Skip to content
vrouw met gebroken spiegel

Al twee jaar lang hoor ik nieuwe details over zijn verslaving

Het is nu bijna 2 jaar geleden dat mijn man zijn verborgen leven aan mij onthulde. In de periode daarna is er van alles aan het licht gekomen en iedere keer vertelde hij nieuwe dingen, situaties, plekken, namen van vrouwen, etc. Alleen nu een tijd later komen er nog steeds zaken aan het licht, details soms op eerder genoemde dingen, of hele nieuwe dingen. Iedere keer komt er weer iets in zijn gedachten, of doet een situatie hem ergens aan herinneren. Dan willen we dat in het licht brengen en wordt datgene wat wij opgebouwd hebben weer helemaal aan stukken geslagen. Hierdoor hebben we het idee dat we steeds verder bij elkaar vandaan drijven, ipv dat het ons weer sterker maakt. Ik verlies zelfs bijna mijn geloof in God op deze manier, hoe kan Hij een goede Vader zijn als dit mij allemaal aangedaan kan worden door iemand van wie ik altijd dacht dat hij een goed Christen was? Het verleden proberen we een plaats te geven, maar continue de nieuwe informatie met nieuwe gebeurtenissen zorgt ervoor dat herstel bijna onmogelijk is.

‘Ik’

Antwoord van Anita

 

Beste ‘Ik’,

Al twee jaar lang hoor jij zeer regelmatig nieuwe informatie over de verslaving van je man. Wat moet dat ingrijpend voor je zijn elke keer. Steeds een nieuw schok. Het kleine beetje vertrouwen dat is opgebouwd, en dat door de opbiechtingen opnieuw onderuit wordt gehaald. De grond die opnieuw wegvalt onder je voeten. Ik begrijp dat er op deze manier van opbouwen van het vertrouwen of van jullie relatie geen sprake kan zijn. Daarnaast zal dit het herstel van jouzelf ook ernstig in de weg staan.

In je bericht vertel je niet of je man gespecialiseerde hulp heeft (gehad) en of jullie samen hulp hebben (gehad). Ik ga er even vanuit dat jullie die hebben. Als dat niet zo is, dan is dat een eerste belangrijke stap om mee te starten: goede, gespecialiseerde hulpverlening is echt nodig.

Aan het vertellen van details over de verslaving zitten twee verschillende aspecten:

1. Allereerst is het voor je man belangrijk om de hele verslaving aan het licht te kunnen brengen. Om niets meer verborgen te houden, omdat geheimen ervoor kunnen zorgen dat de verslaving (nodig) blijft. Details moeten dus aan het licht gebracht worden. Dat is de reden dat er altijd geadviseerd wordt om een accountability-partner te hebben. Iemand aan wie een (ex-)verslaafde rekenschap aflegt.

2. Daarnaast is het natuurlijk zo dat je als vrouw openheid van je man nodig hebt. Dat je moet weten waaruit de verslaving bestond, hoe groot de schade is en waar je mee te maken hebt. Openheid hierover zorgt voor een soort ‘ground zero’: alle schade is bekend, het ziet eruit als een grote woestenij, maar vanaf dat punt kun je wel gaan verder bouwen.

Als ik je vraag zo lees, dan lopen bij jullie deze twee aspecten door elkaar heen en is er geen ‘ground zero’. Het blijft steeds maar doorgaan met het aan het licht brengen van nieuwe informatie. Het houdt maar niet op; iedere keer blijkt het nog een stuk erger te zijn. Dat is gekmakend, beschadigend en traumatiserend. Je bent nooit op het punt aanbeland dat je kon zeggen: ‘Het is enorm heftig wat er gebeurd is, maar dit is het; het hele verhaal is bekend, en nu kan ik kijken hoe ik verder kan en wil.’ Jij blijft in feite in de overlevingsstand zitten, waarbij je je wellicht steeds schrap zet voor de volgende klap die er weer zal gaan komen. En dat moet stoppen.

Je mag van je man daarom verwachten dat hij er alles aan gaat doen om het ‘ground zero’ helemaal duidelijk te maken. Voor de meeste mannen is het dan nodig om er tijd voor uit te trekken, waarin hij nadenkt, terugdenkt, stilstaat en opschrijft, om alles helder te maken voor jou. Soms wordt er gebruik gemaakt van een tijdlijn waarin alles vermeld wordt. Dit betekent niet dat alle kleine details bekend moeten worden; het gaat vooral om de hoofdlijnen, zodat jij weet waar je mee te maken hebt, waar de verslaving uit bestond, wanneer het begon, verergerde, veranderde etc etc. Iemand schreef eens dat daarin alles moet staan waarvan je weet: “als ik het nu niet vertel, maar later aan het licht zou komen, zou dat pijn, ontmoediging of wantrouwen tot gevolg hebben voor mijn vrouw.” Je mag verwachten van je man dat hij enorm zijn best doet om dit helder voor je te krijgen. Dit is nodig voor jou om rust te krijgen en om te beginnen te herstellen.

Daarnaast kan het zo zijn dat je man, gedurende zijn herstelproces, kleine details – die hij tijdens het uitgebreide stilstaan nog niet zag – ineens meer duidelijk gaat krijgen. Van zaken die hij voorheen bijvoorbeeld bagatelliseerde of goedpraatte, ziet hij dan ineens dat ze wel degelijk hoorden bij zijn verslaving. Het is nodig voor hem om dat aan het licht te brengen, maar ik raad – in jullie geval – aan dat hij dat (eerst) doet met zijn hulpverlener of met zijn accountability partner. Op deze manier heeft hij in ieder geval een plek waar hij naar toe kan gaan en belast hij jou niet telkens opnieuw met kleine dingen die jouw leven weer op zijn kop zetten. Met zijn hulpverlener of accountabilitypartner beslist hij dan of de details van dien aard zijn dat ze ook aan jou verteld moeten worden, waarbij ze dan samen bespreken op welke manier hij dat het beste kan doen, waarbij er echt oog is voor de pijn die dat voor jou met zich mee gaat brengen. Belangrijk hierbij is natuurlijk ook wat jij zelf wilt: is het voor jou nodig en helpend om alle details te weten? Dan heb je recht om de details te weten die hij met zijn hulpverlener of accountability partner bespreekt. Merk je dat het aanhoren van de details teveel met je doet en is het niet helpend? Dan heb je het recht om het niet te willen weten, en te verwachten dat je man deze dingen deelt met zijn accountability partner of hulpverlener.

Als hij het op deze manier doet, kan er volgens mij geen sprake meer zijn van echt nieuwe dingen die naar boven komen, maar alleen van kleine details. Echt nieuwe dingen – grote dingen – komen namelijk al aan het licht als je man serieus stilstaat om ‘ground zero’ voor jou in kaart te gaan brengen.

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt. Laat het weten als je hier verder over door wilt praten of als je vragen hebt.

Hartelijke groet,
Anita

Back To Top