Ga naar hoofdinhoud

Terugblik echtparenweekend september 2023

Van 22 tot en met 24 september organiseerden wij, samen met Dichterbij Herstel opnieuw een echtparenweekend in Heilbron in het mooie plaatsje Grönebach in Duitsland.

Dankbaar kijken we terug op een intens en mooi echtparenweekend met 9 stellen. Tijdens dit weekend stonden we stil bij thema’s als herstel van vertrouwen, intimiteit en seksualiteit. Er waren lezingen, groepsgesprekken, heerlijke maaltijden, opdrachten, tijd voor elkaar, een romantisch diner en vrije tijd.


Reacties deelnemers:

Hoe heb je dit weekend ervaren?

Stel: Van tevoren wisten we niet wat we moesten verwachten. Het was de eerste keer voor ons dat we hier in groepsverband over gingen praten. We hebben de openheid en bespreekbaarheid ervaren. Het voelde vertrouwd en veilig. Er was veel herkenning, zonder oordeel. Uiteraard was het ook confronterend en intens. Het heeft ons gebracht: een grotere openheid naar elkaar toe om dingen te bespreken. Er is meer evenwicht in het verantwoordelijkheid dragen voor het proces, waar eerder het initiatief vooral bij de vrouw lag. Het heeft meer duidelijkheid gebracht, hoe het verkeerd of niet omgaan met emoties, heeft geleid tot de verslaving.. Ervaringen van anderen hebben ons geleid tot acties, bijv. verwijderen van apps en het deelnemen aan de mannengroep.
Het belangrijkst vonden wij de gesprekssituaties, omdat dat ging om de huidige realiteit, bij ons en anderen. Dat geldt zowel voor de kleine gespreksgroep, als de gesprekjes tussendoor zoals bij de maaltijden. Dit was confronterend, kwetsbaar en ook herkenbaar, door de ervaringen die anderen deelden en om onze eigen situatie en gevoelens openlijk te delen. De romantische maaltijd was verrassend en heel fijn. We hebben een waardevolle tijd samen gehad, vonden dat we echt in de watten werden gelegd en de gesprekskaartjes voegden iets toe.
We waarderen dat jullie je eigen verhaal hebben gedeeld. We hebben veel empathie, bemoediging en motivatie ervaren. Jullie legden de vinger op de zere plek waar dat nodig was. Jullie bediening tijdens het romantische etentje verdient een pluim, horecapersoneel zou jaloers zijn 🙂

Stel: We vonden het weekend heel fijn. Er was een veilige en prettige sfeer en we konden snel de diepte in duiken en bespreken waar wij tegenaan lopen. Daarbij ook nieuwe inzichten opdoen over wat daar onder zit, andere knelpunten ontdekken waar we ons nog niet zo bewust van waren, en wat er verder nog nodig is voor ons herstel. Na het weekend hebben we nog veel doorgepraat samen en goede gesprekken gehad. Het heeft ons ook praktische handvatten gegeven zodat we verdere stappen kunnen gaan zetten, zoals het besluit om in therapie te gaan.
Er was een prettige afwisseling van diepgang, tijd om te reflecteren en tijd voor gezelligheid. Alle onderdelen voelden voor ons goed geplaatst, en het tempo was niet te hoog om goed te volgen – maar wel hoog genoeg om echt iets van mee te nemen. Voor ons was vooral de tijd van reflectie waardevol, zowel samen als met de andere stellen in ons groepje. Ook het diner voor twee vonden we heel prettig, echt een leuke manier om even aandacht voor elkaar te hebben.
We vonden de begeleiding van het team heel prettig: we werden warm ontvangen, en we hebben veel gehad aan jullie ervaring. We merkten dat jullie precies weten hoe en wanneer door te vragen, om het gesprek een stapje verder te brengen. We voelden ons begrepen, en hebben ook het gevoel onszelf wat beter te begrijpen. Ook prettig dat Anita en haar man wat deelden van hun eigen ervaring.

Stel: We hebben het weekend als heel goed ervaren. Ik (man) heb meer mijn emoties geuit, omdat ik me veilig voelde. Ik heb dit weekend voor het eerst als een positief weekend ervaren, eerder ervaarde ik meestal met dit soort dagen, dat ik alle muren omhoog hield. Ik (vrouw) ben vooral dankbaar voor de enorme fijngevoeligheid van de gespreksleider in de benadering richting mijn man, dit maakte dat hij erbij bleef en zijn eigen regie behield en zich opende. Voor mij was dat winst.

Man: Ik heb het weekend als confronterend en emotioneel ervaren, maar ook open en warm met de intentie om er samen beter uit te komen. En dat is ons gelukt. Het was een prima mix van informatie en met elkaar in gesprek, afgewisseld met vrije tijd. De zaterdag was wellicht iets aan de lange kant.

Man: Ik heb inzicht gekregen in de schade en pijn die mijn vrouw heeft opgelopen en daardoor ook begrip voor haar situatie. Ik kreeg ook inzicht in mijn eigen kwetsbaarheid. Het blijkt niet mogelijk om weer op te staan en de draad van onze relatie weer op te pakken. Ik zal moeten werken aan mijn eigen herstel, weer vertrouwen krijgen in mijzelf en wie ik mag zijn. Ik heb een keuze gemaakt dat ik alleen nog een eerlijke en ware relatie wil met mijn vrouw waarin zij ook alle ruimte krijgt voor haar herstel en seksualiteit waar zij zich ook veilig bij voelt.

Vrouw: Ik heb het weekend als zeer waardevol ervaren. Ik heb geleerd dat de pijn en het verdriet er mag zijn. Het hoeft niet weg gestopt te worden en het is niet “kinderachtig”. Ik heb ook geleerd dat ik beter voor mij zelf moet gaan zorgen en ervoor moet zorgen om meer vaste grond onder mijn voeten te krijgen. Zelf steviger worden om daardoor minder op de partner te leunen. Wij hadden een fijn groepje om ook in een kleine setting door te praten. Je kon er heel kwetsbaar zijn en dat was fijn. Ook samen hebben we veel gecommuniceerd wat verbazend goed ging en erg fijn was. Dat proberen we vast te houden. Het weekend was helaas zeer snel voorbij, het had van mij langer mogen duren. Wij hebben ervaren dat jullie echt probeerden te geven wat we nodig hadden. En dat voelt heel goed.

Vrouw: Het was een heel intensief weekend, er kwam veel bij mij naar boven wat tot dan toe ergens weggestopt zat. Dit openbreken is denk ik goed geweest, het puin is hopelijk een fundament om nu op een goede manier onze relatie op te bouwen. Jullie boden met elkaar de veiligheid die ik nodig had.

Vrouw: Ik vond het weekend zeer waardevol. Er was voor mij weer veel herkenning en erkenning. Er hing een fijne sfeer waarbij ik mijn veilig genoeg voelde om vrijuit te praten. Ik vond het ook fijn om met andere echtparen ervaringen te delen.  Ik heb dit weekend mee genomen dat wij nog opener naar elkaar toe kunnen zijn! Wat vind ik fijn en wat juist niet. Niet altijd makkelijk maar wel goed om te doen. Ik vond het een prachtige locatie. Het waren mooie, schone kamers in een prachtige omgeving. De catering was goed en uitgebreid verzorgd. Ik voelde mij welkom en gehoord. Jullie hebben veel kennis in huis en delen dit graag op een prettige manier. Jullie nemen de tijd en zien wat nodig is.

Stel: We vonden het erg fijn om met stellen te zijn die hetzelfde hebben meegemaakt. Deze herkenning is erg fijn omdat je dat niet vaak meemaakt. Ook was het erg fijn dat er zoveel openheid was in de gespreksgroep, maar ook in de lezingen werd er open over dingen gesproken. De herkenning heeft ons bemoedigd en aangemoedigd om zelf ook opener te zijn, alleen al in het uiten van onze gevoelens. Het eten was heel goed verzorgd, maar ook de accommodatie is erg mooi en met liefde en warmte ingericht. Ook de omgeving waarin het gebouw staat, is prachtig. Je bent er even helemaal uit en je wordt nog verwend ook!

Zou je dit weekend aanraden aan andere stellen?

Stel: Zeker! Het weekend heeft ons veel gebracht. Onze relatie is sterker geworden en hechter. Het kan bevrijdend werken om in groepsverband eerlijk over je problemen n.a.v. de verslaving te praten.

Stel: Wij zouden het zeker aanraden, aan stellen voor wie het goed aansluit bij hun proces. Het weekend is een waardevolle manier om te investeren in je herstel. Waar je thuis onbewust tegen steeds dezelfde patronen aan kunt lopen, is dit echt een plek om daar even doorheen te kijken en je herstel van een andere kant te belichten. De goede begeleiding helpt daar enorm bij, en ook de mooie omgeving kan absoluut geen kwaad.

Stel: Ja, het is een investering in je huwelijk.

Man: Ik zou dit weekend zeker aanraden. Het is een mooie kans om met andere echtparen in gesprek te gaan om letterlijk lief en leed te delen.

Man: Ja, maar tegelijkertijd blijft het spannend om mijzelf zover bloot te geven.

Vrouw: Jazeker, doen! Het is ergens een beetje spannend maar heel goed om te doen. Om in alle rust te kijken naar wat er is gebeurd, waardoor en te werken aan herstel. Het is voor ons verrijkend geweest.

Vrouw: Ja, het geeft je de ruimte om samen aan je relatie te werken zonder afleiding. Juist als je samen vaak vastloopt, steeds in hetzelfde kringetje loopt is er deskundige leiding die je hier verder mee kan helpen.

Vrouw: Ik zou het andere stellen zeker aanraden. Het was fijn om stellen te ontmoeten, ieder met zijn eigen verhaal, maar zo veel herkenning. In een prachtige omgeving, tijd voor elkaar hebben om mooie en intense gesprekken te voeren met elkaar en in groepsverband. Waardevol!!

Stel: Ja. Het kan in eerste instantie heel spannend zijn om er naartoe te gaan. Maar eenmaal aangekomen is het zo’n fijne plek en sfeer, dat je vanzelf ontspant. Ook het ontmoeten van echtparen die in hetzelfde schuitje zitten, is echt heel fijn om herkenning te hebben en dat met elkaar in openheid te kunnen delen.


Kijk hier voor een compilatie van een eerder op een echtparenweekend gehouden lezing ‘Wantrouwen en vertrouwen’ door Anita.
Kijk hier voor een compilatie van een eerder op een echtparenweekend gehouden lezing ‘Intimiteit, hechting en verbinding’ door Wilbert Weerd.
Kijk hier voor een terugblik en reacties van deelnemers van het echtparenweekend in 2020.
Kijk hier voor een terugblik en reacties van deelnemers van het echtparenweekend in 2021.
Kijk hier voor een terugblik en reacties van deelnemers van het echtparenweekend in 2022.

Willen jij en je partner ook deelnemen aan een echtparenweekend? van 4 t/m 6 oktober 2024 staat ons volgende weekend gepland. Hier vind je alle informatie.

 

Back To Top