Skip to content

Terugblik ontmoetingsdag 2019

Op zaterdag 9 maart 2019 organiseerden wij onze jaarlijkse ontmoetingsdag voor vrouwen.  De dag begon met het zingen van een paar liederen, waarna Anita een inleiding hield over de impact van seks- en pornoverslaving op vrouwen en waarom het nodig is om goed voor jezelf te zorgen. Zowel ‘s ochtends als ‘s middags was er een ronde van 1,5 uur waarin deelnemers een gespreksgroep of workshop konden volgen. Tussendoor was er een uitgebreide lunch met soep, salade en lekkere broodjes. Voor een aantal vrouwen was er een adviesgesprek gepland met één van de aanwezige hulpverleensters en er was ook een boeken- en informatietafel die tijdens de pauzes bezocht kon worden.

Aan deze dag werkten – naast de medewerkers van Kostbaar Vaatwerk – als hulpverlener/workshopleider mee:

Reacties van deelnemers

Na afloop van elke ontmoetingsdag vragen we aan deelnemers om hun reactie. Met hun toestemming delen we een aantal van de reacties die we binnenkregen:

 • De vrouwendag heeft mij erg goed gedaan. Het is zo mooi om te ervaren dat je niet de enige bent met je verhaal en dat er vanuit iedereen herkenning én erkenning is. De openheid onderling was erg bijzonder en het voelde echt alsof ik in een andere wereld kwam, waar je eerlijk mocht praten over je ervaring en je moeites op dit vlak!
 • De ontmoetingsdag was fijn, omdat er allemaal lotgenoten waren. Ik heb begrip en medeleven kunnen ervaren. Wat ik meeneem is de opmerking van Anita dat goed voor jezelf zorgen geen luxe is, maar noodzaak. Ik heb ‘s ochtends deelgenomen aan de gespreksgroep ‘Als de verslaving blijft’. Het kunnen delen van mijn verhaal en het luisteren naar de verhalen van de anderen was voor mij ontzettend fijn. We hebben allemaal te maken met dezelfde pijn. Hoewel dat verdrietig is op zich, is het erg bemoedigend om te weten niet alleen te zijn in deze situatie.
 • Ik heb de dag ervaren als positief. Er waren herkenbare gesprekken en vooral Jantine heeft in de workshop ‘Inzicht in coping’ wat losgemaakt in mij. Ze keek recht naar binnen en raakte een gevoelige snaar. Erg blij dat ik dit mee mocht maken. Ik ben bewust geworden van mijn stukje coping en wil hiermee aan de slag. En ik wil weer op zoek gaan naar een gemeente waar ik regelmatig naar toe kan gaan op zondag. 
 • Ik vond het heel bijzonder om te zien dat het allemaal zulke mooie lieve vrouwen zijn! Deze dag voelde als een dag waarop ik mezelf mocht zijn. De open gesprekken waarin mensen de problemen in een huwelijk echt begrijpen. Een dag waarop je (h) erkenning vind.
 • Ik vond de dag waardevol, het was goed en fijn om de andere vrouwen te ontmoeten. Ik ken kostbaar vaatwerk nu al een tijdje, maar de erkenning en herkenning blijft fijn omdat ik die in het dagelijks leven zo weinig heb. Ik moest best wel even wennen bij de workshop ‘Creatieve therapie’; ik doe zelf bijna niets met creativiteit, tekenen oid. Maar daarom leek het me juist ook wel eens goed. Door de tekeningen kreeg ik toch weer nieuwe inzichten of kon ik iets plaatsen in mijn hoofd, dat was mooi om te merken.
 • Het was een heel fijne dag. Intensief, maar goed. Ik ben – n.a.v. de workshop ‘Gezonde grenzen’ begonnen om mijn actieplan op papier te zetten, iets wat ik graag wilde, maar wist nog niet hoe. Goed op weg geholpen. Fijn ook om saamhorigheid te ervaren. Jullie mogen mooi en dankbaar werk verrichten, ik wens jullie zegen en alles wat jullie nodig hebben!
 • Ik heb de ontmoetingsdag ervaren als prettig en warm – veel erkenning en herkenning van gevoelens. Wat ik meeneem is dat ik meer wil focussen op mezelf en mijn tuin. Blijven praten met buddy en volgen van therapie voor mezelf. Het was echt weer heel fijn en netjes verzorgd allemaal. Jammer dat het nodig is maar fijn dat jullie dit werk doen.
 • Het was een fijne maar zware dag. Weer veel geleerd en gehoord. Ben zeker met wat leerdoelen naar huis gegaan.
 • Het was een fijne dag, met name de ontmoetingen met anderen vond ik fijn. De kwetsbaarheid van ‘vrouwen van’ en de gebrokenheid die er dan ineens zichtbaar is, raakten me. Wat ik heb meegenomen, is dat de theorie je nog zo goed aangereikt kan worden, maar dat het stappen zetten echt aan mezelf is.
 • Vooraf had ik weer een dubbel gevoel voor deze dag, ik zag er tegen op maar keek er ook wel weer naar uit. De pijn en bijbehorende emoties die je hebt zijn moeilijk maar toch goed om te delen met andere vrouwen in een veilige omgeving die je begrijpen en weten wat je doormaakt. Dat gevoel van herkenning en erkenning is ook een stukje heling. Ik vind het ook mooi dat er ruimte is voor iedereen ongeacht wat je achtergrond is. Ik kan me voorstellen dat iemand even zou kunnen schrikken als niet christen aan het begin van de dag maar ik vond dat Anita dit heel mooi had ingeleid en dit goed aangaf.
 • Het was erg fijn om weer geweest te zijn. Ik was er vorig jaar ook en kon echt veel verandering bij mezelf merken. Mijn situatie is nog precies het zelfde, maar ik merkte dat ik veel sterker ben geworden. Heb het afgelopen jaar flink in “mijn eigen tuin”gewerkt mede door de handvatten die ik van stichting kostbaar vaatwerk heb gekregen. Was fijn en bemoedigend om dit te realiseren. Dank aan God die jullie op mijn pad bracht.
 • Door naar deze dag te gaan koos ik voor mijzelf en gaf ik ruimte aan mijn gevoel Ik merkte hoe vaak ik met mijn partner bezig ben en te weinig stil sta bij mijn eigen ervaringen en gevoelens van pijn afwijzing en verdriet. Hoe zorgen voor de ander er van jongst af aan in zit en dat ik bewust stil mag staan bij mijn gevoel en daar vanuit mijn grenzen mag trekken.
 • Het was voor t eerst dat ik naar een ontmoetingsdag ging. Bijzonder om het begrip te ervaren, de erkenning en de herkenning. Wel ook heftig om de verhalen van anderen te horen. Elke geschiedenis is anders, maar de gevoelens komen overeen.
 • Ondanks wat er gebeurd is mag het zonnetje in m’n hart schijnen. Naast het vervelende dat toch ook is opgeslagen in m’n hart, mag ik weer blij (leren) zijn. Fijn om voor het eerst te hebben kunnen praten over mijn situatie!
 • De ontmoetingsdag heeft me geholpen om veel meer tot mezelf te komen. Langzaamaan begin ik mijn gevoel bewust te ervaren.
 • Superfijne dag. De ontmoeting met gelijkgestemden doet me ontzettend veel goed. Hier kan en mag ik mezelf zijn met al m’n verdriet, vragen, boosheid. Er zijn maar zo weinig mensen om me heen die dat kunnen snappen. De inleiding was weg gericht op hoop en herstel. Best confronterend als je in scheiding ligt. Maar toch de moeite waard. Er waren zeker raakvlakken.
 • Het was voor mij de eerste keer dat ik naar een ontmoetingsdag ben geweest. Ik vond het dan ook best spannend. Dat gevoel van spanning ebde al snel weg… Wat een herkenning, erkenning en begrip! Je weet natuurlijk wel dat je niet de enige bent die hiermee worstelt, maar de ontmoeting en gesprekken met andere vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten, hebben me enorm bemoedigd en geholpen. Heb deze dag als intensief, emotioneel, vermoeiend, maar heel fijn ervaren. Zeker geen spijt van! Ik was ‘s morgens bij de opening vooral erg gegrepen door de brief over ‘vertrouwen’ die Anita voorlas. Tranen biggelden over mijn wangen….. Het wordt bijna saai om te melden, maar dat was dus weer die herkennjng…. Dank jullie wel!!!
Back To Top