Skip to content

Kan ik mijn vriend dwingen om te stoppen met chatten?

Ik woon nu al een tijdje samen met mijn vriend. Het is een enorme lieverd en hij laat me ook merken dat hij van me houdt. Er is alleen 1 probleem. Vanaf het moment dat we een relatie hebben, ontdekte ik dat hij aandacht zoekt via z’n laptop of telefoon bij andere meiden/vrouwen. In het begin van onze relatie was ik ernstig verliefd en dacht ik dat het wel over zou gaan, maar dit gebeurde niet. Zo’n 2 jaar geleden heb ik hem gevraagd of hij wilde stoppen met berichtjes sturen naar andere vrouwen. Elke keer als ik hem dat vroeg, of als ik er weer achter kwam via z’n laptop dat hij weer zat te chatten, zei hij dat hij zou stoppen.

Dit heeft zich in die tijd ongeveer 10 keer herhaald. Elke keer weer betrapte ik hem op zijn, soms nogal intieme, berichten. Op een gegeven moment was ik dit zat. Ik hou erg veel van hem, maar ik wil niet verder leven met iemand die ook aandacht bij andere vrouwen zoekt. Aandacht van mij krijgt hij ook zat dus daar ligt het niet aan. Of misschien wel, ik weet het niet. Nadat ik hem kort geleden weer heb betrapt, heb ik hem een laatste kans gegeven en ook hierna heb ik hem weer betrapt op een ontmoetingssite. Ik heb toen weer alle berichtjes naar de dames gelezen.

Nu ben ik op een punt dat ik echt niet meer weet wat ik moet. Ik wil met hem verder, maar alleen als hij ermee stopt. Hij geeft zelf toe dat het verslavend is wat hij doet. Ik kan hier alleen niks mee. Als dit zo door gaat en hij verandert zichzelf niet, wat ik hem ook heb gezegd, is onze relatie binnen nu en een jaar over omdat ik zeker weet dat hij WEER gaat chatten met andere dames. Met een psycholoog praten leek mij een goed idee, maar hij vindt dat helemaal niks. Wat moet ik hier nou mee? Hem dwingen? Hem toch maar verlaten terwijl ons leven ondanks dat harstikke leuk is.

P

Antwoord van Anita

 

Beste P.

Wat is dat een moeilijke en ook verdrietige situatie waar jij in zit. Je houdt van je vriend, jullie hebben een leuk leven samen, en toch merk je keer op keer dat hij aandacht zoekt bij andere vrouwen en (intieme)chat gesprekken met hen voert. Je hebt hem telkens gevraagd om te stoppen, maar merkt ook elke keer weer dat hij – ondanks beloften aan jou – ermee doorgaat. Hij geeft zelf aan dat hij verslaafd is hieraan, maar geen hulp ervoor wil, en ja, wat moet je dan als vriendin?

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of je hem kunt dwingen om ermee te stoppen. Maar probeer je dan te realiseren dat je vriend een volwassen man is. Hij is zelf de baas over de keuzes die hij maakt. Jij kunt hem daarom niet dwingen. Maar je kunt wel iets anders gaan doen: zélf gaan nadenken over welke keuzes jij nu wilt gaan maken.

Als je vriend ervoor kiest om door te gaan met dit contact met andere vrouwen, dan heb jij bijvoorbeeld de keuze om het te accepteren, óf om het niet te accepteren. Als jij er vast van overtuigd bent dat je echt niet verder wilt met hem als hij doorgaat met dit chatten, neem jezelf dan daarin serieus. Maak duidelijk wat jij wel en niet wilt, en verbindt daar vervolgens ook gevolgen aan. En zeg dat niet alleen tegen hem, maar voer het dan ook daadwerkelijk uit. Alleen maar dreigen heeft geen zin en werkt eerder averechts. Denk daarom heel goed na over wat jij wel en niet wilt en welke gevolgen je daaraan wilt verbinden.

Natuurlijk is dit enorm moeilijk om te doen. Vraag daarom steun aan iemand in je omgeving die je vertrouwt. Iemand die jou kan helpen bij het nadenken hierover en bij het stellen van de juiste grenzen.

Natuurlijk mag je ook met ons contact opnemen als je hier verder over door wilt praten of andere vragen hebt!

Hartelijke groet,
Anita

Back To Top