Skip to content

Hoe maak ik het waterdicht?

Er is net bekend dat mijn man verslaafd is. De psycholoog adviseert filters. Als ik daarop google komt er veel omhoog; wat bevelen jullie aan? Filternet? Solcon? Youna? En qua mobiel en smart tv waar allerlei apps opstaan, zoals YouTube? Ik wil het nu zo waterdicht mogelijk maken.

‘Marijtje’

Antwoord van Anita

 

Beste ‘Marijtje’

Wat een heftig bericht zal dat voor je geweest zijn, dat je man verslaafd is. Ik kan me indenken dat je wereld nu even helemaal op zijn kop staat, dat je je bang voelt en dat je er nu alles aan wilt doen om te voorkomen dat de verslaving doorgaat.

Ik kan me ook voorstellen dat de psycholoog – naast hopelijk een gespecialiseerde behandeling – filters aanraadt. En ik snap dat je als vrouw nu hard aan het werk wilt om alles waterdicht te maken. Als jij maar alles afschermt, dan heeft hij geen mogelijkheid meer om terug te vallen, denk je. Die gedachte is heel begrijpelijk en geeft je waarschijnlijk een beetje houvast; het maakt de relatie weer een heel klein beetje veiliger. En tegelijk voel je misschien ook wel aan dat het niet helemaal waar is. Je kunt eenvoudigweg niet alles helemaal waterdicht afschermen voor je man. ‘Waterdicht’ bestaat niet. Als hij door wil gaan met zijn verslaving, zal hij dat – ondanks alle maatregelen – toch kunnen doen. De filters zijn een hulpmiddel die een stukje kunnen helpen – ze maken de drempel om porno te kijken een stukje hoger – maar het werkt alleen als hij het zelf ook echt gemotiveerd is.

Als je man echt met zijn verslaving wil breken, dan zal hij de extra steun die filters kunnen geven, wellicht goed kunnen gebruiken. In dat geval zou het dan logisch zijn dat hijzelf serieus aan de slag gaat om te onderzoeken welke filters en/of accountability software het meest helpend is. Het is immers zíjn verslaving, dus ook zijn verantwoordelijkheid om die aan te pakken. Op deze website staat een overzicht van filters en accountability software die veel gebruikt wordt: https://go4purity.nl/internet-filter-software/ en waaruit een keuze gemaakt kan worden. Veel mannen vragen dan hun partner of een vriend of buddy om de wachtwoorden in te stellen en te beheren.

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt en of je hier iets mee kunt. Laat het weten als je verder wilt praten, als je vragen hebt of hulp nodig hebt; we zijn er graag voor je.

Hartelijke groet,
Anita

Back To Top