Skip to content

Hij blokkeert en ik zou hem willen helpen

Na een lange relatie heb ik sinds 3 maand een geweldige lieve vriend. Hij is een paar jaar geleden gescheiden. Na veel open en eerlijk praten ( we hebben alle 2 ons verleden) vertelde hij mij dat hij seksverslaafd is geweest. Hij is hiervoor ook behandeld. Hij geeft ook aan dat hij angst heeft dat seks zijn leven weer gaat beheersen, We zijn best wel intiem en we knuffelen met elkaar, maar ik voel hem blokkeren. Als we er over praten, zegt hij dat het echt wel gaat komen; ik moet vertrouwen in hem hebben en tijd gunnen. Tuurlijk heb en doe ik dat, maar wil hem graag helpen, maar weet niet hoe. Hebben jullie tips??

‘Irene’

Antwoord:

Beste ‘Irene’

Wat mooi dat je sinds een aantal maanden een lieve vriend hebt, en ook dat jullie open hebben gepraat over jullie verleden. Ik ben wel benieuwd wat het met je deed dat hij vertelde dat hij een seksverslaving heeft gehad. Dat is niet niks om te horen, kan ik me indenken.

Op seksueel gebied merk je dat hij blokkeert, en ook daar hebben jullie over gepraat. Je vriend vraagt je nu om hem de tijd te geven en hem te vertrouwen. Hij denkt dat het daarmee goed kan komen. Jij bent op zoek naar hoe je hem verder kan helpen. Dat zou kunnen betekenen dat jij niet denkt dat het goed gaat komen door hem de tijd te geven. Je wilt iets anders doen, of iets extra’s doen. Betekent dat dat je het toch niet helemaal vertrouwt? Of ben je onzeker over of dit wel echt over gaat, en wat daar dan voor nodig is? Ik denk dat het mooiste is om dit te bespreken met je vriend. En om de vraag ook bij hem neer te leggen: is er iets wat ik kan doen om je te helpen? Iets anders dan ‘de tijd geven’?

Laat hem maar erover vertellen. Als hij een goede behandeling heeft gehad voor zijn seksverslaving en er echt mee gebroken heeft, dan heeft hij, als het goed is, ook inzicht in hoe seksualiteit voor hem werkt. Dan kan hij je vertellen waarom hij nu blokkeert, welke betekenis dat heeft, en wat er nodig is om weer op een gezonde manier van seksualiteit te leren genieten, zonder terug te vallen.

Het is ook mogelijk dat hij dat inzicht niet heeft. Hij heeft een behandeling gehad, maar het is mogelijk dat dit blokkeren ook voor hem nieuw is. Misschien is hij ontzettend bang om weer seksualiteit te gaan ervaren, en wat dat met hem doet. Misschien weet hij niet hoe gezonde seksualiteit eruit ziet. Misschien ook heeft hij nog onvoldoende tools om niet opnieuw terug te vallen in verslaving. Het is zelfs mogelijk dat de verslaving toch nog aanwezig is, maar dat hij daar niet over durft te vertellen. Het kan allemaal. Neem je eigen vragen en twijfels hierover serieus. Ga erover in gesprek met elkaar. En bespreek ook met elkaar of het wellicht nodig is om toch weer een stuk behandeling te volgen, om de kans op terugval te verkleinen en te leren toewerken naar gezonde seksualiteit.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt, Irene.
Laat het weten als je verder door wilt praten hierover.

Hartelijke groet,
Anita


Anita is oprichter en medewerker van Kostbaar Vaatwerk, auteur van ‘Zijn lust en mijn leven’ en ervaringsdeskundig therapeut met een eigen praktijk: ‘Elim’. Kijk hier voor meer informatie over Anita

 

Back To Top