Ga naar hoofdinhoud

1000 vragen en gedachten

Hoe lang is het al aan de gang? Waar? Wanneer? Met wie? Hoe vaak? Hoe lang? Waarom ???
Wat dacht je dan? Hoe zag je mij? Ligt het aan mij? Wie weet ervan? En hoe is het nu?

Herken je dat? Al die vragen? Al die tientallen, honderden, duizend vragen die je hebt. Die in je hoofd zitten en te pas en te onpas naar boven komen. Of al die gedachten die zich voortdurend aan je opdringen. Steeds maar weer nadenken over wat er gebeurd is. In kringetjes denken. Tot je er gek van wordt. Vragen en gedachten die je niet meer níet kunt denken. Ze waren er ineens. Vanaf dat allereerste moment dat duidelijk werd wat er aan de hand was. Gedachten die niet meer te stoppen zijn. Die je wel móet denken. En vragen die je vaak ook gewoon móet uiten, omdat je ergens hoopt dat dat je de rust gaat geven waar je zo naar verlangt.

Bijna elke vrouw herkent zich hierin: de eindeloze vragen en gedachten vanaf het moment van de ontdekking of onthulling van de seksverslaving van je geliefde. Je brein dat overuren maakt. Voortdurend in je hoofd bezig zijn om te overdenken wat er gedaan, gezegd, gevoeld, gebeurd is. En dan beseffen dat er zoveel lege plekken zijn. Zoveel dat onduidelijk is. Zoveel dat je niet begrijpt.

‘Ons brein is gemaakt om problemen op te lossen’ las ik onlangs. Onze hersenen vinden het fijn om dingen kloppend te krijgen, om dingen af te maken. En dat is nou net het probleem als je partner seksverslaafd is. Dat is niet kloppend te krijgen. Degene die je trouw beloofde, was je (digitaal of fysiek) ontrouw. Je zou je bij hem het meest veilig moeten voelen, maar hij is nou net degene die je zo erg beschadigde. Hij zegt dat hij van je houdt, maar je herinnert je tegelijk hoeveel hij tegen je gelogen heeft.

Je hersenen snappen daar niets van. Die krijgen die twee kanten niet bij elkaar. En als je geen goed antwoord hebt op een probleem, of als het antwoord complex is, dan loopt je brein vast. Dan ga je gebeurtenissen in je hoofd eindeloos herhalen, je gaat erover nadenken en talloze vragen stellen. Het zijn manieren van je brein om te proberen de logica te vinden in al die verwarring, onduidelijkheid en chaos. Je probeert te begrijpen wat er gebeurd is. Jouw vele vragen en jouw vele nadenken zijn dus eigenlijk hele normale reacties in een abnormale situatie.

Wacht even! Stop. Lees dat nog eens! Vooral als je op sommige momenten het gevoel hebt dat je gek aan het worden bent: jouw vele nadenken en jouw vele vragen zijn normale reacties in een abnormale situatie. Je bent niet gek.

En tegelijk is het natuurlijk niet fijn dat dit er is. Het is ongelofelijk vermoeiend om er in je hoofd zoveel mee bezig te zijn. Je energie verdwijnt, je focus is weg, je kunt je niet meer goed concentreren op andere dingen, of je hebt nergens zin meer in. Het lost meestal ook niets op: het denken gebeurt in kringetjes en loopt steeds maar weer vast. En op de talloze vragen krijg je lang niet altijd een geruststellend antwoord. Maar wat dan wel? Hoe ga je dan om met die vragen en gedachten? Gewoon maar heel hard proberen om ze níet te hebben? Dat werkt ook niet. Denk maar eens aan het bekende experiment: ‘denk niet aan een roze olifant’. Precies. Onmogelijk. Hoe meer je ergens niet aan wilt denken, hoe sterker het wordt. De gedachten en vragen weg willen hebben, werkt alleen maar averechts. Hoe zou je er dan wel mee om kunnen gaan?

Allereerst: accepteer dat je brein op deze manier werkt. Je bent niet gek. De vele gedachten en talloze vragen hebben een reden. En op de momenten dat ze in je naar boven komen: herken en erken ze dan. Het kan helpen om je voor te stellen dat je gedachten en vragen op de stroming van een rivier aan komen drijven en dat ze daarna weer verder drijven en na de volgende bocht uit het zicht verdwenen zijn. Afleiding zoeken kan ook helpen. Bewust je aandacht of je gedachten focussen op iets anders of even fysiek bezig zijn. En soms is het goed om er juist wat langer bij stil te staan. De aandacht dus richten op de gedachten die er zijn, maar dan als het ware te vertragen. je haalt de snelheid eruit en probeert stil te staan bij wat de gedachten nou eigenlijk betekenen. Je gaat een laagje dieper kijken. Wat maakt dat juist deze gedachte zo vaak terug komt? Wat is er zo pijnlijk aan? Wat zegt het over mij? Vaak is er een diepe overtuiging die eraan ten grondslag. Kun je die opsporen? Kun je die delen met je buddy, vriendin of therapeut? En kijk eens naar de vragen die steeds boven komen. Welke is voor jou het meest urgent? Wat zegt dat? Vaak betekent het dat je bang bent. Kun je dat zien, waar je bang voor bent? En wat heeft die angst nodig? Van jezelf of van anderen?

Meer rust krijgen in je hoofd. Ik gun het je van harte. Ik hoop dat deze tips een stukje kunnen helpen. Wil je delen wat jou geholpen heeft? Of heb je hier vragen over? Word dan lid van ons forum om met andere vrouwen hierover in gesprek te gaan of neem contact met ons op. We zijn er graag voor je!

Tips voor mannen. Herken jij je vrouw in het bovenstaande? Dan kan het ook voor jou helpend zijn om te bedenken dat haar vele nadenken en vragen manieren zijn om logica te vinden in alle verwarring en onzekerheid. Ze is op zoek naar rust, veiligheid en houvast, omdat ze bang is. Bang dat je weer terugvalt, bang dat je nog niet alles verteld hebt, bang dat ze niet belangrijk voor je is. En die angst verdwijnt helaas niet vanzelf. Niet doordat jij gebroken hebt met je verslaving, niet doordat je zegt dat je weer te vertrouwen bent, niet doordat je nu de goede dingen doet. Maar je kunt haar wel helpen. Door vol te houden, haar angst niet weg te willen hebben en iedere keer opnieuw te kiezen voor eerlijkheid en transparantie. Wil je meer weten? Kom dan, samen met je vrouw, naar een echtparendag.

Anita

Anita is oprichter en medewerker van Kostbaar Vaatwerk, auteur van ‘Zijn lust en mijn leven’ en ervaringsdeskundig therapeut met een eigen praktijk. Kijk hier voor meer informatie.

Back To Top