Skip to content

Mijn man is verslaafd aan sekschats

Mijn mijn is verslaafd aan sekschats. Hij heeft al twee keer beterschap beloofd (huilen en smeken), maar heeft er nu alweer een aantal maanden over gelogen en heel veel geld aan die chats uitgegeven. Ik voel me zo minderwaardig, afgedankt en ben zo boos. We hebben het altijd goed gehad met met elkaar, maar nu liegt hij staalhard iedere keer weer. Ik weet niet wat ik moet, eigenlijk wil ik bij hem weg, maar ik weet niet of ik daar gelukkig van word. Hij vindt dat ik te negatief denk, dat het chatten niets met mij te maken heeft en dat we gewoon weer verder moet gaan. Maar ik ben deze keer zo boos, dat ik het niet meer weet.

‘Linda’

Antwoord van Anita

 

Beste ‘Linda’,

Wat zal dat pijnlijk zijn om opnieuw te moeten horen of te ontdekken dat je man alweer maanden sekschats heeft met andere vrouwen. Ik snap dat je er enorm boos over bent. Hij geeft jullie geld uit, is je ontrouw, liegt er langdurig over en zegt ook nog eens dat je er geen probleem van moet maken. Dat is heftig en pijnlijk en daar mág je boos over zijn. Een relatie is niet bedoeld voor ontrouw en het is niet normaal dat je man deze dingen doet.

Je man zegt dat je te negatief denkt en dat je gewoon verder moet gaan, maar jij voelt nu aan alles: ik kan en wil dat niet meer. En zo kom je dan uit bij de vraag: hoe dan verder?

Ik snap dat je je afvraagt of je nu bij je man weg moet gaan. Dat is een vraag die in feite gaat over het stellen van grenzen. Welke grens moet je nu stellen? Ik denk dat je daarover na moet gaan denken. Begin met nadenken over wat jij wilt dat er nu moet gebeuren om samen verder te kunnen gaan (bijvoorbeeld: dat hij goede, gespecialiseerde hulp gaat zoeken en dat volhoudt, dat hij open is over wat er precies aan de hand is, dat hij bereid is daar verantwoordelijkheid voor te nemen etcetera). En denk ook na over wat het voor jou betekent als hij dit níet gaat doen. Dreig niet met dingen die je uiteindelijk niet waar kunt maken, maar kijk goed wat voor jou haalbaar is en wat jij nodig hebt. Dat hoeft niet meteen te zijn dat je weggaat. Je kunt ook denken aan: zelf hulp zoeken, apart slapen, iemand inschakelen, tijdelijk uit elkaar etc. Maak dat op een rustige en duidelijke manier kenbaar aan je man. Ga niet mee in uitspraken zoals: het is niet erg wat ik doe, je moet niet zeuren, therapie helpt niet. Blijf rustig bij je standpunt waarin je verwoordt wat jij nodig hebt en waar jouw grens ligt.

Dat is geen makkelijke weg. Vaak stuit je op weerstand en daarom is het nodig om steun te hebben van anderen. Zorg dat je één of twee mensen in je omgeving hebt die je in vertrouwen kunt nemen en die jou kunnen bijstaan. Overweeg om ook steun te zoeken bij lotgenoten. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van ons forum, deelnemen aan een gespreksgroep of meedoen aan éen van de activiteiten die we organiseren. Regelmatig organiseren wij trainingen voor vrouwen die een relatie hebben met een man die niet kan/wil breken met zijn seksverslaving. Ook daar ben je van harte welkom!

Hartelijke groet,
Anita

Back To Top