Ga naar hoofdinhoud

Ik heb mijn man betrapt. Wat kan ik doen?

Ik ben mama van een zoontje van drie en zwanger van ons tweede kindje. Mijn man is totaal niet meer in mij geïnteresseerd. Dat is al zo van na de geboorte van ons eerste kindje, het is een mirakel dat ik opnieuw zwanger ben. Ik heb al geruime tijd een vermoeden dat er iets aan de hand is, aangezien hij meestal niet naast mij slaapt, zogezegd omdat hij mij niet wakker wil houden met zijn gesnurk of hij zegt dat hij de film wilde uitkijken en in slaap is gevallen op de bank. Eergisteren ben ik naar beneden geslopen en heb hem betrapt met de broek op de enkels en een livecam sessie. 10 minuten heb ik staan kijken hoe een andere vrouw mijn man helemaal gek draaide…. Natuurlijk is het uitgedraaid op een fikse ruzie. Vandaag heb ik zijn browsergeschiedenis gecontroleerd. Hij kijkt enorm veel porno, soms tot 8x per dag en teveel perversiteiten om op te noemen. Bovendien, als kers op de taart, heeft hij een lening afgesloten waar ik niets van wist, maar ik vermoed dat het is om de live dames te kunnen betalen. Ik voel mij enorm bedrogen, vernederd, aan de kant geschoven en verdrietig. Is mijn man verslaafd, hoe ga ik er mee om?

‘Marieke’

Antwoord van Anita

 

Beste ‘Marieke’

Ik probeer me jou voor te stellen; zwanger, met een zoontje die boven in zijn bedje lekker slaapt, en jij die beneden ziet wat je man aan het doen is. Wat ongelofelijk pijnlijk en schokkend moet dat geweest zijn voor je. Je schrijft niet zoveel over dat moment, maar ik kan me indenken dat het je wereld deed wankelen, dat het niet te bevatten is en dat tegelijk het beeld op je netvlies gegrift zal staan.

Inmiddels is steeds duidelijker wat er aan de hand is, waar je man zich mee bezig hield, wat hij mogelijk van plan is om te doen. Er gaat als het ware een nieuwe ‘wereld’ voor je open, kan ik me voorstellen.

Je vraagt je af of je man verslaafd is. En ja, dat lijkt me wel. En tegelijk is het etiketje niet eens zo belangrijk. Veel belangrijker is nog: Hoe is dit voor jou? Wat gebeurt er bij jou van binnen? Wie is er voor jou? Wat heb je nodig?

Je vraag ‘Hoe ga ik ermee om?’ heeft vooral daarmee te maken. Ga vooral stilstaan bij jezelf: Wat heb jij nu nodig van je man? Wat wil je dat hij doet? Wat wil je dat hij van je hoort? En ga dat dan heel serieus te nemen. Je zult het bijvoorbeeld nodig hebben dat je man verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag; dat hij er alles aan gaat doen om hier mee te breken. Niet alleen voor jou, maar ook voor jullie kinderen en voor zichzelf.

Dan dan gaat het bijvoorbeeld over de stap nemen om professionele hulp te zoeken. Neem geen genoegen met allerlei bezwaren die hij daar misschien voor aandraagt, of beloftes die hij doet, of verklaringen die hij geeft. Je hebt het nodig om te zien dat hij daadwerkelijk stappen gaat zetten. Jouw grens, jouw duidelijkheid, kun je zien als een vorm van liefhebben. Je geeft hem daarbij de mogelijkheid om te kiezen voor het goede, voor een andere weg, voor verantwoordelijkheid. Als hij dat gaat doen (en méér), dan is het wel degelijk mogelijk dat hij kan breken met zijn verslaving.

Ondertussen is het voor jezelf van belang dat je echt goed voor jezelf zorgt. De ontdekking van seksverslaving is voor de meeste vrouwen een traumatische gebeurtenis. Je verhaal en gevoel kunnen delen, je verbinden met mensen die veilig voor jou zijn, manieren vinden waarop je kunt ontspannen en tot rust kunt komen, voldoende slapen en bewegen, goed eten, afleiding zoeken etc zijn in deze periode echt essentieel.

Laat het weten als wij hierin iets voor je kunnen betekenen, als je verder erover door wilt praten of als je hulp nodig hebt. We zijn er graag voor je! Je bent ook welkom bij de training ‘Dealen met een seksverslaafde’ die wij regelmatig organiseren.

Hartelijke groet,
Anita

Back To Top