Skip to content

Terugblik zoomtraining ‘betrayal trauma’

In maart/april en in mei 2022 organiseerden we twee zoomtrainingen over ‘Betrayal trauma’. Deze trainingen bestond uit twee dagdelen. Tijdens de eerste avond legde Anita uit wat betrayal trauma is, hoe je het kunt herkennen en wat de gevolgen zijn. In kleine groepjes werd er door de deelnemers over doorgepraat en was er gelegenheid om vragen te stellen. De tweede avond stond in het teken van herstel van betrayal trauma: Wat kun je daarin zelf doen, en wat heb je daarin nodig van anderen?

Een aantal reacties van deelnemers:

Ik heb de training als inzichtelijk, informatief en prettig ervaren. Ik heb mijn vermoeden bevestigd gekregen dat ik post traumatische stress verschijnselen heb. Dat ik daarin niet alleen sta, maar dat het anderen die hetzelfde hebben meegemaakt, ook zo vergaat. Ik vond het ook verdrietig om te zien dat het zo werkt en dat het leven van de vrouwen en het hele (gezins)systeem er zo lang en intensief onder lijdt. En dat het in de meeste gevallen zo’n eenzame weg is, waarin we ons zo ontredderd en onthand voelen. En ik heb geleerd hoe de weg naar herstel kan worden gelopen. Ik vond het fijn dat Anita zulke praktische voorbeelden wist te geven. Dat maakt dat ik de aangeboden stof heel inzichtelijk en behulpzaam vind. Ik vond het programma goed opgebouwd en gestructureerd. Ik vond het fijn dat we met een kleine groep waren en ik vond het fijn dat we – zowel in de grote groep als in de deelgroep – open, respectvol en niet oordelend naar elkaar konden zijn. De trainer, Anita van Beem, heb ik als heel zorgvuldig, respectvol, empathisch en niet oordelend ervaren. Ze schiep een veilige sfeer. (training maart/april 2022)

Ik vond het waardevol, zinvol, leerzaam! De (h)erkenning deed me goed. Ook vond ik het fijn/nuttig om de processen die spelen in dit trauma, te leren begrijpen. Dit draagt bij aan beter begrijpen van mijzelf en dat is goed voor het herstel. (training maart/april 2022)

Ik heb de  training als zeer prettig en leerzaam ervaren. De erkenning vond ik fijn. Ik ben niet de enige die het zo (heeft ) ervaren. We hebben allemaal dezelfde pijnpunten. De groepsgrootte was prima! Doordat het een klein groepje was, was er voor ons allemaal persoonlijke aandacht.(training maart/april 2022)

Ik vond het interessant maar meldde me wel met een bang hartje aan. Erg confronterend en pijnlijk om anderen hun verhaal te horen. Maar ook wel fijn om lotgenoten te ontmoeten. Wat ik vooral meeneem is dat er eigenlijk voor ons vrouwen geen schaamte over moet hangen, terwijl dit wel vaak zo is. Werkpunt voor mezelf. Ook het gedrag van de partner is herkenbaar weergegeven in de training. Ik neem ook mee om zelf te onderzoeken wat ik precies nodig heb en wat ik van mijn partner verlang. (training maart/april 2022)

Het was fijn, leerzaam en confronterend om meer informatie over dit onderwerp te krijgen. Ook was het waardevol om te ontdekken dat je hierin niet de enige bent. Het helpt om jezelf beter te begrijpen. (training maart/april 2022)

Het was fijn om mensen te spreken die in dezelfde situatie zitten, en om te leren over het trauma-aspect van verslaving van een partner. Het heeft me geholpen mezelf erkenning te geven dat dit heftig mág zijn. Wat vooral een eye-opener voor mij was, was dat ‘vertrouwen’ niet zwart-wit is, maar een ‘glijdende schaal’ kan zijn. Ook het stuk over ‘safe ground’ vinden bij mezelf en anderen (anders dan partner) vond ik verhelderend. Ik merkte dat ik dat al deed, maar voelde me hierin ook tekortschieten naar mijn partner, die graag samen door deze fase heen wil. Ik kan dat niet, maar voelde me daar schuldig over. Nu weet ik dat ik hierin juist goed voor mezelf zorg. Tegelijk vond ik het ook confronterend: het feit dat er zoveel verhalen zijn, en vaak ook verhalen die al jarenlang spelen, herhaling in zich hebben, terugvallen, enz. vond ik moeilijk. Ik vond het een zwaar programma, met goede inhoud. Het voldeed aan wat ik op dit moment nodig heb.  (training mei 2022)

Ik heb de training als zeer prettig ervaren. Geleerd om om wat bij mijn partner hoort daar te laten en goed voor mezelf te zorgen. Fijn om met lotgenoten te praten. (training mei 2022)

Wat ik meeneem is: het ervaren dat de roller coaster van fysieke en mentale klachten “normaal” zijn op een niet normale ervaring. Het voorbeeld van de schipbreuk en veilige grond zoeken krijgt 100 punten van mij! Wat ik vooral fijn vond aan Anita dat ze de vinger direct op de zere plek legde en het beestje bij de naam noemde. (training mei 2022)

Ik vond de training zeer leerzaam. Goed voor de eigen inzicht. Fijn om herkenning te vinden bij lotgenoten. Niet de enigste die dit moet ondergaan. Maar ook dat eigenschappen die ik nu laat zien ( waar ik niet trots op ben: boos worden, confrontatie aangaan en paniek) dat dit echt hoort bij trauma door wat er gebeurt is. Dat  geeft dit zowel mij als mijn partner rust en ruimte. Het programma zat goed in elkaar vooral de PowerPoint gaf veel inzichten en ook fijn dat we die gedeeld kregen. De groep was niet te groot. Wel hadden de gesprekken onderling wat langer mogen duren. (trainingen mei 2022)

De volgende training
Wil jij ook deelnemen aan een zoomavond over ‘Betrayal trauma’? Kijk in onze agenda voor volgende data waarop we deze trainingen organiseren.

Back To Top