor ontspanning. Zondagmiddag kwamen we voor de laatste keer bij elkaar om het weekend met elkaar af te sluiten.

Kijk hier voor een compilatie van een eerder op een echtparenweekend gehouden lezing ‘Wantrouwen en vertrouwen’ door Anita.
Kijk hier voor een compilatie van een eerder op een echtparenweekend gehouden lezing ‘Intimiteit, hechting en verbinding’ door Wilbert Weerd.
Kijk hier voor een terugblik en reacties van deelnemers van het echtparenweekend in 2020.

Reacties deelnemers:

Hieronder vind je reacties van deelnemers (die ons toestemming gaven om hun reacties te publiceren)

Hoe heb je dit weekend ervaren?

Wat was het een bijzonder fijn weekend met zoveel lieve mensen. Gewoon zijn wie je bent, zonder belemmeringen dat voelt zo goed. De vrijdag is even wat onwennig, maar dat was snel over. Het was een weekend waar we echt tijd hadden voor elkaar zonder afleidingen. Dan ervaar je weer dat dat zo essentieel is voor een gezond huwelijk. Ik ben superblij dat we gegaan zijn en mijn man had dezelfde ervaring. Zo’n weekend laat ook goed zien waar wij nu staan en dat geeft echt hoop voor de toekomst! Ook al gaan we nog zo af en toe door dalen, langzaam mogen we zien dat er heling is en dat de rauwste pijn niet meer zo op de voorgrond is. Heilbron is een geweldige locatie voor dit soort weekenden. Een rustige omgeving waar we konden onthaasten en aan onze relatie konden werken. De ruimtes waar de gesprekken plaatsvonden waren huiselijk. De kamer was schoon en uitstekend in orde! Mooie Bijbeltekst en passende schilderijen op de kamer welke heel goed past bij onze situatie. Goede bedden voor een goede nachtrust! De avond met het hardvuur en de lantaarntjes op het dakterras gaf veel ‘warme’ ontspanning en gezelligheid! De omgeving is prachtig alleen was het wat mistig zodat we niet van het uitzicht van Winterberg konden genieten tijdens onze zaterdagmiddagwandeling!
Na dit weekend ervaar ik meer rust en veiligheid en daar ben ik zo heel erg dankbaar voor.  Heilbron is een plek van Zegen, Redding en Verlossing bij de Bron Jezus Christus! (vrouw)

Ik heb dit weekend als heel positief ervaren. Er was een fijne, open sfeer om dingen met elkaar te delen en naar elkaar te luisteren, zonder dat je je veroordeeld voelt. Persoonlijk heb ik ontdekt dat ik mijn gevoel en emoties nog veel te weinig uit en dat ik daar nog verder aan moet werken. Het programma zit goed in elkaar; de lezingen zijn duidelijk en bevatten heel veel informatie. Het delen van persoonlijke ervaringen in het verhaal is heel fijn en helpend. De echtparentijd is fijn om alles weer even te kunnen verwerken en om over de dingen door te praten. De groepsgesprekken waren ook heel fijn  er was een open en veilige sfeer zodat het goed voelde om dingen te delen en we naar elkaar konden luisteren en soms ook bemoedigen. Ook was er af en toe tijd voor ontspanning zodat we even lekker in de prachtige omgeving konden wandelen en even je hoofd weer een beetje leeg maken. De afscheidsdienst vond ik heel fijn door met elkaar liederen te zingen en te luisteren en ook heel emotioneel door de persoonlijke dingen die gedeeld werden. (man)

Ik vond het heel intensief, maar het was fijn om even alle aandacht op onze relatie te kunnen richten, het geeft een extra ‘boost’ denk ik voor het herstel. Fijn dat er zowel meer ‘theoretische’ als ‘praktische’ lezingen waren. Ik vond het goed werken om vragen te maken, deze met mijn man te bespreken en ook nog een groepsgesprek te voeren. (vrouw)

Na een hartelijk onthaal en stiekem al op de naamkaartjes gekeken te hebben neemt de spanning iets toe bij binnenkomst van iedereen. De gespannen gezichten en soms de wat stoere houding maken in de loop van het weekend plaats voor rust, een plek waar je jezelf kan zijn, waar je de emoties mag laten gaan, ook als man. Waar je niet snoei hard wordt weggezet, maar waar iedereen met elkaar meeleeft. Dit klinkt ook door in de lezingen, het diner de aandacht die door jullie aan ons gegeven wordt. Ik word daar stil van en het ontroert me hoeveel energie jullie er voor ons in steken, geheel vrijwillig. Ik heb het weekend als erg fijn ervaren. Het idee dat iedereen weet van de verslaving was voor mij een opluchting; ik hoefde niet op mijn woorden te letten. Er ook helemaal uit zijn was ook heerlijk. (vrouw)

Ik vond het een fijn weekend. Het was goed op elkaar afgestemd, fijn dat er ook tijd tussen zit, het fijnste was naast het diner de groepsgesprekken we konden op ene veilige, respectvolle en open manier communiceren. De groep steunde elkaar ook dat is mooi om te zien. (man)

Wij hebben het weekend als goed en bijzonder ervaren. (Vrouw:) Ik kreeg tijdens dit weekend veel bevestiging. De brief die Anita voorlas, zou ik zelf geschreven kunnen hebben. Die bevestiging had ik echt nodig. Ik was al bezig met de hulpverlening om de echtscheiding in gang te zetten, want ik had geen leven meer. Mijn man wilde het probleem niet in de ogen zien, en aan de slag met zichzelf gaan. (Man:) Ik heb inzicht gekregen in hoe mijn vrouw alles ervaren en gevoeld heeft, dat mijn houding naar haar niet correct was. Ik heb haar jarenlang bedrogen en voorgelogen en wilde dat zij dat in een paar weken tijd zou verwerken. Ik wilde verder gaan met het leven, maar zo werkte het niet. God heeft mij echt aangeraakt tijdens dit weekend. Hij heeft mijn verharde hart zacht gemaakt en muren eromheen afgebroken. Ik voel en zie nu de pijn die ik haar aangedaan heb. Amazing grace. Ik ben dankbaar dat ik tot inzicht ben gekomen en de moed heb om verder te gaan werken aan herstel door de relatietherapie die we gaan starten.

Dit weekend heeft ons/mij inzicht gegeven in ongezonde patronen binnen ons huwelijk. Deze ontdekking was niet gemakkelijk. Gelukkig werden we opgevangen en begeleid. De steun van andere echtparen was helpend. Na het weekend kon ik gelijk deelnemen aan de groep: Geschonden Vertrouwen. Hierdoor hoop ik dat we een nieuwe weg in kunnen slaan. De locatie en de catering waren heel goed. Wat een cadeau elke morgen zo’n heerlijk ontbijt. Er was voldoende, je mocht fruit pakken en er was lekkers, en met zoveel liefde verzorgd. en dan ook nog een heerlijk diner waarbij de locatie extra sfeervol was ingericht. Echt top! Het werkt mee aan een ontspannen beleving van het weekend. Wat een luxe om zo verwend te worden! (vrouw)

Ik had niet verwacht dat het zo confronterend zou zijn. Ik dacht dat ik er al was na 3,5 jaar vrij te zijn van pornoverslaving. Maar het echte herstel moet eigenlijk nog beginnen. Het werd tijdens dit weekend pas duidelijk hoe erg ik mijn vrouw beschadigd en diep gekwetst had. Hoe haar vertrouwen in mij weg was door de lange tijd van leugens en bedrog. Ik heb moeite om mijn gevoelens te uiten en met mijn vrouw te delen. Op een niet leuke, confronterende manier, maar wel één die nodig was, werd me duidelijk gemaakt dat dit wel nodig is om mijn huwelijk te redden. Ik had deze “schop onder mijn kont” nodig en heb er vertrouwen in dat dit het begin van herstel mag zijn. Bijzonder dat iedereen al na zo’n korte tijd open en eerlijk kon zijn.
De lezingen hebben mij meer inzicht gegeven dat mijn vrouw en ik nog een lange weg naar herstel te gaan hebben. De groepsgesprekken na de lezingen vond ik heel bijzonder. Zo open en eerlijk. De begeleiding was liefdevol, niet afwijzend. De ruimte om naar elkaar te luisteren, het was net alsof we elkaar al lange tijd kenden. Heel mooi de tijd voor ontspanning, een stukje wandelen in de mooie natuur en natuurlijk genoten van het heerlijke diner. (man)

We hebben het weekend als heel fijn ervaren. Een warme omgeving waar je echt even helemaal jezelf kunt zijn. Het was wel erg intensief, maar zo ontzettend waardevol. Je gaat echt de diepte in! We hadden ook tijd voor elkaar en dat maakte dat we veel meer in gesprek waren. Ook hebben we genoten van de fijne locatie, het diner voor twee en de  professionele en betrokken hulpverleners. We vonden het ook heel waardevol dat we in alle rust en openheid met andere echtparen in gesprek konden gaan. (stel)

Zou je dit weekend aanraden aan andere stellen? En wat zou je tegen ze willen zeggen?

  • Ik zou het zeker aanraden. Het weekend is een stimulans om door te gaan met relatiegesprekken en patronen aan te pakken die een gezonde relatie in de weg staan.
  • Ja, zeker. Het doet je relatie goed om naar zo’n weekend te gaan. Je kunt er veel van leren, in een veilige omgeving, en het mag er even allemaal zijn (wat je voelt, denkt, hebt meegemaakt etc.) zonder dat je met je omgeving rekening moet houden of wordt afgeleid door allerlei verantwoordelijkheden.
  • Het is zeer waardevol om in een gebroken relatie hier echt bij stil te staan, om met je vrouw ertussen uit te gaan, in een setting waar je veilig bent en je er open over kan spreken zonder dat je veroordeeld wordt. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en weet wat je meemaakt, zowel de vrouwen als de mannen. Door de groepsgesprekken kan er ook dieper op een persoonlijke situatie worden ingegaan als je daar de ruimte voor hebt. Voor mij was het weekend alsof je dieper kwam dan een therapiesessie, omdat je dan na een uur weer de wereld in moet en tijdens het weekend dieper in de kelder kan afdalen dan alleen de bovenste trede.
  • Ik zou het ze zeker aanraden, het is een moment voor jezelf en elkaar om echt aandacht te geven aan dat wat er echt toe doet.
  • Het heeft ons huwelijk gered van een echtscheiding, dus: gaan.
  • Ja. Het probleem wordt zo goed aangepakt. Zo dichtbij, liefdevol en persoonlijk.
  • Dit weekend kan een manier zijn die effectiever kan zijn voor relatieherstel dan 10 gesprekken. De setting, de tijd, de ruimte, de liefdevolle benadering, de gebeden voor de echtparen en de herkenning van andere echtparen kan inzichten geven die veranderend zijn voor je huwelijk en een helend effect kunnen hebben op het herstelproces. Wanneer je in jullie huwelijk te maken hebt met zo ontzettend heftige problematiek raad ik je dit herstel en rustpunt heel erg aan.
  • We zouden dat zeker aanraden. Het is zo fijn om te kunnen delen in alle rust en veiligheid. Er hoeft even geen schaamte te zijn. Daarnaast biedt het je als stel de mogelijkheid om even afstand te nemen van het dagelijks leven en echt met elkaar in gesprek te gaan. Zo kun je in een paar dagen belangrijke stappen zetten op weg naar herstel.

Ben je enthousiast geworden en wil je ook deelnemen aan een echtparenweekend? Kijk dan hier voor de eerstvolgende mogelijkheid om deel te nemen.

Back To Top