Ga naar hoofdinhoud

Hoe kan ik mijn vriend helpen zonder voorbij te gaan aan mijn gevoel?

Ik heb mijn vriend al meerdere malen betrapt op het bezoeken van sekssites, chatten met andere vrouwen, skypen ed. Ik heb hem al meerdere malen ermee geconfronteerd. Hij zou stoppen en deed het niet meer, beweerde hij !! Dat was echter niet zo en ik heb inmiddels zelfs ontdekt dat hij met een vrouw thuis is geweest met alle gevolgen van dien. Na een confrontatie heeft hij ook nu aangegeven echt een probleem te hebben. Hij heeft zich aangemeld bij een verslavingskliniek en we hebben samen besloten te gaan vechten voor onze relatie. Ik kamp zelf nog met heel veel verdriet, maar ik wil hem toch helpen. Alleen heb ik geen idee hoe? Ik heb het gevoel dat dit heel veel met zijn jeugd te maken heeft (veel agressie thuis). Hoe kan ik hem nu al helpen en ondersteunen zonder mijn eigen gevoel in de weg te zitten???

‘Renate’

Antwoord van Anita

 

Dag Renate,

Wat zal dat ontzettend heftig voor je geweest zijn, om je vriend steeds opnieuw te betrappen en uiteindelijk te merken dat zijn verslaving steeds verder ging. Het is goed dat je vriend nu zelf erkent dat hij een probleem heeft en dat hij hulp gaat zoeken. Ik begrijp dat je de behoefte voelt om hem te helpen, maar dat je je ook afvraagt hoe je dat moet doen zonder voorbij te gaan aan je eigen gevoel.

Ik denk dat je je vriend het beste helpt door allereerst te beseffen dat jij dit niet kunt oplossen voor hem. Jij bent ook niet de oorzaak van zijn gedrag. Er is iets in hem wat maakt dat hij dit doet – wellicht speelt zijn jeugd daarin een rol – , en het is belangrijk dat hij daar zelf verantwoordelijkheid voor gaat nemen en dat blijft doen. Je kunt wel tegen hem zeggen hoe goed je het vindt dat hij hulp zoekt en je kunt hem aanmoedigen om daarin te volharden; ook als het tegen zit, of als het moeilijk wordt. Sommige mannen die worstelen met een seksverslaving geloven diep van binnen dat ze er nooit echt van af kunnen komen, dat er voor hen geen hoop is. Je kunt daarom tegen hem zeggen dat jij er wel in gelooft: dat je gelooft dat hij er vanaf af kan komen als hij maar bereid blijft om zijn verantwoordelijkheid te nemen en zijn problemen echt durft aan te pakken.

Heel veel meer dan dit, kun je nu niet doen. En ik kan me indenken dat dat lastig is voor je. Ergens moet je nu een stukje loslaten: hem deze weg laten gaan en afwachten of hij inderdaad door gaat pakken, vol gaat houden en alles in het werk wil stellen om te breken met deze verslaving.

Ondertussen is het belangrijk dat jij nu vooral jezelf gaat helpen: dat je ruimte geeft aan wat dit allemaal met je gedaan hebt, dat er hulp komt voor jou (een goede vriendin, familielid, of een hulpverlener). Jij hebt het nodig om je verhaal te kunnen delen, maar ook om na te gaan denken over wat je gaat doen als je vriend misschien tóch gaat stoppen met de hulpverlening en/of als hij het probleem gaat bagatelliseren of niet bereid is echt diep te kijken naar de oorzaken. En om te onderzoeken in hoeverre je relatie beschadigd is en wat er nodig om jullie relatie te herstellen.

Door nu zorg te hebben voor jezelf, help je jezelf en daarmee in feite ook je vriend. Je gaat zelf sterker worden, duidelijk krijgen wat er beschadigd is en wat geheeld moet worden en daardoor heeft jullie relatie uiteindelijk een grotere kans om te herstellen als ook je vriend de juiste stappen blijft zetten. Jij en je vriend zijn van harte welkom op de echtparendagen die we regelmatig organiseren. Jullie leren dan hoe het proces van herstel eruit ziet en wat jullie beiden kunnen doen om het herstel te bevorderen.

Hartelijke groet,
Anita

Back To Top